Auteur: Krist Plaizier   Datum: 15-11-2021

Drukke aftrap van een naar verwachting rustige week

Het cijferseizoen is over zijn hoogtepunt heen en dus zal het qua nieuws rustiger zijn op de effectenbeurzen dan de voorgaande weken. Wel staan er deze week enkele Capital Market Days ('beleggersdagen') gepland. Vandaag is Ahold Delhaize aan de beurt, morgen Qualcomm, woensdag Groupe Bruxelles Lambert en donderdag Holcim. Met name deze laatste heeft onze interesse omdat we aandelen Holcim in portefeuille hebben voor onze cliënten. Daarom aanstaande donderdag hierover meer op deze plek.

Toch was er vanmorgen in Amsterdam veel nieuws. Onder andere Shell, Ahold, Boskalis, Heineken en Philips kwamen met berichten. De AEX stond vanmorgen bij de aftrap van de nieuwe week lichtjes hoger vanwege flinke koersplussen van Ahold (verwachte versnelling omzetgroei en beursgang Bol.com) en Koninklijke Olie (zie hieronder). Ook Heineken ging hoger vanwege het voornemen om een tweetal Zuid-Afrikaanse brouwerijen waar het al een belang in heeft, volledig in te lijven. Fors lager ging Philips omdat de Amerikaanse toezichthouder FDA aangeeft nog twijfels te hebben over het schuim in de nieuwe Philips-apparaten tegen slaapapneu.

Royal Dutch Shell versimpelt aandelenstructuur 

Onze eigen Koninklijke Olie verlaat Nederland en wordt volledig Brits, althans dat stelt de onderneming voor aan de aandeelhouders. Het gaat dus Unilever achterna nu Bart Snels, voormalig Tweede Kamerlid voor GroenLinks, zijn wetsvoorstel om vertrekkende bedrijven flink te belasten, heeft ingetrokken. Het Nederlandse kabinet, dat gisteren pas geïnformeerd werd, voelde zich overvallen door het voornemen en betreurt deze stap ten zeerste. De verhuizing is volgens Shell een gevolg van versimpeling van de aandelenstructuur. De oliemaatschappij kent op dit moment zogeheten A- en B-aandelen. Aan die complexiteit komt een einde: voortaan zal er maar één aandeel Shell zijn. Zodoende kan het bedrijf sneller en flexibeler kapitaal aantrekken en overnames doen. Bovendien is Shell hierdoor beter gepositioneerd om een leidende rol te spelen in de energietransitie, aldus de olie- en gasgigant. Als gevolg van het besluit gaat Royal Dutch Shell ook zijn naam veranderen en dat is, uit sentiments overwegingen, toch wel erg jammer. Omdat het bedrijf kiest voor de Britse nationaliteit verdwijnt 'Royal Dutch' uit de officiële naam en wordt het voortaan dus gewoon ’Shell plc’.

Nederlandse divisie krijgt vooral een duurzame rol

Als een volledig Britse vennootschap krijgt Shell zijn fiscale vestigingsplaats in het Verenigd Koninkrijk. Hier worden dan de vergaderingen van de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen gehouden. Toch is de verhuizing van het aantal bestuurders beperkt; alleen de CEO en CFO vertrekken naar Londen, samen met minder dan tien (senior) topmanagers. Nederland krijgt vooral een rol in de hernieuwbare energie. De wereldwijde aansturing van de ontwikkeling en integratie van hernieuwbare energie vindt reeds plaats vanuit de Renewables & Energy Solutions-hub in Den Haag en de nieuwe Energy Transition Campus in Amsterdam en dat zal zo blijven. Ook de divisie Upstream en Projects & Technology blijft in Den Haag en zijn er geen gevolgen voor de overige activiteiten van Shell in Nederland, waaronder de raffinaderijen in Pernis.

Om de wijzigingen door te kunnen voeren moet 75 procent van de aandeelhouders vóór stemmen op de bijzondere aandeelhoudersvergadering van 10 december aanstaande. Maar dit lijkt geen probleem. Beleggers waren gelijk enthousiast over de berichten. De koers in Amsterdam steeg vanochtend al snel met 2 procent. Het is natuurlijk een prettig vooruitzicht dat er over de dividenduitkeringen geen dividendbelasting meer ingehouden hoeft te worden. Het ligt in de bedoeling dat de huidige noteringen van Shell in Londen, Amsterdam en New York gehandhaafd blijven.

Mooie order voor Boskalis dat ook sleepactiviteiten verkoopt

Boskalis heeft een order binnen gesleept ter waarde van ongeveer 450 miljoen euro. Afgelopen vrijdag, bij de trading update, gaf Boskalis nog aan dat er sprake was van een rustig kwartaal bij de sleep- en zwaar transport divisie. Maar daar kunnen ze nu dus vol aan de bak met het transporteren en installeren van monopile-funderingen (de fundering waarop een windmolen komt te staan) en substations voor een offshore-wind-project. Voor de twee gespecialiseerde kraanschepen van Boskalis (Bokalift 1 en 2) betekent dit een jaar werk, dat zal aanvangen in 2023. Zware ladingschepen van Boskalis zullen twee jaar werk hebben en de voorbereidende werkzaamheden zijn reeds gestart.

Verder kondigde Boskalis de verkoop aan van een 49 procentsbelang in een joint-venture in havensleepactiviteiten in Singapore en Maleisië. Deze verkoop zal circa 80 miljoen euro in contanten opbrengen, aldus het persbericht. Het belang heeft de afgelopen twee jaar gemiddeld 4 miljoen euro per jaar bijgedragen aan het nettoresultaat van Boskalis. De transactie wordt naar verwachting in de komende zes maanden afgerond. Het aandeel Boskalis steeg enkele tienden van een procent op de berichten.

 

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten