Auteur: Martine Hafkamp Datum: 15-04-2019

De temperaturen stijgen

Beleggers hebben een korte week voor de boeg. Vrijdag a.s. zijn de beurzen in verband met Goede Vrijdag gesloten en ook Tweede Paasdag blijven de deuren van het Damrak dicht. In Azië hadden ze er zin in. De Japanse beurs ging positief gestemd de dag uit en ook in China was men optimistisch. Wat eveneens bijdraagt aan het positieve sentiment in de Aziatische regio zijn wederom betere cijfers uit China. Zoals bekend hebben de beleidsmakers aldaar in een eerder stadium het beleid niet monetair maar fiscaal verruimd en dat werpt z’n vruchten af.

In Europa houdt men het kruit enigszins droog. In de AEX valt ING op. Vrijdag dikte de koers van het aandeel al fors aan door een opwaardering van Citigroup. De analisten van de Amerikaanse bank zijn van mening dat ING goede en grote stappen maakt op het gebied van digitalisering. J.P. Morgan rapporteerde dezelfde dag beter dan verwachte resultaten door een hogere rentemarge.

Het feit dat de Verenigde Staten soepeler omgaan met hun eis dat China de oneigenlijke subsidies aan het bedrijfsleven moet matigen droeg daar zeker aan bij. De hoop op een handelsdeal doet beleggers al een tijdje leven, maar niemand kan eeuwig aan het lijntje worden gehouden. De Amerikaanse reden om nu wat water bij de wijn te doen is dat men hoopt op andere vlakken de poot meer stijf te kunnen houden.

Terwijl de spanningen tussen China en de Verenigde Staten verder te lijken afnemen, stijgen de temperaturen nu de Europese Unie zich wapent tegen Trump. De twitter-president mengt zich in het al vijftien jaar bestaande conflict tussen Airbus en Boeing over oneigenlijke subsidies die Airbus indertijd zou hebben ontvangen. Hij dreigt daarom met heffingen op Europese kaas en vliegtuigen. Deze staan los van de mogelijke heffingen die hij wil invoeren op Europese auto’s en ook los van de tarieven die al gelden voor Europees staal en aluminium. Mocht het werkelijk zo ver komen, dan heeft Europa inmiddels een lijst klaar met een tegenwaarde van 20 miljard euro met Amerikaanse producten waarop van Europese zijde tarieven zullen gaan gelden.

Zoekt en gij zult (niet) vinden

Zoekmachine Google heeft het weer eens met iemand aan de stok. Dit keer niet met mededingingsautoriteiten maar met de Duitse prijsvergelijkingssite Idealo. In 2017 heeft Google al een boete van 2,4 miljard euro gekregen van de Europese Unie voor het onterecht bevoordelen van de eigen aanbiedingen. Volgens eigen zeggen heeft Google toen haar zoekdiensten zo aangepast dat ze voldoen aan de eisen die toen gesteld zijn. Het Duitse Idealo zegt nu daar niets van te merken. Volgens de prijsvergelijkingssite, onderdeel van het mediahuis Axel Springer, maakt Google het gebruikers heel moeilijk om Idealo te vinden. In het geval van Idealo geldt daarom niet; ‘zoekt en gij zult vinden’. Ter compensatie eist Idealo 500 miljoen euro schadevergoeding van Google.

Het cijferseizoen gaat deze week echt van start. Wij kijken vooral uit naar de resultaten van Johnson & Johnson, Nestlé, Roche en Rio Tinto, ondernemingen waarvan wij de aandelen voor onze cliënten in portefeuille hebben. Nestlé is vandaag overigens ex dividend gegaan. Aandeelhouders kunnen binnenkort 2,45 Zwitserse Frank dividend per aandeel op hun rekening bijschrijven.