Auteur: Jan-willem Nijkamp Datum: 25-08-2020

Een beurs op twee snelheden

Nieuwe All Time High

Vorige week passeerde de S&P 500-index zijn vorige top van vlak voor de coronacrisis. Zes maanden heeft ’s werelds belangrijkste index nodig gehad om de financiële gevolgen van de crisis achter zich te laten en een nieuwe All Time High neer te zetten. Steeds meer analisten zien dit buitengewone herstel van één van de zwaarste crashes ooit vol verbazing aan. Terwijl de Amerikaanse economie zich in een diepe recessie bevindt gaan de aandelen voor niet minder dan 26 keer de winst van de hand. Jawel, een waardering gelijk aan die van de beruchte dot.com-bubble uit 2000. Een nadere analyse van deze stijging brengt echter grote verschillen aan het licht.

K-vormig herstel

Zo blijken slechts een handvol technologie-aandelen voor dit enorme herstel verantwoordelijk. De inmiddels vaak genoemde Big Five (Apple, Microsoft, Alphabet, Facebook en Amazon) maken samen niet minder dan 23 procent uit van de index en vormen de motor van deze spectaculaire rally. Tel daar de andere grote winnaar van deze pandemie (de farmaceutische sector) bij op en dan kom je uit op 38 procent van de index. Daar staat tegenover dat het gemiddelde aandeel uit de S&P 500 – de index bevat immers 500 aandelen – nog steeds 28 procent onder zijn piek noteert. De huidige coronarally is er duidelijk één van twee snelheden. Er wordt ook wel gesproken van een K-vormig herstel op de beurs. Daarbij geldt de opgaande arm van de letter K voor de winnaars (technologie, farmacie en een enkeling die profiteert van deze pandemie) en de neergaande poot voor de verliezers (de rest).

Verschil tussen winnaars en verliezers erg groot

Het verschil tussen de winnaars en de verliezers is ondertussen wel erg groot geworden. Zo is het verschil in bijvoorbeeld de AEX tussen de grootste winnaar (Adyen) en de grootste verliezer (Unibail) opgelopen tot bijna 160 procent rendement. Duidelijker kan het verschil tussen de nieuwe en de oude economie niet uitdrukt worden. Hier is sprake van een beurs met twee snelheden. De winnaars laten de verliezers erg ver achter. Het feit dat bijvoorbeeld Tesla inmiddels groter in omvang is dan de oliemaatschappijen Shell, BP en Exxon samen spreekt boekdelen. Ervaren beleggers vragen zich steeds meer af of en hoe lang een dergelijke situatie nog gerechtvaardigd kan worden?

Lage rente, op zoek naar groei

Het onderscheid dat de financiële markten maken tussen de oude en de nieuwe economie is op zich terecht. De markten anticiperen immers op een toekomst waarin personeel meer thuis zal gaan werken, waarin er meer online wordt gekocht, entertainment meer online plaatsvindt en waarin de verwerking en opslag van data steeds belangrijker zullen worden. De omvang van een bedrijf zal in een digitale wereld ook steeds meer van belang gaan worden. Big is Beautiful. Een toekomst ook waarin de economische groei beperkt zal blijven. Het is niet voor niets dat er momenteel een 10-jaars rente van 1,6 procent over tien jaar door de markten wordt ingeprijsd in de Verenigde Staten. De rente zal niet alleen nog enige tijd laag blijven, maar wellicht nog laag voor onafzienbare tijd. In een dergelijk klimaat gaan beleggers immers op zoek naar bedrijven die wel groeien. Dat zijn er niet veel. En de winnaars zijn bekend.

Normalisering

Een normalisering van de economie zal naar verwachting nog wel enige tijd op zich laten wachten. Ondertussen zullen de centrale banken de geldkraan wagenwijd blijven openzetten. De overheden zullen met goedkoop aangetrokken geld de economie ook van hun kant blijven stimuleren. De rente zal laag blijven. De rentecurve relatief vlak. De dollar zal mogelijk verder aan kracht verliezen en de verschillen tussen arm een rijk zullen verder toenemen. De sleutel voor de economie en de markten ligt in de zoektocht naar een werkend vaccin tegen corona. Zolang er geen goed vaccin is gevonden kan de huidige ongezonde situatie op de beurzen blijven voortbestaan.

Vaccin kan keerpunt betekenen

Deskundigen verschillen van mening over de tijd die er nodig zal zijn een vaccin te vinden. Bedenk echter dat alleen een vaccin nog niet genoeg is. Het zal vervolgens op grote schaal toegediend moeten kunnen worden. Denk daarbij aan alle benodigde medische hulpmiddelen. Zelfs de meest simpele middelen waren bij de eerste uitbraak immers niet wereldwijd voorradig. Het is zeer de vraag of dat straks wel het geval zal zijn. Maar goed, stel dat er dan een vaccin zal zijn. De economie zal dan geleidelijk weer kunnen normaliseren. Beleggers die ervan uitgaan dat het vanaf dat moment feest wordt op de beurs zouden echter wel eens van een koude kermis kunnen thuiskomen. Een vaccin kan mogelijk een forse sell-off onder de huidige winnaars op de beurs veroorzaken. Hun gewicht in de indices is onderhand zo fors toegenomen dat het de beurzen in hun val kan meenemen. Zelfs al zouden de achterblijvers zich plots op een herstel mogen verheugen. Tsja, zelfs als bijvoorbeeld ABN AMRO met 100 procent stijgt zet het gezien zijn huidige gewicht in de AEX namelijk nog niet veel zoden aan de dijk.