Auteur: Jan-willem Nijkamp      Datum: 29-11-2021

Een taai virus

Black Friday op de beurs

Black Friday trekt jaarlijks veel kooplustige consumenten vanwege de vele kortingen. Afgelopen vrijdag werden echter ook veel aandelen afgeprijsd. Dat was nieuw. Niet alleen aandelen, maar ook grondstoffen gingen in de uitverkoop. Obligaties daarentegen werden duurder. De staatsleningen bleken wederom een betrouwbare vluchthaven. Dat alles had een duidelijke reden. Er was een nieuwe variant op het coronavirus – codenaam B.1.1.529 – in Zuidelijk Afrika in opkomst. De nieuwe variant kreeg de naam Omicron mee en zette de beurzen wereldwijd in korte tijd in vuur en vlam.

Onzekerheid

Na het optrekken van de eerste stofwolken bleek de prijs voor een vat Brent olie met een slordige 10 procent te zijn gedaald. Een koersval waar de Amerikaanse president aan het begin van de week alleen maar van had kunnen dromen. De Amerikaanse beurzen lieten een forse veer, variërend van 2,2 tot 2,5 procent. De AEX verloor meer dan 3 procent op een enkele dag. De AEX-future zou uiteindelijk zelfs 4 procent lager sluiten. Het is vooral de nieuwe onzekerheid die de nieuwe variant met zich meebrengt die beleggers ongerust maakt. De wereld was nu net bezig zich te ontworstelen aan de negatieve gevolgen van eerdere varianten.

Dunne markt

Het is te vroeg om de gevolgen voor de markten en de economie nu al in te kunnen schatten. Nu hanteren beleggers nog de schiet-eerst-en-denk-later houding. Onzekerheid is nooit goed voor de beurs. Wel kunnen er al vast een aantal opmerkingen over de mogelijke gevolgen gemaakt worden. In de eerste plaats viel het nieuws in een zeer dunne markt. Vanwege Black Friday zaten veel handelaren immers thuis en waren beleggers met hun hoofd elders. In een dergelijk dunne markt kan slecht nieuws meteen tot forse koersreacties leiden.

Schade Delta viel ook mee

Daarnaast bleef ook de schade van de voorganger van Omicron – de Delta variant – nader bezien alleszins binnen de perken. Afgelopen juli nog werden de markten onaangenaam verrast door het snelle oprukken van de Deltavariant. Het leidde echter slechts tot een kortstondige dip op de beurs. Op een grafiek van bijvoorbeeld de AEX-index is deze daling nauwelijks meer terug te vinden. Zoals vaker tijdens deze onwaarschijnlijke rally maakten beleggers van de daling gebruik aandelen in te slaan. Buy the Dip. Wellicht zal het deze dip weer zo vergaan.

Komt Batman weer opdagen?

Er zijn echter nog wel een paar kanttekeningen bij te plaatsen. Ten eerste zou het wel eens zo kunnen zijn dat de welbekende redder in nood – Batman Federal Reserve – deze keer zijn kat zal sturen. Er is immers al een half jaar sprake van sterk oplopende inflatie. Dat noopt tot terughoudendheid. Sterker nog, de Federal Reserve heeft reeds besloten het lopende opkoopprogramma terug te schroeven. Het geeft de centrale bankiers in ieder geval minder ruimte om wederom een ruimharig steunpakket op te tuigen. Hoe hard zal de Greenspan-put dan blijken te zijn?

Leven met het virus

Bovendien rijst er steeds meer twijfel omtrent het “verslaan” van het virus. Zolang de vaccinatiegraad in grote delen van de wereld laag blijft, zal het virus zich blijven muteren. De slecht gevaccineerde delen van de wereld zijn een waar laboratorium voor nieuwe virussen. Dan kunnen farmaceuten als Pfizer en Moderna wel beweren binnen een paar maanden weer nieuwe vaccins te kunnen ontwikkelen, maar het is de vraag of deze medische wedloop te winnen is? Wellicht biedt een coronamedicijn uitkomst.

Black Friday nog niet voorbij

Het zal in ieder geval nog wel even onrustig blijven op de markten. Ieder nieuw feit omtrent Omicron kan de beurzen doen opveren dan wel doen inzakken. Lange termijn beleggers kunnen van al deze onzekerheid gebruik maken om hier en daar tegen een forse reductie in te kopen. Wat dat betreft is Black Friday nog niet voorbij.    

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten