Auteur: Jan Bouius   Datum: 31-12-2021

De uitsmijter van het jaar!

Op deze laatste handelsdag van het jaar zullen de meeste beleggers tevreden terug kijken op een meer dan uitstekend beursjaar en zichzelf niet meer druk maken over de spaarzame nieuwtjes van vandaag. De champagne mag ontkurkt worden! Niet verwonderlijk dat de Europese beurzen vanochtend dan ook tam openen in het kielzog van een licht lager Wall Street, dat voor de verandering eens geen nieuwe recordslotstanden in de boeken zet. Het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalde in de week die eindigde op 25 december dan wel onverwacht en dat in een periode waar je doorgaans vanwege het koude weer op een stijging rekent, de sterke verspreiding van de Omikron variant deed het meevallende cijfer teniet.

Spaarzaam vuurwerk viel gisteren te bespeuren bij de Chinese aandelen met een Amerikaanse beursnotering. Zo stegen onder andere Alibaba en Baidu met ongeveer 10 procent. Direct nieuws viel hier echter niet aan te linken. Waarschijnlijk waren er een aantal koopjesjagers actief die in een dunne handelsmarkt de koersen flink weten te beïnvloeden. En laten we eerlijk wezen, de koersen van deze aandelen zijn afgelopen jaar ook hard achteruit gegaan. Na de stijging van gisteren staan Alibaba en Baidu year-to-date nog steeds respectievelijk 47 procent en 30 procent in de min. Het echte vuurwerk echter, de uitsmijter van het jaar, die valt echter in Nederland te bewonderen.

Hunter Douglas sluit de gordijnen

De luxaflex- en rolgordijnenfabrikant Hunter Douglas komt in handen van investeringsmaatschappij 3 G Capital. En dit keer zullen er hoogstwaarschijnlijk geen aandeelhouders meer zijn die zich hier tegen willen verzetten. Lanceerde de oprichtersfamilie Sonnenberg in 2020 al een overnamebod van 64 euro op de aandelen die het nog niet in bezit had, in juni dit jaar werd dat verhoogd naar 82 euro per aandeel. Maar ook dat bleek niet voldoende om de resterende aandeelhouders uit te roken. Daarvoor is een belang van 95 procent nodig en de familie Sonnenberg bleef op 87,8 procent steken. Onder ander investeringsfonds Add Value verzette zich fel en vroeg begin dit jaar nog 118,50 euro per aandeel. Nu blijkt 3 G Capital het bedrijf te willen opkopen en dat maar liefst tegen 175 euro per aandeel, een premie van dik 70 procent op de slotkoers van gisteren en meer dan 2 keer zo hoog als het bod van de familie Sonnenberg. Deze laatste kan hier ook geen nee tegen zeggen alhoewel het nog een belang van 25 procent in de onderneming behoudt.

Darling Ingredients doet overname

Het Amerikaanse Darling Ingredients, dat onder andere duurzame diesel maakt uit slachtafval en gebruikt frituurvet, neemt voor 1,1 miljard dollar sectorgenoot Valley Proteins over.  Middels deze overname verzekert Darling zich van een extra afvalstoffenbron die het tot hernieuwbare diesel of mogelijk duurzame vliegtuigbrandstof kan verwerken. De markt voor biobrandstoffen is een sterke groeimarkt en Darling wist het afgelopen jaar de analistenverwachtingen tot dusverre steeds te verslaan en verhoogde zelfs tweemaal de outlook. 

Back to normal

Na een paar rustige handelsweken is het volgende week weer back to normal. Op de agenda staan onder andere de wereldwijde inkoopmanagersindices van de industrie en dienstensector, de notulen van de Fed, het officiële banenrapport van het Amerikaans ministerie van Arbeid (verwachting + 400.000 nieuwe banen) en het inflatiecijfers van de eurozone. Voor deze laatste wordt uitgegaan van 4,7 procent, waarmee we de piek van 4,9 procent van vorige maand wel eens achter ons zouden kunnen laten.

Op bedrijfsniveau zien we dat Nestlé aankomende maandag zijn nieuwe aandeleninkoopprogramma zal starten. Nestlé is van plan de komende 2 jaar voor 20 miljard Zwitserse frank eigen aandelen in te kopen. Ter vergelijk, de huidige marktwaarde ligt op 360 miljard frank. Additioneel wordt hiermee ongeveer 2,75 procent per jaar aan de aandeelhouders terug gegeven, bovenop het normale dividend dat afgelopen jaar 2,75 per aandeel bedroeg. Het totale rendement dat het daarmee aan de aandeelhouders uitkeert komt daarmee uit op ongeveer 5 procent.

Rest mij u nog een fijne jaarwisseling en veel beurswijsheid voor het komend jaar toe te wensen.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten