Auteur: Jan-willem Nijkamp    Datum: 20-09-2022

Een aristocratisch rendement

Een enorme uitdaging

Nu de beurzen bezig zijn aan een zeer mager jaar staan beleggers voor een enorme uitdaging. Niet alleen de torenhoge inflatie, maar ook de grijpgrage handen van een met steeds zwaardere schulden torsende overheid bedreigen het vermogen. Het is tot dusver een uniek beleggingsjaar in de zin dat niet alleen aandelen, maar ook obligaties en beursgenoteerd vastgoed zich niet aan de malaise kunnen onttrekken. Moeten beleggers zich neerleggen bij een onvermijdelijk verlies?

Het 8e wereldwonder

Dat hoeft niet. Ooit werd de natuurkundige en Nobelprijswinnaar Albert Einstein gevraagd wat volgens hem als het 8e wereldwonder gezien zou kunnen worden. Hij antwoordde zonder nadenken: samengestelde interest. Dit wordt ook wel rente op rente-effect genoemd. Hierdoor kun je vermogen opbouwen. Het houdt in dat als je rente ontvangt over je geld en dat niet opneemt, je over die rente weer rente ontvangt. Door de rente op rente-effect groeit je vermogen zonder dat je zelf extra geld in hoeft te leggen. Einstein zei hierover: Wie het 8e wereldwonder begrijpt verdient het, wie het niet begrijpt betaalt het. 

Dividendaandelen

Een manier om bovengenoemde theorie als belegger in de praktijk ter brengen is beleggen in dividendaandelen. Ervaren beleggers weten het al langer, op de lange termijn maakt het steeds weer geherinvesteerde dividend een belangrijker onderdeel uit van het totale rendement dan behaalde koerswinsten. Wanneer je dit principe jarenlang door laat werken, treedt er een exponentiele groei op. Je beleggingen en dus je geld groeien steeds sneller.

Dividend Aristocraten

Wat moet ik daar nu mee zult u denken. De centrale banken blijven de rente maar verhogen en de beurzen staan stevig op verlies. Met dat beetje dividend kom ik echt niet opeens in de plus. Dat is waar. Alhoewel, de performance van de Dividend Aristocraten uit de Verenigde Staten bewijst het tegendeel. Ze verloren dit jaar slechts 5 procent. Een stuk beter dan de S&P 500-index, maar nog steeds verlies. Voor Europese beleggers staan de Aristocrats echter op een winst van ruim 6 procent. De dollar dus.

Een index voor aristocraten

Het is dus mogelijk om met een eenvoudige strategie de beurs ook in barre tijden te outperformen. Sterker nog, zelfs een mooie winst te realiseren wanneer men terugrekent naar euro’s. Wat zijn nu Dividend Aristocraten? Volgens Investopedia is een Dividend Aristrocraat een bedrijf dat zijn dividend in ieder geval al meer dan 25 jaar op rij heeft verhoogd. Er is ook een index van Dividend Aristocraten. Om daar in opgenomen te worden dient een bedrijf deel uit te maken van de S&P 500, een bepaalde marktkapitalisatie en een minimum aan handelsvolume hebben. Wanneer het dividend niet wordt verhoogd, wordt het uit de index verwijderd. Deze index bevat momenteel 65 aandelen. Bekende namen zijn onder meer IBM, Exxon, Chevron en Walgreens. Er is ook een Europese variant overigens.

Underperformance over tien jaar

Hoewel de Aristocrats het dit jaar beter hebben gedaan dan de S&P 500 leggen ze het in het afgelopen decennium echter toch af tegen de brede index met een gemiddeld rendement van 10,9 tegen 12,35 procent. Dat heeft alles te maken met de fenomenale outperformance van de grote technologiefondsen, immers geen royale dividend uitkeerders. Feit is echter wel dat de Aristocrats het juist beter doen in tijden van onrust op de beurs.

Geen financieel zandkasteel

En dat is niet zo vreemd. Een bedrijf dat in staat is het dividend 25 jaar op rij te verhogen kan geen financieel zandkasteel zijn. Daar gaat blijkbaar iets goed. Dat hoeft niet te betekenen dat de groei jaar-in-jaar-uit door het dak gaat, maar van gestage, stabiele groei is toch wel sprake. Nu kan men stellen dat bijvoorbeeld de grote technologiefondsen eigen aandelen inkopen, wat in feite een alternatief vormt voor dividend. De inkoop van eigen aandelen vindt echter nooit met de rigide regelmaat plaats waarin dividenden worden uitgekeerd. Het is sterk afhankelijk van de marktsituatie.

Dividend Kings

Voor lange termijnbeleggers zijn dividendaandelen dus zeker een uitkomst. Bedenk wel dat het niet gaat om een zo hoog mogelijk dividend, maar om een gestaag groeiend dividend. Een (te) hoog dividend is vaak het gevolg van bijzondere marktomstandigheden die niet veel goeds voor de toekomst voorspellen. Beleggers die helemaal gaan voor goud kunnen investeren in zogenaamde Dividend Kings. Dat zijn bedrijven die hun dividend reeds meer dan 50 jaar stelselmatig hebben verhoogd. Procter & Gamble, Johnson & Johnson en Coca Cola zijn hier mooie voorbeelden van. Er zijn er maar 27 van.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten