Auteur: Martine Hafkamp Datum: 24-06-2019

Doet ‘ie ’t of doet ‘ie ’t niet?

Beleggers kijken deze week uit naar het overleg dat de heren Trump en Xi zullen hebben tijdens de G20-top in Japan. Hoewel beleggers de aangekondigde ontmoeting toejuichen is de verwachting dat er hooguit een wapenstilstand wordt bereikt. In een alomvattende deal gelooft vrijwel niemand meer. Trump zal wel iets moeten. Vorige week startte hij campagne voor zijn herverkiezing en de kiezer verlangt van hem een (soort van) deal met de Chinezen. Vorige week ontving hij ook al een schrijven van heel veel bestuursvoorzitters van Amerikaanse ondernemingen dat hij zo’n deal moet sluiten. Nog eerder hebben heel veel boeren, zijn electoraat bij de vorige verkiezingen, hem hierop aangesproken. Het grote aantal signalen dat zijn kiezers uiteindelijk de rekening gepresenteerd krijgen van het anti-China beleid, zal hem niet helpen een tweede termijn als president in de wacht te slepen.

Nog iets wat in het oog springt en wat voor de korte termijn voor een kink in de kabel kan zorgen wat betreft een mogelijk vervolg van de rally zijn de spanningen rond Iran. Beleggers dienen echter wel in de gaten te houden dat het haantjesgedrag naar aanleiding van de neergehaalde drone vorige week voornamelijk politiek spingedrag is. Ook de melding dat er al vliegtuigen onderweg waren en zijn teruggeroepen is puur spinnen. Tot op heden is het meer een kwestie van laten zien wie het verste kan plassen. De markten trekken zich er weinig van aan, behalve de olieprijs. Die steeg in korte tijd met 6 procent. Op zich wil Iran geen oorlog en eigenlijk de Verenigde Staten ook niet. Daar komt nog eens bij dat de Verenigde Staten de Saoedi’s niet kunnen passeren in geval van een mogelijke aanval/vergelding. Voorlopig lijken het vooral blaffende honden te zijn die niet bijten. In plaats van raketten af te vuren liet Trump een hackaanval uitvoeren. Hij liet dat doen op de computersystemen waarvandaan het land de raketaanvallen orkestreert. Ook zal hij vandaag volgens eigen zeggen nieuwe sancties tegen Iran afkondigen. Iran lijkt niet onder de indruk en laat weten dat acties als het neerschieten van een Amerikaanse drone herhaalt kunnen worden. Ondanks de al harde lijn die Trump, as always, kiest, zegt hij ook open te staan voor gesprekken met de Iraanse leiders. Hij zal daar niet vooraf allerlei voorwaarden aan stellen. Die gesprekken zullen wat hem betreft niet gaan over olie of olietransporten door de straat van Hormuz, maar zullen gaan over het nucleaire programma van Iran.

Feit is echter dat er in oorsprong een religieus conflict was waar buitenstaanders (lees: de Verenigde Staten) zich mee zijn gaan bemoeien. Mede daardoor loopt het iedere keer weer en verder uit de hand. Wat nodig is zijn leiders die de rust kunnen bewaren en de strijdende partijen terug in hun hok kunnen dirigeren. Zijn die leiders ergens te vinden? Het lijkt er sterk op dat momenteel op alle sleutelposities de verkeerde man op de verkeerde plaats zit (Trump, Netanyahu, Bin-Salman en noem ze maar op). Het is bij ieder van hen telkens weer de vraag of ze wel of niet zullen doen wat ze zeggen.

Sjoemelen

De Duitse automaker Daimler heeft (wederom) een winstwaarschuwing gegeven. De juridische en financiële consequenties van het gesjoemel in het verleden wat betreft de uitstoot van de dieselmotoren blijft Daimler achtervolgen. Vorig jaar moest men ook al twee keer waarschuwen dat de winst lager zou uitkomen dan eerder was aangegeven. Bij Fintessa laten wij de Duitse autobouwers links liggen, ondanks de lage waarderingen. Die staan er in onze ogen niet voor niets. Er zal de komende jaren nog steeds heel veel geld moeten worden geïnvesteerd in de ontwikkeling en uitrol van elektrische auto’s. Bovendien zou het zo maar kunnen dat de volgende importtarieven die Trump gaat invoeren op auto’s van Europese makelij zullen zijn. Al die dure Duitse auto’s in het New Yorkse financial district zijn hem immers een doorn in het oog…