Auteur: Jan Bouius Datum: 25-11-2020

Dow Jones sluit op recordniveau

Het vooruitzicht op normalere en rustiger tijden met een soepel monetair beleid deed de Dow Jones gisteren voor het eerst in de geschiedenis boven de 30.000 punten sluiten. Nu de regering Trump meewerkt aan de machtsoverdracht in het Witte Huis en een aantal effectieve vaccins staat te trappelen om het coronavirus de nek om te draaien, geeft dat beleggers extra perspectief op betere tijden.

Daarnaast werd de aankondiging dat ‘good old’ Janet Yellen straks de nieuwe minister van Financiën wordt onder Biden als uitermate positief betiteld. Zij staat immers bekend als duif en voorstander van een soepel geldbeleid. Daarnaast brengt deze professor in de economie een schat aan ervaring mee als centraal bankier en adviseur van het Witte Huis. Daarbij zit ze, niet verwonderlijk, ook nog eens op dezelfde golflengte als Biden en is ze een voorstander van het voortzetten van de uitzonderlijk grote corona stimuleringspakketten.

Naast de Dow Jones zaten onder andere ook de grondstofprijzen (het ‘veilige’ goud uitgezonderd) in de lift. Door het vooruitzicht dat er straks weer meer reisbewegingen door de lucht komen en meer werkverkeer over de weg gaat rijden, steeg de prijs van de Brent olie tot boven de 48 dollar. Dat is een niveau dat ongeveer gelijk is aan toen de grootschalige lockdown-maatregelen startten. De koers van de Brent stond immers begin dit jaar al flink lager door het geruzie tussen Rusland en de OPEC. Betere tijden voor Royal Dutch Shell lijken dan ook in aantocht.

Keren de banken straks weer dividend uit?

Ook presteerden de bankaandelen gisteren zeer goed. Een normale samenleving zonder lockdowns zou voor hen eveneens een zegen zijn. ABN AMRO en ING wonnen respectievelijk 6,1 en 8,3 procent op de beurs. Blijkbaar hebben beleggers er ineens weer alle vertrouwen in. Pluspunt daarbij lijkt dat ze volgend jaar waarschijnlijk weer dividend mogen uitkeren. Maar of dat wel zo slim is? De echte pijn van de coronacrisis moet immers nog komen. Volgend jaar worden er veel faillissementen verwacht en de banken hebben nogal wat slechte leningen in de boeken staan. Volgens De Nederlandsche Bank hebben de Nederlandse banken in totaal voor 1.900 miljard euro aan leningen uitstaan waarvan 4 procent problematisch. De helft daarvan heeft nu al te kampen met betalingsproblemen. Het is dus maar de vraag of de stroppenpotten voldoende gevuld zijn om al die kredietverliezen op te vangen. Voorlopig lijkt het dan ook een sector die een ‘goed huisvader’ nog maar even moet mijden.

Medtronic klopt winstverwachting

Medisch technologieconcern Medtronic publiceerde gisteren de kwartaalresultaten en die waren beter dan verwacht. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar daalde de omzet met 1,5 procent tot 7,64 miljard euro, terwijl de aangepaste winst per aandeel met 22 procent daalde tot 1,02 euro. Een daling is nooit prettig natuurlijk, maar toch was die omzet 500 miljoen euro hoger dan waarop was gerekend. De aangepaste winst per aandeel kwam zelfs 22 cent hoger uit dan de verwachte 80 cent. Daarnaast was het een flinke verbetering ten opzichte van het kwartaal ervoor. Relatief gezien kunnen we dan ook over een goed kwartaal spreken.

Het was niet verwonderlijk dat de verkoopafdeling van de beademingsmachines het beste presteerde. De vraag naar dergelijke apparaten verviervoudigde bijna. Maar ook de nieuwe miniscule Micra pacemakers deden het goed met een wereldwijde omzetstijging van 75 procent. Andere takken van sport hadden last van een lagere vraag vanwege de coronapandemie. Medtronic merkt dat de reguliere zorg flink is aangetrokken sinds het dieptepunt en verwacht dat ziekenhuizen minder last zullen hebben van de huidige tweede coronagolf omdat ze er beter op zijn voorbereid. Hoewel Medtronic nog geen outlook wil afgeven, is de onderneming wel positief voor de langere termijn. Niet alleen heeft de FDA alweer 180 producten goedgekeurd sinds begin 2020, maar ook verhoogde Medtronic half oktober nog de lange termijn groeidoelstelling van 4 procent omzetgroei per jaar, naar 5 procent omzetgroei. Wij houden de aandelen dan ook stevig vast en de koersstijging van bijna 3 procent naar aanleiding van de beter dan verwachte cijfers smaakt naar meer.