Auteur: Jan-willem Nijkamp   Datum: 21-11-2022

Een veerkrachtige beurs

Raketten en harde Fed-taal

De beurzen werden afgelopen week getest op hun veerkracht.  Raketinslagen op NAVO-grondgebied in Polen, mogelijk van Russische makelij. Harde taal van Fed-bestuurders over mogelijke renteverhogingen om de verwachtingen van beleggers wat te temperen. Zo liet Fed-bestuurder James Bullard zich zelfs ontvallen een Fed Funds Rate van 7 procent niet uit te sluiten. Beide keren reageerden de beurzen met koersdalingen. 

Van korte duur

Opvallend was echter het snelle herstel van de koersen na beide koersdips. Uiteindelijk sloot de S&P 500-index de week af met een kleine winst van 0,5 procent. Ook de AEX-index sloot de week hoger af, met een winst van 1,4 procent. Een mogelijke escalatie van de oorlog en harde taal van de Federal Reserve bleken dus niet voldoende om de rally te breken. De sinds medio oktober ingezette rally heeft de AEX maar liefst 100 punten koerswinst opgeleverd.

Do Not Fight The Fed

Beleggers hebben de ongeschreven beursregel Do Not Fight The Fed dus kunnen logenstraffen. De centrale bankiers kunnen blijven roepen dat de strijd tegen inflatie nog lang niet beslecht is en er nog meerdere renteverhogingen volgen. Beleggers geloven het niet. Zie de verrassend snelle koersval van de dollar. ‘s Werelds belangrijkste munt daalde in korte tijd zo’n 7 procent ten opzichte van de euro. De markt denkt blijkbaar dat de Federal Reserve bijna klaar is met zijn renteverhogingen.

Rally zonder technologie?

Of deze opmerkelijke herfstrally zal uitmonden in een mooie eindejaarsrally valt echter nog te bezien. Wel is deze rally anders dan die van afgelopen zomer. Toen werden de koersstijgingen aangevoerd door de technologiefondsen. Deze laatsten blijven nu echter enigszins achter. Nu wordt het herstel gedragen door sectoren als energie, industrie, grondstoffen en financials. Is een verdere rally denkbaar bij afwezigheid van de generaals van de vorige oorlog?

Omgekeerde rentecurve

De kracht van de conjunctuurgevoelige fondsen is des te opmerkelijker daar er marktbreed een recessie wordt verwacht. De rentecurve is inmiddels invers en dat bleek in het verleden meestal een voorbode voor economische malaise. Alle recessies werden in het verleden voorafgegaan door omgekeerde rentecurves. Gezegd moet worden dat niet alle omgekeerde rentecurves een recessie tot gevolg hadden. De rentecurve geeft blijkbaar ook wel eens een vals signaal.

Korte, maar belangrijke week

Deze week gaat meer inzicht geven over de veerkracht van de beurs. De week is van korte duur in de Verenigde Staten vanwege Thanksgiving en Black Friday. De kracht van de Amerikaanse consument – in de Verenigde Staten goed voor 70 procent van het BNP – is medebepalend voor het verdere verloop van de beurs. De  detailhandelsverkopen van vorige week vielen in ieder geval mee. Maar dat was mede te danken aan de gestegen prijzen voor energie. Een grote retailer als Walmart verhoogde zijn outlook, maar concurrent Target deed het tegenovergestelde.

Inkoopmanagers

Deze week worden daarnaast de indices van de inkoopmanagers weer gepubliceerd. Die kunnen meer inzicht verschaffen in hoeverre de recessievrees terecht is. De consensus onder de zakenbanken is dat een recessie onvermijdelijk is. Feit blijft echter dat in het verleden nooit eerder op zo’n grote schaal een recessie is voorspeld. Die kwamen vaak nogal onverwacht. In China lijkt een nieuwe opleving van het coronavirus de hoop op een economisch herstel teniet te doen.

Centrale banken en de CPI

Dit jaar komen zowel de Federal Reserve als de ECB nog een keer bijeen. Ze zullen beiden de rente nog een keer gaan verhogen. Beleggers zullen echter vooral geïnteresseerd zijn in de begeleidende teksten. Wat verwachten de centrale bankiers volgend jaar te gaan doen? En dan volgt er nog het laatste CPI-cijfer uit de Verenigde Staten voor dit jaar. Het meest recente cijfer viel mee en droeg bij aan het opgeleefde sentiment onder beleggers. Feitelijk biedt de periode tot het volgende cijfer beleggers een window of opportunity voor een mooie rally. Een tegenvallend CPI in december kan het sentiment zo weer doen omslaan. Er liggen nog de nodige uitdagingen te wachten op deze mooie rally.  

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten