Auteur: Joop van de Groep  Datum: 15-08-2023

Economische ontwikkelingen in het Verre Oosten lopen uiteen

Japan

Vanochtend werden de definitieve groeicijfers over het tweede kwartaal van de Japanse economie gepubliceerd. Voor de derde kwartaal op rij is er sprake van een economische expansie. De 1,5 procent groei op kwartaalbasis was aanzienlijk meer dan de 0,8 procent waarop economen vooraf hadden gerekend. In vergelijking met een jaar geleden nam de omvang van de op twee na grootste economie ter wereld toe met maar liefst 6 procent. Dit is bijna het dubbele van de 3,1 procent verwachte groei onder economen. Het sterke economische momentum in het afgelopen kwartaal werd gestuwd door het aantrekken van de export met 3,2 procent op kwartaalbasis. Dit is de sterkste kwartaalstijging van de afgelopen 28 jaar. 

De toonaangevende Nikkei 225 index sloot vanochtend 0,6 procent hoger. Dit jaar is de index met 23,50 procent gestegen. Dit weerspiegelt de prima staat waarin de Japanse economie zich bevindt.

China

De Chinese economie daarentegen blijft maar kwakkelen. De detailhandelsverkopen zijn in juli opnieuw minder hard gestegen dan een maand eerder op jaarbasis. Op maandbasis is er zelfs sprake van een lichte daling van 0,06 procent. Ook de Chinese industriële productie steeg in juli minder hard dan in juni en lag bovendien onder de verwachtingen. Op maandbasis was de productie vlak. De Chinese economie gaat al een aantal jaren gebukt onder de problemen in de vastgoedsector. In december 2021 kon de vastgoedgigant Evergrande niet aan de renteverplichtingen voldoen. Afgelopen maandag zat de schrik er goed in bij met name de beleggers in Hongkong. De aandelen van het Chinese vastgoedconcern Country Garden gingen 16 procent onderuit als gevolg van het niet op tijd kunnen voldoen van de rentebetalingen op twee obligatieleningen. Vanochtend herstelde de koers van het aandeel met bijna 4 procent.

Maandenlang kijken beleggers uit naar maatregelen van de Chinese autoriteiten om de economie uit het slop te trekken. Vanochtend verlaagde de People’s Bank of China twee belangrijke rentestanden met respectievelijk 10 en 15 basispunten. Dit betekent dat de beleidsrente binnenkort ook verlaagd gaat worden. 

De economische tegenwind in China wordt ook gevoeld door Tesla, de fabrikant van elektrische voertuigen. Begin augustus meldde Tesla dat in juli de leveringen met 31 procent zijn gedaald naar het laagste niveau dit jaar. In reactie hierop voert de autofabrikant de prijzenoorlog op in China door de twee versies van Model Y met ongeveer 1.900 dollar in prijs te verlagen. Aandelen van Chinese concurrenten BYD, Li Auto en Xpenig daalden afgelopen maandag tot wel 5 procent in koers.

De bescheiden renteverlaging door de centrale bank maakte weinig indruk op de beleggers. De Chinese aandelenbeurzen sloten allemaal in het rood vanochtend.

Nvidia

Volgens de Financial Times heeft Saoedi-Arabië meer dan 3.000 H100 chips van Nvidia gekocht. Deze processoren worden ingezet om de AI-software verder te ontwikkelen. Buurland de Verenigde Arabische Emiraten heeft een bestelling geplaatst bij Nvidia voor duizenden chips. De oliestaat is begonnen met het ontwikkelen van een eigen chatdienst onder de naam Falcon.

Op dit nieuws sloot het aandeel Nvidia gisteravond op Wall Street ruim 7 procent hoger.

De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley ziet in de recente koersdip van 15 procent een koopkans. 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten