Auteur: Martine Hafkamp Datum: 16-09-2019

De verkoop van levensmiddelen blijft stijgen

De drone-aanval van afgelopen weekend op productiefaciliteiten en een olieveld van Saudi Aramco heeft ervoor gezorgd dat de olieprijs een forse stijging laat zien. Door het wegvallen van ongeveer de helft van de olieproductie van Aramco daalt het wereldwijde aanbod met zo’n 6 procent. Daardoor sloeg de vlam in de (olie)pan en steeg de oliefuture in eerste instantie met bijna 20 procent (een plus van 12 dollar per vat), het hoogste percentage sinds de handel hierin in 1988 startte en de grootste eenzijdige verstoring van de oliemarkt ooit. In de loop van de handelsdag is de stijging teruggebracht tot een procent op 10.

Het kan volgens anonieme bronnen weken duren voor het grootste olieproducerende land ter wereld de capaciteit weer op orde heeft. Het directe gevolg van de daling van de olieproductie op de olieprijs is nog ongewis, aangezien deze gedeeltelijk zal worden opgevangen door de afbouw van de voorraden her en der. De Verenigde Staten hebben, net zoals Saudi-Arabië, al aangegeven hun reserves te zullen aanspreken. Vervelender nog dan het korte termijn prijsaspect is het zoveelste geopolitieke risico dat hierdoor op scherp wordt gezet. Want hoewel Jemenitische rebellen de verantwoordelijkheid voor de aanslag claimen zijn de Verenigde Staten er min of meer van overtuigd dat Iran de kwade genius is. Zij hebben dan ook al laten doorschemeren de actie te zullen vergelden zodra daarvoor onomstotelijk bewijs is geleverd. Het is een nieuwe onzekerheid bovenop de paar waar beleggers al tijden mee te maken hebben als de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en de naderende Brexit.

De snelheid waarmee de productiecapaciteit kan worden hersteld, zal ook van belang zijn voor het tijdstip voor de mogelijke beursgang van Aramco. Deze plannen zijn al een paar keer uit de ijskast gehaald en er ook weer ingezet, maar leken onlangs definitief vorm te krijgen. Kroonprins Mohammed Bin Salman zal wel even op z’n tanden hebben gebeten toen hem het nieuws ter ore kwam. Hij verwachtte namelijk eerder dat door de beursgang van Aramco zou blijken dat de marktwaarde van de onderneming op zo’n 2.000 miljard dollar zou uitkomen, waarmee het verreweg het grootste beursgenoteerde concern ter wereld wordt. Door de gebeurtenissen van afgelopen weekend zal een mogelijke beursgang echter zo maar niet hoeven te ontaarden in de gewenste uitslaande brand.

Prosus onder vuur analisten?

De eerste effectenhuizen beginnen met het volgen van het aandeel Prosus dat, zoals bekend, sinds vorige week woensdag aan de Amsterdamse effectenbeurs genoteerd staat. Nadat de koers van het aandeel na het in de notering komen omhoog schoot, valt er de laatste dagen weinig beweging te bespeuren. Het beleggingfonds à la HAL maar dan met veel meer technologiebelangen en zonder dividenduitkering, zou nu volgens de analisten van Jefferies al gedaan hebben waarvoor het bedoeld was; de onderwaardering die Naspers had ten opzichte van het belang in Tencent deels hebben laten verdwijnen. Daarom zijn zij van mening dat de koers van het aandeel Prosus de komende tijd kan dalen. Wij zouden dat van harte toejuichen, want we zitten op het vinkentouw om ons belang in Tencent te ruilen naar Prosus. Er doen niet alleen geruchten de ronde dat in het kader van de handelsoorlog Amerikaanse autoriteiten zouden kunnen besluiten de beursnotering van Chinese ondernemingen in de Verenigde Staten te schrappen. Het is echter tevens een mooie gelegenheid deze belegging dichter naar huis te halen. En, een goede buur is beter dan een verre vriend.