Auteur: Jan Bouius    Datum: 23-11-2022

Wall Street goed gemutst richting Thanksgiving Day

Beleggers op Wall Street zagen gisteren, dankzij een licht dalende tienjaarsrente en een aantal meevallende bedrijfscijfers, het glas halfvol. Daardoor wisten de S&P 500 en de Nasdaq 1,36 procent hoger te sluiten. Op bedrijfsniveau ging de aandacht vooral uit naar de resultaten van Best Buy. Deze elektronicaketen, die eerder dit jaar nog de outlook verlaagde, scoorde met een omzetdaling van 11 procent toch minder slecht dan verwacht. Hierop steeg het aandeel 12,7 procent.

Daarmee was het nog niet de hoogvlieger van de dag. Die eer viel modeketen Abercrombie & Fitch ten deel. Dat aandeel vloog maar liefst 21,4 procent hoger na de publicatie van de kwartaalcijfers. De totale omzet daalde weliswaar met 3 procent, maar het duurdere merk Abercrombie realiseerde 10 procent meer omzet. Het is een teken dat luxe nog steeds goed verkoopt, zeker als je die afzet tegen de omzetdaling van 12 procent van het goedkopere merk Hollister. De topman van het bedrijf durfde het tevens aan om de outlook voor het hele jaar iets te verhogen.

Dat de koopjesketen Dollar Tree voor de tweede keer dit jaar een winstwaarschuwing moest afgeven en met 7,8 procent daalde, mocht de pret niet drukken. Misschien is het maar goed ook dat het niet overal hosanna is, want als de Amerikaanse consument alleen maar als een dolle zijn ‘pandemie spaargeld’ blijft spenderen, neemt de kans op een vijfde renteverhoging van 75 basispunten alleen maar toe. Gisteren zagen we deze mogelijkheid stijgen van 19 procent naar 24 procent, dus helemaal uitvlakken kunnen we een rentestap van een dergelijke grootte nog niet.

Of Amerikaanse beleggers de goede stemming vandaag weten vast te houden zal vooral afhangen van de in de Verenigde Staten te publiceren macro-economische cijfers. Hierbij wordt de spanning gedurende de dag langzaam opgebouwd met achtereenvolgens de orders duurzame goederen (14:30 uur) gevolgd door de samengestelde inkoopmanagersindex (15:45 uur) en het consumentenvertrouwen (16:00 uur). De uitsmijter volgt vanavond om 20:00 uur. Dan worden de Fed-notulen van de meeste recente vergadering gepubliceerd. De macrocijfers van vandaag kunnen extra gewicht krijgen als gevolg van de lage handelsvolumes. In verband met Thanksgiving en Black Friday is Wall Street namelijk morgen gesloten en vrijdag maar een halve dag open.

Europees gasprijsplafond stelt weinig voor

Na acht maanden politieke druk van een groot aantal landen kwam de Europese Commissie gisteren met het langverwachte voorstel voor een Europees gasprijsplafond. Dat lijkt zoals wel vaker in de politiek op veel geblaat en weinig wol. Het voorgestelde marktprijsmechanisme gaat pas in werking treden als de gasprijs op het Nederlandse handelsplatform TTF tenminste twee weken meer dan 275 euro per megawattuur bedraagt én het verschil met de internationale LNG-prijs in deze periode minimaal 10 dagen hoger is dan 58 euro. In dat geval spreekt de Europese Commissie pas over excessieve gasprijzen waardoor ingrijpen gerechtvaardigd is. Mocht zich dat daadwerkelijk voordoen, dan mogen er geen orders meer boven 275 euro op de TTF-futuresmarkt verhandeld worden. Daarmee ligt de lat dermate hoog dat zelfs in augustus, toen de gasprijs even boven 340 euro per megawattuur piekte, nog geen actie zou zijn ondernomen. Daarvoor duurde die hausse van 10 dagen niet lang genoeg.

Voor het Noorse Equinor, dat als grootste gasleverancier van Europa zeker geen voorstander is van een gasplafond, is die hoge lat mooi meegenomen. De kans is zo als gezegd heel klein dat het voorgestelde gasprijsmechanisme ooit geactiveerd zal worden. Nu dat obstakel uit de weg is stijgen de aandelen van Equinor in de loop van de ochtend met meer dan drie procent, mede geholpen door een 9 procent hogere gasprijs van 130 euro per megawattuur.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten