Auteur: Joop van de Groep Datum: 12-03-2021

Druk op Chinese fintech wordt opgevoerd

De Europese centrale bank (ECB) kwam gisteren met een update omtrent de economische groei- en inflatieverwachtingen. Wat betreft de economische groei is de centrale bank iets optimistischer geworden met een opwaartse bijstelling met 0,1 procent ten opzichte van de laatste raming in december van 3,9 procent. De inflatieverwachtingen zijn met 50 procent opgeschroefd van 1 procent naar 1,5 procent. Opmerkelijk is dat de ECB geen verdere stijging van de inflatie voorziet in de komende jaren en dat nu sprake is van een gematigde onderliggende prijsdruk.
De consumentenprijzen in Duitsland (de grootste economie van Europa) zijn in februari op jaarbasis harder gestegen dan een maand eerder. Bij onze oosterburen vielen de prijzen 1,3 procent hoger uit. In januari was de inflatie nog 1 procent.
Ondanks de behoudende outlook van de ECB worden de recent opgelopen kapitaalmarktrentes wel als een risico gezien voor de financieringsvoorwaarden. Eerder deze week kwam een aantal Nederlandse hypotheekverstrekkers met een bescheiden renteverhoging.
Om de opwaartse druk op de rente de kop in te drukken, gaat de ECB het tempo waarmee obligaties opgekocht worden aanzienlijk verhogen in vergelijking tot de afgelopen maanden. 

Opwaartse bijstelling

In het maandelijkse olierapport heeft de OPEC de vraag naar olie in 2021 opwaarts bijgesteld. De organisatie van olie-exporterende landen raamt de mondiale economische groei op 5,1 procent. Onder andere het Amerikaanse coronasteunpakket ter waarde van 1,9 biljoen dollar, de wereldwijde uitrol van coronavaccins en het aanhoudende herstel van de Aziatische economieën zijn debet aan de opwaartse bijstelling. De OPEC is behoorlijk optimistischer over de economische ontwikkelingen dan de ECB. Voorzitter van de centrale bank Christine Lagarde verwacht ook dat de algemene economische situatie in 2021 zal verbeteren maar heeft op dit moment meer oog voor de onzekerheden op korte termijn. Het hoge aantal coronabesmettingen en de lockdowns zetten op dit moment een rem op de economische groei. 

Aan banden leggen

Van het optimisme bij beleggers over het ECB besluit om het tempo van het opkoopprogramma op te voeren en de goedkeuring van het Janssen-vaccin is vandaag weinig over. De Amerikaanse regering onder leiding van Joe Biden zou volgens persbureau Bloomberg voornemens zijn om de beperkingen op Huawei verder op te voeren waardoor de spanningen tussen de Verenigde Staten en China zullen toenemen.
Daarnaast zijn de Chinese autoriteiten al langer bezig om de opmars van de technologiereuzen in de financiële sector aan banden te leggen. De financiële toezichthouders hebben twaalf bedrijven, waaronder Tencent, een boete opgelegd wegens concurrentievervalsing.
De social media gigant Tencent is goed voor 40 procent van alle mobiele betalingen via WeChat Pay en consumenten kunnen ook een krediet afsluiten in de app.
De Chinese financiële toezichthouders zijn bang hun grip op het financieel systeem kwijt te raken door deze fintech ontwikkelingen. Vandaar dat zij graag zien dat Tencent zijn financiële activiteiten, zoals betaal-, krediet- en verzekeringsactiviteiten, gaat onderbrengen in een apart bedrijf
Het aandeel Tencent sloot op de beurs van Hongkong 4,4 procent lager. In Amsterdam was het aandeel Prosus (grootaandeelhouder van Tencent) rond het middaguur de grootste daler met een min van 6 procent.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten