Auteur: Joop van de Groep Datum: 07-08-2020

Decreet verpest humeur beleggers

Het beurssentiment vanochtend in Azië was overwegend negatief. Aanleiding hiertoe zijn de oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en China. De Amerikaanse president heeft een decreet ondertekend dat Amerikaanse bedrijven verbiedt zaken te doen met de Chinese bedrijven ByteDance en Tencent. Amerika verdenkt beide bedrijven ervan dat er informatie over Amerikaanse burgers via de populaire app TikTok en WeChat wordt doorgespeeld aan de Chinese overheid.

De Chinese aandelenbeurzen sloten flink lager, Hongkong -1,8% en Shanghai – 1%. Het aandeel Tencent Holdings Ltd sloot in Hongkong 5,5% lager.

Feitelijk betekent het decreet dat per 20 september de WeChat app in de Verenigde Staten verboden wordt. In tegenstelling tot de TikTok app is de WeChat app een stuk minder populair. De waardedaling van Tencent van 46 miljard dollars staat in geen verhouding met de te verwachten gederfde inkomsten van WeChat in de Verenigde Staten. Of beleggers vrezen meer sancties tegen Tencent zoals bijvoorbeeld het verbieden van de samenwerking met de Amerikaanse spelletjes makers Activision Blizzard en Electronic Arts.
Het negatieve sentiment rondom het aandeel Tencent heeft uiteraard zijn weerslag op het aandeel Prosus in Amsterdam. Prosus is de sterkste daler in de AEX met een 5% lagere opening vanochtend.

Lang weekend

Met een lang weekend voor de deur namen de Japanse beleggers wat gas terug. De Nikkei index, aanstaande maandag gesloten vanwege een nationale feestdag, sloot 0,4% in de min. De Japanse chipsector stond onder druk vanwege tegenvallende financiële resultaten van toeleverancier SUMCO, branchegenoot van ASMI. Het aandeel SUMCO sloot bijna 9% lager. Van een negatieve stemming in de chipsector op het Damrak was geen sprake. Zowel ASML als ASMI handelden ruim 1% hoger in de ochtendhandel. Alleen het aandeel BESI daalde fractioneel.

Stijgende lijn Booking en Adidas

Gisteravond kwam Booking Holdings, het online boekingsplatform, met de financiële resultaten over het tweede kwartaal. Het aantal geboekte overnachtingen daalde met 87% en de omzet daalde inclusief de terugbetaalde annuleringen met 91%. De impact van de coronamaatregelen zijn nog groter dan in het eerste kwartaal. Booking Holdings is derhalve genoodzaakt om fors in de kosten te snijden.

Ongeveer een kwart van 17.000 banen zal verdwijnen. Booking Holdings zag vanaf april een stijgende lijn in het aantal boekingen. In juli lag het aantal overnachtingen nog maar 35% onder het aantal van vorig jaar. Als deze trend doorzet zal de winstgevendheid snel terugkomen. Helemaal als na de reorganisatie de kosten fors lager zullen zijn. Na publicatie van de cijfers werd het aandeel nabeurs ruim 4% hoger gezet.

Eerder deze week publiceerde Adidas de tweedekwartaalcijfers. Op het dieptepunt van de coronacrisis waren 70% van de winkels gesloten. Een verdubbeling van de online verkopen kon niet verhinderen dat de omzet met 35% daalde. Adidas ziet de vraag naar zijn producten toenemen en verwacht voor het derde kwartaal een verbetering van de operationele winst met ongeveer 1 miljard euro.

Uit voorzorg heeft Adidas in het voorjaar voor 3 miljard euro aan staatsgegarandeerde leningen opgenomen. Eerder deze week werd bekend dat Adidas bij diverse kredietbeoordelaars een rating heeft aangevraagd. Moody’s waardeerde Adidas met een A2-rating voor de houdbaarheid van de lange termijn schuldenposities. Hierdoor kan Adidas goedkoop lenen op de kapitaalmarkt en daarmee de staatsgegarandeerde leningen herfinancieren. Voor beleggers is dit goed nieuws omdat door de herfinanciering weer dividend kan worden uitgekeerd.