Auteur: Martine Hafkamp Datum: 29-07-2019

Deur open naar renteverlaging

Afgelopen vrijdag keken beleggers reikhalzend uit naar de publicatie van de eerste schatting van de groei van de Amerikaanse economie over het tweede kwartaal. Dat cijfer viel beter uit dan verwacht. Eerder al had het IMF haar groeiverwachting voor de Amerikaanse economie opwaarts bijgesteld en het meest recente groeicijfer lijkt dat beeld te bevestigen. Ondanks alle spanningen op handelsgebied wist de Amerikaanse economie over het tweede kwartaal een plus van 2,1 procent in de boeken te zetten. Dat is weliswaar minder dan de 3,1 procent groei die over de eerste drie maanden van dit jaar werd gerealiseerd, maar minder zwak dan de geprognosticeerde 1,8 procent.

Duiken we iets dieper in de cijfers, dan is het beeld iets minder rooskleurig dan het op het eerste gezicht wellicht lijkt. Het blijkt dat vooral consumenten en de Amerikaanse overheid meer de portemonnee trekken en daarmee de aanjager zijn van dit groeicijfer. Het Amerikaanse bedrijfsleven daarentegen is minder enthousiast en investeert daardoor juist minder in plaats van meer. Dat is iets wat al langer gaande is en het is in tegenspraak met de bewering van Trump dat hij de redder van de Amerikaanse economie is. Uit economische data blijkt namelijk dat onderliggend de bedrijfsinvesteringen al sinds 2017 afnemen, maar dat het overall cijfer vertroebeld wordt door de investeringen die onder invloed van de stijgende olieprijs wel groeiden. Zo bezien heeft de enorme belastingverlaging die onder Trump is ingevoerd niet zo veel opgeleverd, op een enorme stijging van de overheidsschuld na dan… Tevens blijkt in het tweede kwartaal de export te zijn afgenomen waar die in het eerste kwartaal juist was gestegen.
Hoe het ook zij, beleggers reageerden enthousiast want zij zien in deze cijfers voldoende aanleiding voor een renteverlaging van de Fed aanstaande woensdag. In een gezamenlijk offensief vorige maand hebben Powell en Draghi daarvoor immers de deur wagenwijd opengezet.

Andere deur dicht?

Ondertussen dreigt Trump weer nieuwe handelsdeuren dicht te gooien. Dit keer worden de pijlen gericht op de Fransen. Als zij namelijk niet de vorige maand als eerste land van Europa door hen ingestelden digitaks herroepen, zullen Franse bedrijven op hun beurt te maken krijgen met importheffingen op artikelen die naar de Verenigde Staten worden verscheept. Op zich is het opmerkelijk dat Trump zich hard maakt voor de Amerikaanse techgiganten, en dan met name Amazon, aan wie hij zelf eveneens een hekel heeft, zoals hij meermaals in diverse tirades op twitter heeft aangegeven. En, hoewel Trump zelf zegt geen wijn te drinken maar wel meer van Amerikaanse dan van Franse wijn houdt, zou hij zo maar kunnen besluiten dat de importtarieven op Franse wijntjes of andere Franse producten worden verhoogd. Voor onze belegging in Constellation Brands zou een dergelijke heffing best goed nieuws kunnen zijn. Want hoewel bier de afgelopen jaren steeds belangrijker is geworden voor het Amerikaanse drankconcern, produceert en verkoopt Constellation Brands ook wereldwijd wijn en sterkedrank in het premium segment.

Drukke week

De komende week zullen de buitentemperaturen lager zijn dan de dagen voor het weekend het geval was, maar op de beurzen kunnen beleggers wel het nodige vuurwerk verwachten. Een groot aantal bedrijven opent de boeken, maar het grote nieuws zal zich toch vooral op macrogebied afspelen. Zoals al vermeld is het woensdag de beurt aan Jerome Powell. Zal hij beleggers (en Trump) geven wat ze willen? Ongetwijfeld zal hij in z’n beslissing ook de werkloosheidscijfers meenemen die loonstrookjesverwerker ADP op woensdag en het Ministerie van Arbeid op vrijdag bekendmaken. Wij kijken uit naar de cijfers van NXP die later vandaag worden gepubliceerd. Voor het huidige kwartaal wordt gerekend op verbetering ten opzichte van het tegenvallende eerste kwartaal. Ook op de langere termijn denkt NXP op de juiste markten te hebben ingezet. Men verwacht onder meer te profiteren van de opkomst van elektrische auto’s met een grotere actieradius, omdat het werkt aan chips die ervoor zorgen dat de batterij langer meegaat. Tevens zijn de verwachtingen hooggespannen wat betreft de chips die automobilisten in de aanloop naar zelfrijdende auto’s al assisteren tijdens het rijden.