Auteur: Krist Plaizier      Datum: 09-06-2022

Dompertje

Nadat gisteren de ‘bearmarketrally’ tot staan werd gebracht met slechts een licht hoger slot, zijn we vandaag lager begonnen op de Amsterdamse beurs. Een verklaarbaar dompertje. Beleggers zijn afwachtend in verband met die andere gebeurtenis in Amsterdam vandaag: het rentebesluit van de ECB. Hoewel er al volledige consensus is onder analisten over wat er vandaag bekend gemaakt zal gaan worden door Christine Lagarde, houdt men toch even het kruid droog tot het moment dat de Europese centrale bankpresident haar zegje heeft gedaan. Bovendien staat er morgen nog een ander belangrijk bericht op de agenda dat de markten hoger of lager kan sturen. Het betreft hier de consumentenprijsindex over mei in de Verenigde Staten.

Ook een dompertje gisteren voor ‘ons Franske’ Timmermans in Straatsburg. De stemming over het grootste wetgevingspakket in de geschiedenis van het Europees Parlement, het zogeheten Fit for 55-pakket dat de Europese CO2-uistoot in 2030 met 55 procent moet verlagen, werd op de valreep uitgesteld. Hiermee zijn ambitieuze verduurzamingsplannen van Frans Timmermans, de architect van het plan, vertraagd. De stemming over het pakket ging niet door om een zeer kinderlijke reden. Omdat de sociaaldemocraten geen meerderheid kregen om vanaf 2026 voor de thans gratis uitgegeven CO2-uitstootrechten een betalingsregeling in te laten gaan, dreigden ze tegen het hele pakket te stemmen. De christendemocraten, het andere grote blok in het parlement, willen een betalingsregeling voor CO2-uitstootrechten pas in 2028 in laten gaan en verkregen daarvoor wel een meerderheid. Het verkopen van de CO2-rechten is de fundering van de Europese Green Deal. Hiermee komt het geld binnen dat nodig is voor de verduurzaming van Europees vastgoed. Het is onbekend wanneer het Fit for 55-pakket alsnog in stemming gebracht zal worden. In kleinere overleggen zal er eerst een compromis gevonden moeten worden.

Hoewel het natuurlijk niet het enige is, is een doorgang van de Europese verduurzaming ook voor onze portefeuilles van belang. Met onze beleggingen in onder andere ABB, Schneider Electric en Holcim spelen we in op de forse investeringen die gaan komen in de verduurzaming van woningen, bedrijfspanden en utiliteitsgebouwen. Overigens zijn wij van mening dat verduurzaming een trend is die niet meer te stoppen valt en niet afhankelijk is van de Europese Green Deal. Dus linksom of rechtsom, genoemde bedrijven zullen flink blijven profiteren van duurzame nieuwbouw en renovaties in Europa. Met of zonder subsidies van de Europese Commissie.

Opsteker

Een belangrijke opsteker voor beleggers in halfgeleiders, Fintessa belegt onder andere in ASML en Nvidia, is de sterk toegenomen verkoop van deze chips. Eerder deze week maakte de Semiconductor Industry Association (SIA) bekend dat de wereldwijde verkoop in april met 21,1 procent was toegenomen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.  De wereldwijde omzet in halfgeleiders bedroeg in april 50,9 miljard dollar, iets meer dan de ook al stevige 50,6 miljard dollar in maart. De omzet in chips groeit nu al 13 maanden achtereen. Hoewel de vraag naar mobiele telefoons en laptops na de pandemie is verzwakt, wordt dit gat moeiteloos gevuld door de automobielindustrie en datacenters.

De goede gang van zaken zien we onder andere terug bij de Taiwanese chipmaker TSMC, dat eerder deze week met een positieve winstwaarschuwing kwam. TSMC is voor dit jaar al volledig volgeboekt en ook de komende jaren blijft de groei hoog, aldus de chairman van TSMC Mark Liu. Toch zijn er binnen de branche ook andere geluiden. Gisteren maakte Intel bekend dat het zijn investeringsplannen heroverweegt vanwege de onzekere economische omstandigheden van dit moment.  De somberheid bij Intel deed de analisten van Citi geloven dat Intel binnenkort met een winstwaarschuwing zal komen voor het tweede kwartaal. Hun waarschuwing voor een mogelijke waarschuwing zorgde ervoor dat Intel gisteren met 5,3 procent daalde en ook andere chipbedrijven uiteindelijk lager noteerden. Ook de Europese halfgeleiderindustrie daalde vanochtend meer dan gemiddeld. En zo zorgde de domper van de analisten van Citi ervoor dat de opsteker van SIA naar de achtergrond verdween.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten