Auteur: Martine Hafkamp Datum: 09-03-2020

Een geluk bij een ongeluk 

De uitbraak van het coronavirus leidt wereldwijd tot overspannen reacties van de diverse autoriteiten. Zeker wanneer men bedenkt dat het aantal slachtoffers van de gewone griep doorgaans aanmerkelijk omvangrijker is. Zo tellen de Verenigde Staten deze winter inmiddels 16.000 doden als gevolg van de heersende influenza. Vergelijk dat met de paar coronabesmettingen. Hier lijkt vooral sprake van een behoorlijke hype. In Nederland hebben er iedere winter zo’n 400.000 mensen last van griep. Het staat in geen verhouding tot de huidige coronagekte.

Aan de andere kant wordt er wellicht wel terecht gevreesd voor de economische schade als gevolg van de corona-epidemie en dan met name de gevolgen van de drastische maatregelen van de autoriteiten. Want complete steden, dorpen en regio’s gaan op slot, inwoners mogen zich niet meer verplaatsen, reizen worden geannuleerd, fabrieken en winkels gaan dicht, beurzen en congressen worden afgelast en aankopen en investeringen uitgesteld en niet meer alleen in China. De wereldeconomie hangt aan elkaar van fijnmazige just-in-time aanvoerlijnen. Bedrijven houden nog maar weinig voorraden aan. Daar ben je snel door heen en dat zal zich laten voelen.

Hoe groot zal de economische schade zijn? Niemand die het weet. De onzekerheid hierover is in elk geval voldoende voor een forse correctie op de beurs. Beleggers houden niet van onzekerheid en hebben dan de neiging het zekere voor het onzekere te nemen en te overdrijven. Want veel productie is niet definitief verloren gegaan. Later, wanneer het virus is overgewaaid, gaan fabrieken weer draaien, winkels weer open en mensen weer rondreizen. Dan valt een behoorlijke inhaalslag te verwachten.

De beurzen kunnen nog wel enige tijd onrustig blijven, mede gezien het feit dat er een prijzenslag dreigt op de oliemarkt. Uiteindelijk kunnen beleggers er waarschijnlijk vanuit gaan dat herstel zal volgen. De rente is laag en gaat wellicht nog verder omlaag, de economie loopt kleerscheuren op maar zal later bijtrekken waardoor het beleggingsklimaat uiteindelijk toch positief kan blijven. De markten prijzen al een volgende rentestap van de Fed in van maar liefst 75 basispunten. Inflatie zou een gevaar kunnen worden. Wanneer er als gevolg van de verstoring van de aanvoerlijnen overal tekorten ontstaan zou dat immers tot hogere prijzen kunnen leiden. Dan is de lage rente niet langer gerechtvaardigd en komen centrale bankiers voor een dilemma te staan.

Moeten beleggers hun portefeuilles aanpassen aan de huidige situatie? Er zijn sectoren waar mogelijk blijvende schade wordt aangericht. Denk aan de reisbranche, de luchtvaart, beurzen en congressen. Veel gecancelde evenementen zullen niet opnieuw georganiseerd worden. Bedrijven die actief zijn in deze branches zullen er ongetwijfeld last van hebben.

Verder kunnen beleggers wellicht overwegen iets meer defensieve waarden in hun portefeuille op te nemen omdat de omvang van het te verwachten herstel nog onzeker is. Vooralsnog lijkt de correctie van de afgelopen tijd echter eerder een verstoring van de bullmarket en geen ontsporing. Dan moet er natuurlijk niet nog zo’n onverwachte gebeurtenis overheen komen, want nog meer onzekerheid kunnen de markten niet hebben.

De correctie droeg verder wel bij aan een meer gezonde aandelenmarkt want de koersen waren iets te ver op de winsten vooruitgelopen. Natuurlijk is de oorzaak niet leuk, maar er is door het virus wat lucht uit de koersen gelopen. Inmiddels heeft het gemiddelde dividendrendement van de aandelen uit de S&P 500 nooit in de geschiedenis zo ver boven het effectief rendement van de Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 30 jaar gestaan. Voor de lange termijn is dat wellicht een geluk bij een ongeluk.