Auteur: Martine Hafkamp      Datum: 25-07-2022

Drukke week in het vooruitzicht

Aandelenbeleggers hebben over het algemeen een goede week achter de rug. Het cijferseizoen is in volle gang en tot op heden valt het merendeel van de gerapporteerde resultaten mee. De gemiddelde omzetgroei van de bedrijven uit de S&P 500 die de boeken al hebben geopend bedraagt zo’n 10,9 procent op jaarbasis. Dat betekent dat er tot nu toe sprake is van het zesde opeenvolgende kwartaal met een dubbelcijferige omzetgroei. Dat is de positieve kant van het verhaal. Aan de andere kant zien we dat ‘slechts’ 68 procent van de bedrijven beter dan verwachte resultaten bekend heeft gemaakt. Dat is onder het vijfjaars gemiddelde van 77 procent. In deze drukste week van het cijferseizoen kijken wij, naast het rentebesluit van de Fed, met meer dan gemiddelde belangstelling uit naar de cijfers van Shell, Alphabet, Microsoft, Amazon en Volkswagen.

Nieuwe topman aan het roer bij Volkswagen

Over Volkswagen gesproken. Daar is afgelopen vrijdag topman Herbert Diess de laan uitgevlogen. De officiële versie luidt dat de Volkswagen Groep en Diess in goed overleg het besluit hebben genomen dat hun wegen zich zullen scheiden. Volgens de Financial Times zou echter de raad van commissarissen het besluit hebben genomen Diess te ontslaan omdat zijn positie onhoudbaar zou zijn geworden. Zo is hij al diverse malen in aanvaring gekomen met zowel grootaandeelhouders Porsche en Piëch als met de vakbonden. Dat laatste gebeurde onder andere toen hij een paar maanden geleden aangaf dat er bij het hele Volkswagen concern zo’n 30.000 mensen te veel op de loonlijst staan.

Toch is zijn vertrek opmerkelijk omdat een paar maanden geleden zijn contract was verlengd tot 2025. Wel was besloten dat Diess zich meer met de grote lijnen zou gaan bezighouden en dat de diverse merken die onder de Volkswagen Groep vallen meer decentraal zouden worden aangestuurd. Zijn functie zal per begin september worden overgenomen door Oliver Blume, die nu nog topman van dochtermaatschappij Porsche is. Hij zal Volkswagen AG verder een elektrische toekomst in moeten sturen. Diess stond vanaf 2015 aan het roer van Volkswagen toen de vorige topman Martin Winterkorn door de beruchte sjoemelsoftware het veld moest ruimen. In 2018 kwam Herbert Diess aan het roer te staan van het hele Volkswagen concern.

Volgende rentestap Fed

Terug dan naar het macronieuws, want alle ogen zullen deze week ook gericht zijn op het al eerder gememoreerde rentebesluit van de Fed. Over het algemeen heerst in de markt de verwachting dat Jerome Powell de Fed Funds Rate met wederom 75 basispunten zal optrekken naar een niveau van 2,25-2,5 procent. Ondertussen worden steeds meer beleggers ongerust dat de Fed het rente-instrument te stevig zal inzetten waardoor de Amerikaanse economie in een recessie zal belanden.

In die mening kunnen ze worden gesterkt door de meest recente cijfers van de inkoopmanagersindex die afgelopen vrijdag uitkwamen. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector daalde van 52,7 naar 47. De samengestelde index liet een soortgelijk beeld zien met een daling van 52,3 naar 47,5. Zoals bekend duidt een cijfer onder de 50 op een krimp van de economie. In reactie op deze cijfers daalde de Amerikaanse tienjaarsrente met zo’n 9 basispunten.

Minister van Financiën Janet Yellen probeerde dit weekend die zorgen de kop in te drukken door in een interview bij CNBC te zeggen dat de Amerikaanse economie volgens haar gezond is en dat de arbeidsmarkt er goed voor staat. Wel gaf ze daarbij aan dat de Amerikaanse economie in een overgangsperiode zit na het ongekend snelle herstel uit de coronapandemie en alle lockdowns die met zich meebracht.

Of haar woorden waarheid zullen worden zal de tijd leren. Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat de gemiddelde hypotheekkosten in de Verenigde Staten zo’n 44,7 procent hoger liggen dan een jaar geleden. Daardoor wordt de gemiddelde koopwoning voor een gemiddeld Amerikaans gezin veel minder betaalbaar. Dat begint zich al te vertalen in de ontwikkeling van de huizenprijzen. Het percentage huizen waarvan de vraagprijs de afgelopen vier weken is gedaald is opgelopen naar het hoogste niveau sinds 2015, het jaar waarin Redfin deze data is gaan bijhouden.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten