Auteur: Jan Bouius Datum: 04-09-2019

Druk van de ketel

Opluchting alom vanochtend. Uiteraard niet op alle onrustige vlakken, maar de druk lijkt hier en daar wel wat van de ketel te zijn. De grootste vreugdesprong wordt in Hong Kong gemaakt. De Hang Seng index steeg met maar liefst 3,5 procent door het nieuws dat regeringsleider Carrie Lam het omstreden uitleveringsverdrag met China van tafel haalt. Hopelijk doet dat daar de gemoederen wat bedaren na drie maanden van protest.

Dichter bij huis krijgt Bojo de deksel op zijn neus. Met 328 tegen 301 stemmen verloor hij een motie in het Lagerhuis, met als gevolg dat vandaag een wetsvoorstel wordt ingediend waarin de premier gedwongen wordt Brussel te vragen de deadline voor de Brexit met drie maanden uit te stellen, tenzij er de komende weken geheel onverwacht toch nog een deal uit de bus rolt. Later vandaag volgt er meer nieuws over deze stemronde, maar de kans is groot dat er een nieuw uitstel en/of nieuwe verkiezingen komen.

Ten slotte kwam er witte rook uit Italië, waar vandaag een nieuwe regering wordt gepresenteerd. De Vijfsterrenbeweging gaat samenwerken met de Democratische Partij. Dat zijn geen geboren vrienden, maar beide partijen zitten niet op nieuwe verkiezingen te wachten.

Macro-dag

Overigens werden de Aziatische beurzen ook geholpen door de beter dan verwachte inkoopmanagersindices uit China en Japan. Dat zal Trump toch te denken moeten geven aangezien we gisteren in de Verenigde Staten nog tegenvallende cijfers zagen. Blijkbaar heeft China minder last van de handelsoorlog dan Trump iedereen wil doen geloven. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam uit op 52,1 waar dat een maand geleden nog 51,6 was. De consensus lag op 51,7. Ook de samengestelde index waar ook de industriële sector inzit liet een mooie stijging zien; van 50,9 naar 51,6 in augustus. In Japan versnelde de groei van de dienstensector zelfs van 51,8 naar 53,3.

Kijken we naar Europa dan zien we dat de samengestelde index licht is gestegen van 51,5 in juli naar 51,9 in augustus. Dat is een fractie beter dan de eerste indicatie van 51,8. In Duitsland zagen we onverwacht de dienstensector aantrekken van 54,5 naar 54,8. Dat was een onverwachte meevaller want hier rekenden de analisten gemiddeld op een daling naar 54,4. Ook in Frankrijk zagen we aantrekkende groei. Italië daarentegen vertraagde van 51,7 naar 50,6, maar dat is eveneens nog steeds groei.

Intussen bereidt Christine Lagarde zich voor om het stokje van Mario Draghi over te nemen. Vanochtend zei ze in het Europees Parlement dat het huidige soepele beleid van de ECB op lange termijn noodzakelijk blijft. Ook discutabele maatregelen als inkoop van obligaties zijn nodig, maar de ECB moet wel waakzaam blijven voor eventuele negatieve effecten. Daarnaast ziet ze ook zaken als klimaatverandering als een uitdaging voor de centrale bank. Beleggers hoeven wat haar speech betreft niet te vrezen dat de koers van Draghi gewijzigd zal worden.

Beleggers kijken vandaag daarnaast vooral uit naar de publicatie van het Beige Book. Uit dit rapport valt af te leiden hoe het er in de verschillende Amerikaanse regio’s aan toegaat en het biedt inzage in de vraag hoe groot de kans is dat de rente deze maand verder verlaagd wordt, hoewel de Fed daar dit keer niet meer omheen lijkt te kunnen.