Auteur: Krist Plaizier        Datum: 02-08-2022

DSM overtreft de analistenverwachtingen

DSM kwam met prima bedrijfscijfers vanmorgen. Zowel de gerealiseerde omzet als de (aangepaste) ebitda over het afgelopen kwartaal kwam hoger uit dan werd verwacht. Diverse analisten kwamen dan ook met positief commentaar op de resultaten. Toch daalde het aandeel flink direct na de opening van de Amsterdamse beurs. Dit had te maken met de zorgen over het voornemen van Nancy Pelosi om Taiwan vandaag te bezoeken. Dit destabiliseert de gehele Zuid-Aziatische regio en zorgde vanmorgen voor forse koersdalingen in Azië, alsook in Europa. DSM heeft grote belangen in China, vooral op het gebied van R&D.

Het afgelopen kwartaal was turbulent te noemen voor DSM. Niet alleen gebeurde er veel buiten de invloedssfeer van het concern, zoals een hoge inflatie, hoge energieprijzen, lockdowns in China en een oorlog in Oekraïne. Maar DSM was zelf ook overactief. Het concern verkocht het laatste deel van de materialentak voor ruim 3,85 miljard euro, werd daarmee een pure speler in de voedingsindustrie, en ging een fusie aan met de Zwitserse geur- en smaakstoffenproducent Firmenich. Hiermee zal de Raad van Bestuur naar Zwitserland verhuizen, maar blijft de notering aan de Amsterdamse beurs bestaan. Ook kocht DSM vorige maand in Brazilië de technisch specialist in diervoeding Prodap en ging het in april een exclusieve samenwerking aan met het Amerikaanse Elanco Animal Health. Aan dit bedrijf zal DSM gepatenteerde voedingssupplementen voor koeien leveren die daarmee minder methaan uitstoten.

Uit de kwartaalcijfers blijkt dat DSM over een stevige ‘pricing power’ beschikt. De hogere omzet, bestaande uit Health, Nutrition en Bioscience-activiteiten voor mens en dier, was grotendeels te danken aan het feit dat DSM 8 procent hogere prijzen kon berekenen aan haar klanten. De verkochte volumes stonden duidelijk onder druk en stegen slechts met 1 procent. Ook de marge stond onder druk en kwam uit op 18,0 procent. In tweede kwartaal van vorig jaar was dit nog 20,1 procent. Hiermee komt de marge vooralsnog duidelijk lager uit dan het concern voor ogen heeft na afronding van de fusie welke in de eerste helft van volgend jaar verwacht wordt. Aangejaagd door innovatie streeft men namelijk na het samengaan van DSM en Firmenich naar een marge van 22 à 23 procent. De kwartaalomzet steeg ten opzichte van vorig jaar met 18 procent en kwam uit op 2,107 miljard euro. De analistenconsensus lag op 2,027 miljard euro. Alle divisies droegen ongeveer evenveel bij aan de groei. De relatief zwakke euro was positief voor DSM. De 18 procent hogere omzet is een resultante van de eerder genoemde 8 procent hogere prijzen, 1 procent hogere volumes, 2 procent diverse en 7 procent meewind van de valuta. De aangepaste operationele winst (ebitda) ging van 360 naar 379 miljoen euro waar er gerekend werd op 375 miljoen euro. Voor het eerste halfjaar kwam de aangepaste winst per aandeel voor de voortgezette activiteiten uit op 1,89 euro. Dit is 22 eurocent (13 procent) meer dan in de eerste helft van vorig jaar.

Het Limburgs/Zwitserse bedrijf hield vast aan de eerder afgegeven outlook (een aangepaste ebitda die 5 à 10 procent hoger zal zijn) en zal over enkele dagen 93 eurocent interim-dividend uitkeren (4 augustus ex dividend en 26 augustus betaalbaar). Dit is 13 eurocent (16 procent) meer dan vorig jaar, een duidelijke opsteker voor de aandeelhouders.

Rio Tinto ontvangt ruim een half miljard cash

Vanochtend maakte mijnbouwbedrijf Rio Tinto bekend dat ze de rechten op de opbrengsten van een gebied met goudmijnen in Nevada, bekend als het Cortez Complex, heeft verkocht aan een dochter van Royal Gold Inc. Rio Tinto ontvangt hiervoor 525 miljoen dollar in cash. De Brits/Australische mijnbouwer bezat alleen de royalty’s op de goudmijnen. De mijnen zijn eigendom van Barrick Gold Corporation en Newmont Corporation. Rio Tinto was tot 2008 voor 40 procent eigenaar van het mijnencomplex maar verkocht dit belang in dat jaar aan Barrick Gold onder voorbehoud van de rechten op de goudopbrengsten. Deze rechten, welke zouden ingaan zodra de mijnen een productie opgebracht zouden hebben van 15 miljoen ounces goud sinds 2008, zijn nu alsnog verkocht. Genoemde productie zal spoedig gerealiseerd zijn zodat Royal Gold Inc. direct kan gaan verdienen met de gekochte rechten. 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten