Auteur: Joop van de Groep Datum: 28-08-2020

De teugels laten vieren

De mondiale kapitaalmarkten keken uit naar de openingsspeech van Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. Jaarlijks vindt er in het pittoreske Jackson Hole de tweedaagse centrale bankiers conferentie plaats. Vanwege het coronavirus wordt deze bijeenkomst online gehouden.

Zoals verwacht mikt de centrale bank op een inflatie die gemiddeld rond de 2 procent ligt en wordt er ingezet op een sterke arbeidsmarkt. De Fed-voorzitter benoemde expliciet dat er meer aandacht zal zijn voor de onderkant van de arbeidsmarkt. Hiermee zinspeelde hij op de hoge werkloosheid onder de zwarte gemeenschap die hard wordt geraakt door de coronacrisis. Het loslaten van de harde doelstellingen zoals het streven naar 2 procent inflatie en maximale werkgelegenheid zorgen ervoor dat de centrale bank een soepeler monetaire beleid kan gaan voeren. Mocht de inflatie in de Verenigde Staten oplopen dan zal in het nieuwe monetaire beleid de rente minder snel preventief verhoogd worden. De verwachting is dan ook dat de rente voor langere tijd laag zal blijven
Het laten vieren van de teugels door de centrale bank had in eerste instantie weinig invloed op de verzwakking van de dollar. Maar nu een dag later het stof is neergedaald verliest de dollar terrein op de euro.

Nikkei-index 128 procent gestegen

De Japanse premier Shinzo Abe treedt om gezondheidsredenen af. De premier werd afgelopen dinsdag voor de tweede keer in korte tijd opgenomen in het ziekenhuis voor onderzoek. Volgens Japanse media heeft Abe last van een chronische darmontsteking. Eind vorig jaar werd hij officieel de langstzittende premier in de historie van Japan. De laatste maanden kwam Abe steeds meer onder vuur te liggen vanwege zijn aanpak van het coronavirus waardoor zijn populariteit tot het dieptepunt daalde. 

Voor het sluiten van de aandelenbeurs in Tokio ging het gerucht dat Abe nog voor het weekend zou aftreden. De eerdere koerswinsten verdampten als sneeuw voor de zon en de Nikkei-index sloot uiteindelijk 1,4 procent lager. Abe had het beleid om de Japanse economie te verbeteren hoog in het vaandel staan. In december 2012 trad Abe aan voor zijn tweede ambtstermijn. Sindsdien is de Nikkei-index met 128 procent gestegen. Wie denkt dat Abe onverantwoord is omgesprongen met de overheidsfinanciën komt bedrogen uit. In 2012 was de staatsschuld uitgedrukt in een percentage van het Bruto Binnenlands Product 229 procent. In 2019 is dit percentage slechts marginaal gestegen tot 236 procent.

Hal Trust

De nettovermogenswaarde van Hal Trust is het afgelopen half jaar met 1 miljard euro gedaald. Het leeuwendeel van de waardedaling komt op conto van de belangen in GrandVision (77 procent) en in Boskalis (43 procent).
De grote vraag is of de overname van GrandVision door EssilorLuxottica doorgaat. De voortgang van de overname blijft ongewis. Na de verloren rechtszaak ligt het in de lijn der verwachtingen dat EssilorLuxottica meer informatie probeert te verkrijgen van GrandVision omtrent hun koerswijziging tijdens de coronacrisis. Als de kortgedingrechter met de Italiaanse brillengigant mee was gegaan, dan had het bedrijf een extra stok in handen gehad om onder de deal uit te komen. Indien het voorgenomen huwelijk eenzijdig wordt afgeblazen dan kost het ingooien van de eigen glazen een slordige 400 miljoen euro.