Auteur: Martine Hafkamp    Datum: 16-01-2023

Een mooie start, een goed jaar?

De beurzen zijn het nieuwe jaar goed van start gegaan. De AEX-index sloot afgelopen vrijdag op 748,04 punten, ruim 8,5 procent hoger dan de stand waarop beleggers begin 2023 zijn gestart. Sinds de bodem van medio oktober vorig jaar is de stijging nog groter. Vandaag moeten we het op eigen kracht doen omdat de Amerikaanse beurzen gesloten blijven in verband met Martin Luther King Day.

Waar komt dat optimisme opeens vandaan? De afgelopen weken werden beleggers verrast met een reeks van meevallend nieuws. Zo bleken de inflatiecijfers in zowel de Verenigde Staten als Europa mee te vallen, net zoals de economische groei. De Duitse economie bleek vorig jaar zelfs met zo’n 1,9 procent op jaarbasis te zijn gegroeid. Dat was hoger dan de verwachte 1,8 procent. De groei viel wel lager uit dan in 2021 toen de teller bleef steken op 2,6 procent.

Ondanks dat bijna iedereen ervan uitgaat dat een recessie aanstaande is, lijken de diverse macrocijfers op minder groeivertraging te duiden dan alom wordt verwacht. Daardoor is ook de volatiliteitsindex behoorlijk gedaald. Inmiddels staat die lager dan op enig punt vorig jaar het geval was. Daar komt nog bij dat beleggers moed putten uit het feit dat het in de geschiedenis van de beurs sinds 1950 maar twee keer is voorgekomen dat de belangrijkste indices twee jaar achtereen in de min zijn geëindigd. Dat was vorige eeuw het geval ten tijde van de recessie begin jaren zeventig en in de jaren na het uiteenspatten van de dot.com zeepbel.

Daarbij is het opvallend dat de Amerikaanse beurzen achterblijven bij die van de rest van de wereld. Dat is niet alleen dit jaar het geval, maar vorig jaar ook. Vorig jaar lag de hoogste stand van de S&P 500 bijvoorbeeld maar 0,6 procent boven die van de start van dat jaar. Dat zal deels komen door de samenstelling van de diverse indices. Zo kunnen we over het algemeen stellen dat in de Verenigde Staten er relatief veel groeiaandelen genoteerd staan. De koersen daarvan hebben vorig jaar onder invloed van de oplopende rente een flinke veer gelaten. Maar ook andere factoren als de gedaalde prijzen van energie werken in het voordeel van bijvoorbeeld Europese beursgenoteerde ondernemingen. Voor het gemak wordt daarbij vergeten dat de Europese gasprijzen vanaf het hoogste punt weliswaar fors gedaald zijn, maar dat ze zich nog steeds ver boven de gemiddelde prijs van de afgelopen jaren bevinden. Daar bovenop gaat China weer open. Hoewel COVID-19 daar nu vrijelijk rondwaart, wordt er op termijn toch een positieve impact van verwacht, niet alleen voor China zelf, maar ook voor de rest van de wereld. Waarschijnlijk zal dat wel met horten en stoten gaan.

En dan hebben we nog te maken met de welbekende beurswijsheid: as January goes, so goes the year. 

Nu is januari natuurlijk pas halverwege, maar de eerste twee weken zijn bemoedigend, en dat ondanks het feit dat de geschiedenis leert dat van alle kalendereffecten die er zijn dit het minst overtuigende is. Daar staat tegenover dat het aantal winstwaarschuwingen voor het cijferseizoen dat net begonnen is, erg meevalt.

Toch zal er genoeg onzekerheid blijven. Daar komt de oorlog in Oekraïne nog bij. Die oorlog leidt op het moment nauwelijks tot volatiliteit op de beurzen maar een verandering in het oorlogsverloop zal dat zeker wel kunnen doen. Het zou zo maar de prijzen van belangrijke grondstoffen als olie, aardgas, graan en kritieke aardmetalen, behoorlijk kunnen beïnvloeden. Beleggers kunnen de onzekerheid het beste te lijf gaan met een goed gespreide portefeuille vol met kwaliteitsaandelen. Bedrijven met een sterke balans, een sterke concurrentiepositie en de mogelijkheid om de gestegen kosten door te berekenen aan hun eindklanten.

HAL is zo’n belegger die zich niet laat leiden door de waan van de dag. Boskalis is één van de meest recente overnames. Boskalis had vorig jaar al een nieuw kantoor geopend in de Verenigde Staten en dat legt het bedrijf geen windeieren. Vandaag werd bekend dat de baggeraar en maritiem dienstverlener de opdracht heeft verworven voor de aanleg van een omvangrijk windpark voor de kust van de Verenigde Staten. Boskalis zal onder andere het transport en de installatie van de funderingen van de turbines en de elektriciteitskabels verzorgen. Wat deze verworven opdracht extra bijzonder maakt, is dat het het honderdste windmolenproject op zee is, waaraan Boskalis de afgelopen tien jaar heeft gewerkt. Er zullen er ongetwijfeld nog veel volgen. HAL als ultieme lange termijn belegger heeft dat weer goed gezien.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten