Auteur: Jan Bouius Datum: 03-02-2021

Een applaus waard

Nadat vorige week Microsoft de kwartaalcijfers bekend maakte, waren alle ogen gisteravond gericht op de andere twee Cloud reuzen. Het was het wachten waard. Amazon en Alphabet schotelden de beleggers veel betere cijfers voor dan verwacht.

Daarnaast was er applaus voor Jeff Bezos, de oprichter van Amazon, die bekend maakte dit najaar als CEO af te treden. Hij draagt de dagelijkse leiding over aan Andy Jassy. Laatstgenoemde is al sinds het begin bij het bedrijf en, niet verwonderlijk, het hoofd van de Cloud divisie AWS.

Jeff Bezos bracht zijn Amazon in 1997 naar de beurs tegen een koers van 16 dollar. Tegenwoordig staan we op 3.380 dollar. Zonder drie aandelensplitsingen zou dat echter een koers van 40.560 dollar zijn geweest. Hiermee heeft hij de aandeelhouders van het eerste uur een jaarlijks rendement van 38,6 procent bezorgd. Jeff Bezos stopt, zoals iedere topsporter dat het liefst wil, op zijn hoogtepunt. Dit wil echter niet zeggen dat er voor de koers van het aandeel Amazon geen stijgingspotentieel meer is.

In het vierde kwartaal 2020 dikte de omzet van Amazon met 44 procent aan tot 125,6 miljard dollar, waar analisten op 119,7 miljard dollar hadden gerekend. De nettowinst die ze daarop behaalden kwam uit op 7,2 miljard dollar, ofwel 14,09 dollar per aandeel. Dit is meer dan een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar en ook veel hoger dan de consensus van 7,30 dollar. Aankomend topman Andy Jassy zag de omzet van zijn kindje AWS met 28 procent stijgen. Dat was in lijn met de verwachtingen.

Over heel 2020 steeg de omzet met 38 procent naar 386,1 miljard dollar, een prestatie van jewelste. De nettowinst steeg met 83 procent naar 21,3 miljard dollar. Amazon profiteerde als geen ander van de maatregelen rondom de wereldwijde lockdown. Dat kwam echter niet zomaar uit de lucht vallen. Om al dat werk te verzetten zijn 500.000 extra werknemers aangenomen. Dat zijn maar liefst 1.370 werknemers per dag.

Het waren dus uitstekende cijfers die nabeurs op een stijging van slechts 1 procent werden getrakteerd. Dat laatste zal ongetwijfeld te maken hebben met het terugtreden van Jeff Bezos als CEO. Hij verdwijnt overigens niet geheel van het toneel, maar wordt voorzitter van de raad van bestuur.

Handen op elkaar

Wat koersreactie betreft kreeg Alphabet de handen steviger op elkaar. De aandelen stegen nabeurs 7,5 procent. Over het afgelopen kwartaal kwam de omzet uit op 56,9 miljard dollar, waar men in de markt uitging van 53,5 miljard dollar.

Alphabet publiceerde daarbij voor het eerst de resultaten van de Cloud divisie. Die zijn in vergelijking met die van Amazon nog aan de lage kant. Vorig kwartaal behaalde Google Cloud een omzet van 3,83 miljard dollar, iets boven consensus. Waar Amazon onder de streep dikke winst behaalt met de cloud, schreef Alphabet vanwege zware investeringen, in onder andere datacenters, in het vierde kwartaal een verlies van 1,24 miljard dollar. Over heel 2020 was de omzet uit de cloud 13,1 miljard dollar en kwam het verlies uit op 5,6 miljard dollar.

Het enthousiasme nabeurs komt dan ook voort uit het onverwacht snelle herstel van de advertentie-inkomsten. Met name met YouTube scoorde Alphabet uitstekend. De inkomsten uit advertenties stegen daar met 46 procent tot 6,9 miljard dollar. Al met al resulteerden alle plussen en minnen in een winst per aandeel van 22,30 dollar. Een stijging van 45 procent ten opzichte van vorig jaar en een stuk hoger dan de verwachte 15,58 dollar.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten