Auteur: Joop van de Groep Datum: 15-11-2019

Deal or no-deal

Het handelsoverleg over een voorlopige deal tussen de Verenigde Staten en China houdt de gemoederen van de beleggers al weken bezig. Beide economische grootmachten proberen overeenstemming te krijgen over de hoeveelheid Amerikaanse landbouwproducten die door China moeten worden afgenomen. China eist op zijn beurt als voorwaarde voor het bereiken van een akkoord dat de Amerikanen een aantal importtarieven terugdraaien. Als blijk van goede wil hief China gisteren de restrictie ten aanzien van Amerikaanse pluimvee per direct op.

Laatste loodjes

Vanochtend meldde economisch adviseur van het Witte Huis Larry Kudlow dat een definitief akkoord over de eerste fase van de handelsovereenkomst ophanden is. Er is momenteel dagelijks telefonisch contact tussen de onderhandelaars van Amerika en China. Deze contacten verlopen in een goede sfeer en naar verluidt gaat het om de laatste loodjes. 

Maar zoals het spreekwoord zegt; de laatste loodjes wegen het zwaarst. Eerder deze week liepen namelijk de onderhandelingen nog vast omdat de Chinezen niet wensen te worden vastgepind op het aankopen van concrete hoeveelheden landbouwproducten.

Strafheffingen

Het eerste weekend in mei van dit jaar dachten de beleggers dat China en Amerika een handelsakkoord zouden sluiten maar ter elfder ure liepen volgens Trump de Chinezen weg van de onderhandelingstafel.
In de handelsstrijd met de Europese Unie is er nog geen beslissing genomen over het in- of uitstellen van nieuwe importheffingen op auto’s uit Europa. Trump dreigt al enige tijd de invoerheffingen op Europese auto’s te verhogen van 2,5 procent naar 25 procent. 

Volgens persbureau Bloomberg zijn Duitse autoproducenten bereid om extra te investeren in de bouw van auto’s in de Verenigde Staten. In ruil daarvoor zouden de Amerikanen voorlopig af moeten zien van de strafheffingen op de Europese auto’s. Met het oog op de presidentsverkiezingen volgend jaar lijkt het niet verstandig om een groot handelsconflict uit te lokken met Europa. Alleen al de Duitse autosector is goed voor 200.000 banen in de Verenigde Staten. Hopelijk is president Donald Trump gevoeliger voor de adviezen van zijn politiek adviseurs dan voor de adviezen van zijn economisch adviseurs en kiest hij eieren voor zijn geld.

Voorbode

Niet alleen de hoop op een voorlopige handelsdeal maar ook positieve signalen uit de chipsector doen het beurssentiment goed. Nabeurs kwam gisteren de Amerikaanse producent van chips en grafische kaarten Nvidia met de kwartaalcijfers. De omzet bedroeg USD 3 miljard en lag daarmee boven de consensus van analisten. Ten opzichte van een jaar eerder daalde de omzet weliswaar met 5 procent maar op kwartaalbasis steeg de omzet met 17 procent. Het lijkt erop dat Nvidia door het dal heen is. Voor het lopende kwartaal verwacht Nvidia een vergelijkbare omzet als het afgelopen kwartaal. Dit is wel wat lager dan de marktvoorspellingen.

De Amerikaanse toeleverancier aan de chipsector Applied Materials is optimistisch over volgend jaar. De onderneming verwacht dat meer klanten vooruitlopend op de introductie van 5G hun apparatuur zullen opwaarderen om klaar te zijn voor 5G toepassingen. De ontwikkelingen bij Applied Materials worden gezien als een voorbode voor de halfgeleiderindustrie.