Auteur: Joop van de Groep Datum: 19-08-2020

Dow Jones blijft achter

Persbureau Bloomberg meldde vanochtend dat de Amerikaanse president Trump afgelopen weekend de gesprekken met China over het naleven van de gemaakte afspraken in het Fase 1 handelsakkoord heeft afgeblazen. De besprekingen zijn voor onbepaalde tijd uitgesteld en het is nog onzeker of Trump van het akkoord af wil. 

Beleggers hielden al rekening met oplopende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China in aanloop naar de presidentsverkiezingen. Maar het opstellen van nieuwe regels door de Amerikaanse regering die de toegang van het Chinese technologiebedrijf Huawei tot microchips wereldwijd moet inperken, kwam voor de beleggers als een verrassing. Deze maatregelen kunnen vele bedrijven in de chipsector hard raken.
De vijandige houding van de Trump-regering naar de Chinese technologiebedrijven zorgde voor een negatieve stemming op de Chinese aandelenmarkten. De Hang Seng Index sloot bijna 1 procent lager en de beurs in Shanghai sloot 1,25 procent lager. Het aandeel Tencent is vanaf de hoogste koers deze maand met 10 procent gedaald. Hetzelfde koerspatroon zien we terug bij het aandeel Prosus (grootaandeelhouder van Tencent) op het Damrak.

Online verkopen

Retailer Walmart profiteerde van het hamstergedrag van veel Amerikanen als gevolg van de lockdownmaatregelen. De omzet steeg op jaarbasis met 5,6 procent, de online verkopen in de Verenigde Staten verdubbelde bijna. Ondanks de beter dan verwachte resultaten sloot het aandeel 0,8 procent lager. Walmart waarschuwde voor de nadelige gevolgen van de onzekerheid over de verlenging van de steunmaatregelen. Des te langer deze onzekerheid voortduurt des te groter wordt de negatieve impact op de bestedingen van consumenten. 

Vanochtend werd bekend gemaakt dat Amazon gaat samenwerken met de Britse supermarktketen Morrisons. Het volledige assortiment van Morrisons is vanaf vandaag online te bestellen bij Amazon. De samenwerking gaat van start voor de klanten in de buurt van Leeds, een middelgrote stad in het noorden van Engeland. Het is de bedoeling om de samenwerking later dit jaar uit te breiden naar de 494 Morrisons supermarkten in het Verenigd Koninkrijk. Amazon verkoopt en bezorgt al boodschappen in het Verenigd Koninkrijk onder de noemer Amazon Fresh. Met deze samenwerking verstevigt Amazon zijn positie in het Verenigd Koninkrijk. 
Amazon profiteert, net als Walmart, enorm van de gestegen online verkopen. Vanwege de enorme groei van Amazon gaat de webwinkelgigant in diverse Amerikaanse steden kantoren openen waardoor duizenden banen worden gecreëerd. Het aandeel sloot met een stijging van 4,1 procent gisteren op een all time high niveau.

Gemengd beeld

Wall Street liet gisteren een gemengd beeld zien. De Dow Jones index sloot 0,2 procent lager en is daarmee nog altijd 6,5 procent verwijderd van de recordstand in februari jongstleden. De breed samengestelde S&P 500 index steeg met 0,2 procent naar een nieuw record. Ook de technologiebeurs Nasdaq scherpte het record aan. Na de Nasdaq staat nu ook de S&P 500 op het niveau van voor de uitbraak van het coronavirus. Het uitblijven van de verlenging van de steunmaatregelen en de daaruit voortvloeiende waarschuwing van Walmart heeft de Amerikaanse dollar verder verzwakt.