Auteur: Jan-willem Nijkamp Datum: 27-10-2020

Een nieuwe rally op komst?

 

Corona, steunpakket en verkiezingen

De aandacht gaat op de beurzen de laatste weken vooral naar de naderende presidentsverkiezingen, de onderhandelingen over een nieuw steunpakket en de snel oplopende aantallen besmettingen met Covid-19. Dat is niet geheel onterecht, maar voor alle drie geldt echter dat ze slechts voor de korte termijn van invloed zullen zijn. Voor beleggers die verder kijken dan de dag van morgen zijn andere zaken van groter belang: het herstel van de economie en de bedrijfsresultaten.

Volatiliteit op komst

Natuurlijk hebben beleggers redenen om bezorgd te zijn. Zo lopen de besmettingen weer hard op met als gevolg dat er overal weer nagedacht wordt over een nieuwe lockdown. Met alle gevolgen voor de economie van dien. In de Verenigde Staten steeg het aantal coronabesmettingen met 40 procent ten opzichte van twee weken geleden. Een herhaling van dit voorjaar dreigt. De naderende verkiezingen zijn een andere bron van onrust. Volgens de peilingen stevent Democraat Joe Biden af op een duidelijke overwinning. Het zou kunnen dat de Democraten naast het Witte Huis ook de Senaat en het Huis van Afgevaardigden naar zich toe zullen trekken, een zogenaamde blauwe golf. Beleggers zijn de verkiezingen van vier jaar geleden echter nog niet vergeten. Een verrassing of een uitslag zonder duidelijke winnaar wordt niet uitgesloten. De volatiliteit op de beurzen zou wel eens fors kunnen oplopen.

Calamiteit

Deze verwachte volatiliteit maakt beleggers in de aanloop naar de verkiezingen huiverig. Er wordt meer cash aangehouden dan gebruikelijk en de neerwaartse risico’s worden op grote schaal afgedekt met derivaten. Zo is de VIX-index die deze volatiliteit weergeeft in korte tijd behoorlijk opgelopen. Voeg daar de onzekerheid rondom de nieuwe virusgolf bij en beleggers hebben voldoende reden voorzichtig te zijn. Zo zakte de AEX-index in week met 5 procent en ten opzichte van de piek in de zomer zelfs met 7,5 procent. Her en der vallen reeds bezorgde verhalen te beluisteren over een naderende calamiteit op de beurs.

Kwartaalcijfers

Beleggers zouden echter moeten beseffen dat bovenstaande gebeurtenissen reeds in de koersen zijn ingeprijsd. Zij zouden zich beter kunnen richten op zaken die op de langere termijn voor de beurs van groter belang zijn, namelijk de bedrijfsresultaten. De bedrijven rapporteren in deze weken hun cijfers over het afgelopen derde kwartaal. Daarnaast spreken ze hun verwachtingen uit voor de komende periode. In de Verenigde Staten hebben tot op heden niet minder dan 84 procent van de bedrijven meer winst gerapporteerd dan door analisten was verwacht. Belangrijker, niet minder dan 79 procent maakte meer omzet dan verwacht. Nu zult u zeggen dat de lat door de pandemie deze keer niet al te hoog lag. Dat is wellicht waar. Maar het aantal bedrijven dat zijn vooruitzichten naar boven bijstelde was groter dan we de afgelopen twintig jaar hebben gezien. Dat laatste geeft aan dat het optimisme onder CEO’s de afgelopen maanden stevig is toegenomen. In het verleden kwam in een dergelijke situatie snel een einde aan de recessie.

Beurzen lopen vooruit

Waar komt dit optimisme vandaan? Welnu, beurzen hebben steevast de neiging niet achter de economische feiten aan te lopen, maar er zo’n zes tot twaalf maanden op te antiperen. Verkiezingen? Coronavirus? Vervelend, dat zeker, maar ergens in de loop van het volgend jaar zal de economie weer gaan aantrekken en zullen de bedrijfswinsten weer stijgen. Voor sommige sectoren zal het heus nog wel enige tijd, zo niet jaren, gaan duren voor ze weer in een goede conditie geraken. Maar voor beleggers is vaak de weg erheen, de richting, van meer belang. Het vooruitzicht op betere tijden is voldoende om aandelen te kopen.

Ook aan deze pandemie komt een einde

Want ook aan deze pandemie komt een einde. Het leven zal vervolgens gewoon weer verder gaan. Op de ruïnes van de oude economie zullen nieuwe innovatieve bedrijven ontstaan. Bedrijven waar we wellicht nu nog nooit van gehoord hebben maar hun plaats in de schijnwerpers op de beurs zullen innemen. Beleggers doen er goed aan deze huidige periode van onzekerheid te benutten om zich te positioneren voor de nabije toekomst in plaats van zich druk te maken om een naderende crash. Het wachten op een crash kost vaak meer geld dan de crash zelf. Die crash heeft bovendien al lang plaatsgevonden. Kijk maar naar de koersen van de aandelen van banken, verzekeraars, energiebedrijven en industriële fondsen.