Auteur: Jan-willem Nijkamp Datum: 16-03-2021

De verschroeiende demarrage van Biden

Dure Verenigde Staten en goedkoop Europa

Sinds de kredietcrisis groeide de Amerikaanse economie jaar-in-jaar-uit harder dan die van de Europese Unie. Mede op die economische golf konden Amerikaanse (technologie) aandelen naar grote hoogten stijgen. Europese aandelen beten keer op keer in het stof. En steeds weer klonk het refrein van de beleggingsstrategen van voornamelijk grote banken dat een draai van dure Amerikaanse naar goedkope Europese aandelen eraan zat te komen. Dit jaar, het jaar van het herstel uit de coronacrisis, was het dan toch echt zo ver. De achtergebleven Europese (voornamelijk waarde) aandelen zouden hun achterstand op de veel te hard vooruitgelopen Amerikaanse (technologie) aandelen gaan inlopen. En de dollar? Die kon niet anders dan zakken. Amerikaanse aandelen waren immers veel te duur en het land was bovendien harder getroffen door het coronavirus. Helaas, ook deze keer is dit waarschijnlijk slechts wensdenken.

Een verschroeiende demarrage

Onder aanvoering van een 78-jarige, maar nog niet versleten, president plaatsen de Verenigde Staten wederom een verschroeiende demarrage. Voor wielerliefhebbers lijkt de gelijkenis met de onnavolgbare man in het rood-wit-blauw treffend. Net als hij laten de Verenigde Staten het peloton volslagen verbouwereerd achter. Wat is er gaande? Het coronajaar zorgde in de Verenigde Staten voor een economische krimp van 3,5 procent. De Europese Unie, minder hard getroffen door het virus, verloor echter maar liefst 6,6 procent van zijn BNP. Je zou dus verwachten dat de Europese Unie ook wel weer sneller zouden herstellen. Niets lijkt echter minder waar. Zo verwacht de OESO een herstel van de groei in de Europese Unie van 3,9 procent. Voor de Verenigde Staten verwacht men echter maar liefst een groei van 6,5 procent. Terwijl de Europese Unie nog tot in 2022 zal blijven worstelen om weer op het niveau van voor de uitbraak van de crisis te geraken zullen de Verenigde Staten dit jaar dat niveau alweer passeren.

Verenigde Staten geven vol gas

Waar de Europese Unie hier en daar alweer over gaat tot strengere lockdowns, het vaccinatieprogramma van tijd-tot-tijd hapert en de stimulerende maatregelen van de overheid de snelheid hebben van een voortkabbelend peloton geven de Verenigde Staten op alle fronten vol gas. Zo hebben diverse staten, Florida en Texas bijvoorbeeld, de restrictieve maatregelen laten varen. Zo loopt het vaccinatieprogramma als een geoliede kopgroep van toprenners en laten de autoriteiten last-but-not-least alle schroom varen bij het stimuleren van de economie. Naast het ruime monetaire beleid van de centrale bank verkent de regering-Biden met zijn stimuleringsbeleid nieuwe horizonten. Het net goedgekeurde steunplan van de regering is naar berekening goed voor zo’n 11 tot 12 procent van het BNP. Bedenk dat dit plan van 1900 miljard dollar nog boven op het plan van 900 miljard dollar komt van de vorige regering. En dat er nog plannen liggen om de infrastructuur op te kalefateren. Dit bedrag is vele malen groter dan de door de coronacrisis geleden schade.

Spaaroverschot

In de Verenigde Staten zal iedereen die dat wil ingeënt kunnen zijn voor begin mei. Dat tempo kan het Europese peloton al lang niet meer bijhouden. Voeg daar het enorme Amerikaanse spaaroverschot van de consumenten aan toe. In de Verenigde Staten is er tijdens de crisis naar schatting zo’n 14 procent meer gespaard dan gebruikelijk. In de Europese Unie is er ook meer gespaard, maar dat ligt in de orde van 3 tot 7 procent. Ook hier beschikt de Amerikaanse economie over aanzienlijk meer vuurkracht. Terwijl de wereld nog druk bezig is van de coronaklap te herstellen heeft het totale volume van de wereldhandel reeds nieuwe hoogten bereikt. Ook hier lijken de Verenigde Staten leidend. Waar de export nog 9 procent lager is dan voor de crisis heeft de import van goederen en diensten nieuwe hoogten bereikt. Met andere woorden, het al redelijk omvangrijke handelstekort van de Verenigde Staten met de rest van de wereld wordt nog groter. Meer consumptie betekent immers meer import uit de rest van de wereld.

Buy American

En daar zit ook het positieve aspect van de indrukwekkende Amerikaanse demarrage. De OESO verwacht dat een groot deel van de American Rescue Plan Act van president Biden ook de rest van de wereld ten goede zal komen. Een groot deel van de producten en diensten die de Amerikaanse consument gaat kopen is immers van elders afkomstig. De Amerikaanse consument zal – ruimhartig gefinancierd door zijn overheid – de rest van de wereld meetrekken op zijn weg naar herstel. Dat handelstekort is niet per definitie verkeerd. Niet voor ons in de Europese Unie in ieder geval. Het is niet voor niets dat Biden de Amerikaanse consument “Buy American” voorhield. Hoe meer Amerikaanse producten en diensten er worden gekocht, hoe minder groei er naar de rest van de wereld zal weglekken. 

Gewaagd

Men kan, zeker vanuit ons voorzichtige Europa, kritiek hebben op het ongekende Amerikaanse steunprogramma. Maar je zou ook kunnen zeggen dat de Verenigde Staten extra gas geven waar bijvoorbeeld de Europese Unie moeizaam bezig is binnen de tijdslimiet binnen te komen. Het zal niet de eerste keer zijn dat de Amerikaanse consument – uit eigenbelang weliswaar – de rest van de wereld op sleeptouw neemt. Het experiment van de regering-Biden is ongekend en de uitkomst ongewis. Maar dat geldt ook voor de demarrages van de man in de rood-wit-blauwe trui. Ze gaan beiden met open armen het avontuur tegemoet. Niemand weet waar het gaat eindigen. Maar gewaagd is het wel.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten