Auteur: Krist Plaizier    Datum: 09-11-2023

De vervuiler betaalt

De enorme vloed aan kwartaalcijfers in de afgelopen twee weken zorgde ervoor dat we op deze plaats geen kans zagen om alle resultaten van de aandelen waar we voor onze cliënten in beleggen, te bespreken. Eén daarvan is Vinci. Het Franse bouwconcern kwam op 26 oktober al met de trading update over het derde kwartaal. Voor de volledigheid bespreken we deze omzetcijfers hier nog kort.

Vinci is één van de grootste bouwconcerns ter wereld en tegelijkertijd ook één van de grootste uitbaters van infrastructurele werken zoals stadions, bruggen, energienetwerken, luchthavens en tolwegen. Komend uit de coronacrisis ziet Vinci bij de concessies steeds meer ‘traffic’ terugkomen, al is men nog niet terug op het niveau van voor de pandemie. Vooral de activiteiten op de luchthavens groeiden in het derde kwartaal prima door. De omzet van de geëxploiteerde luchthavens groeide in het derde kwartaal met 38 procent naar 1,24 miljard euro. De totale omzet uit concessies groeide in het derde kwartaal met 16 procent naar 3,3 miljard euro. De bouwdivisie zag de omzet met 5 procent toenemen gedurende het afgelopen kwartaal tot 8,44 miljard euro. De totale omzet van Vinci kwam 9,4 procent hoger uit op 18,3 miljard euro waarbij de belangrijkste omzettoename buiten Frankrijk werd gerealiseerd. Het orderboek bereikte per 30 september een recordhoogte van 63,3 miljard euro, een toename van 10 procent ten opzichte van een jaar geleden. Vinci bevestigde de verwachtingen voor het gehele jaar en verhoogde de outlook van de vrije kasstroom met een half miljard euro.

Afgelopen weekend werd aandacht besteed in de media dat de Duitse regering het toltarief voor vrachtwagens met 85 procent zal verhogen vanaf volgende maand. Er komt een CO2-heffing op de bestaande tarieven. De vervoerders zullen de hogere tolkosten volledig doorberekenen aan hun klant. De vervuiler betaalt, zo luidt de volkswijsheid immers. Ook in Frankrijk zijn er regeringsplannen om de uitbaters van snelwegen zwaarder te gaan belasten om verduurzaming te financieren. Vinci, de grootste tolweguitbater van Frankrijk, zou hierbij flink getroffen kunnen worden. Maar het Franse concern ziet in de regeringsvoornemens een unieke onderhandelingskans. In ruil voor een forse verlenging van de tolwegconcessies wil het concern de tolwegen verduurzamen door tientallen miljarden te steken in de aanleg van zonneparken, laadpunten voor elektrische auto’s en speciale banen om duurzame voertuigen voorrang te geven. De berijder van de tolwegen, de ‘vervuiler’, zal waarschijnlijk uiteindelijk het kind van de rekening worden.

Veolia Environment bevestigt outlook

Over vervuiling gesproken, de grote waterzuiveraar en afvalverwerker Veolia Environment kwam vanochtend met een update over de eerste negen maanden van dit jaar. Het Franse concern zag de omzet met 10,7 procent groeien in deze periode tot 33,16 miljard euro. Exclusief de energieprijzen was dit een plus van 4,6 procent. De bedrijfswinst steeg in dezelfde periode met 7,7 procent naar 4,79 miljard euro. CEO Estelle Brachlianoff is trots op de cijfers. ‘Het concern heeft prima weerstand kunnen bieden aan de hoge inflatie in de afgelopen periode door 70 procent van de contracten te indiceren voor de hogere kosten. Maar ook de geografische spreiding, met een omzet van 40 procent buiten Europa, en de lage afhankelijkheid van de economische cyclus hebben hieraan bijgedragen’, aldus de CEO. Uit de cijfers blijkt dat de synergie van de fusie met Suez nu vruchten begint af te werpen. In de eerste negen maanden werd er voor 277 miljoen euro aan synergie-effecten gerealiseerd. Hiermee werd de jaardoelstelling van het concern al in de eerste 9 maanden behaald. De forse schuld als gevolg van de fusie kon gedurende de afgelopen 9 maanden met 3,3 miljard euro dalen tot 18,9 miljard euro. Met deze 15 procent minder schuld komt Veolia op een forse maar behapbare leverageratio van 2,9.

Alle divisies droegen bij aan de groei. Bij de waterdivisie steeg de omzet met 7,2 procent, bij de afvalverwerking werd 3,1 procent meer verkocht en de energiedivisie realiseerde 30,4 procent meer omzet. Dit laatste als gevolg van hogere energieprijzen in Midden- en Oost-Europa, vooral in het eerste en tweede kwartaal. Maar ook bij de twee andere divisies waren hogere prijzen de voornaamste reden van de gestegen omzet. Wel zag Veolia, net als concurrent Renewi dat vandaag ook cijfers bekend maakte, een daling van de prijzen van gerecyclede goederen in Noord-Europa met 2,9 procent.

Dankzij de goede gang van zaken kon Veolia de outlook voor het gehele jaar bevestigen. De Fransen verwachten tussen de 5 en 7 procent meer operationele winst te behalen. Het aantrekkelijke dividend zal meegroeien met de groei van de winst per aandeel. Het aandeel ging in de vroege ochtendhandel in Parijs al vlotjes naar een plus van 2 procent.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten