Auteur: Krist Plaizier Datum: 26-11-2020

Op eigen kracht

Het zal waarschijnlijk stilletjes zijn op de beurzen in Europa nu de financiële markten van de Verenigde Staten vandaag gesloten blijven vanwege Thanksgiving Day. Zonder de (grote) vraag vanaf de andere kant van de plas, tenderen de beurzen die wel open zijn vrijwel altijd lichtjes negatief. Maar dat is vandaag gelukkig anders. De markten in Azië zijn hoger gesloten en sinds de opening in Europa staan ook op ons continent de koersen in het algemeen hoger. Vooral de Japanse Nikkei-index deed het goed door veel vraag naar Japanse techwaarden. In de Verenigde Staten sloten de markten verdeeld. De Dow en de S&P sloten lager, de NASDAQ eindigde met een lichte plus. Omdat de Amerikaanse handel vandaag stilligt en er morgen slechts een halve dag gehandeld zal worden, kwam er gisteren een hele reeks macro-economische cijfers uit. De meeste waren redelijk conform verwachting alleen de werkloosheidscijfers stelden wat teleur. Vorige week hebben 788.000 Amerikanen een uitkering aangevraagd, terwijl er 733.000 nieuwe aanvragen verwacht werden. Ook de publicatie van de Fed-notulen, tenslotte, zorgde voor weinig opschudding.

Thanksgiving

Thanksgiving Day is een nationale feestdag in de Verenigde Staten en Canada waarop dank wordt gezegd. Traditioneel voor de goede oogst, maar tegenwoordig voor allerlei goede dingen. De vraag is of de gemiddelde Amerikaan vandaag veel heeft om dank voor te zeggen; vrijwel niemand ter wereld wordt zo hard getroffen door de heersende pandemie als Joe Sixpack. Alleen over zijn beleggingen hoeft hij niet te klagen; de Amerikaanse beurzen staan (fors) hoger ondanks de coronacrisis. Maar ik verwacht dat veel Amerikanen voornamelijk dankbaarheid zullen tonen indien geen van de naaste familieleden getroffen is door het virus. Overigens maken ze zich over dit virus vandaag even minder druk. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 40% van de Amerikanen vandaag Thanksgiving zal vieren met meer dan 10 mensen gezamenlijk. Ook zullen deze week, ondanks het zeer hoge aantal coronadoden en -besmettingen in de Verenigde Staten, de vliegtuigen vol zitten om de Amerikanen van staat naar staat te vliegen zodat deze bijzondere dag met de familie gevierd kan worden. Er wordt verwacht dat dit jaar zo’n 50 miljoen Amerikanen zich zullen verplaatsen per auto of vliegtuig. Pre-corona waren dit er zo’n 55 miljoen. Hieruit blijkt wel dat de Amerikaanse burger zich deze feestdag niet laat ontnemen. Corona of geen corona. Het is immers voor veel families, naast Kerst, het enige moment dat ze elkaar zien. Zal door al dit gereis de olieprijs zo fors zijn gestegen de afgelopen week? Wie zal het zeggen.

Onenigheden bij Volkswagen

Tegen de trend in, daalt het aandeel Volkswagen de afgelopen dagen. Een verklaring hiervoor zal kunnen zijn dat er ruzie is tussen het bestuur van het autoconcern en de Ondernemingsraad. De werknemersafvaardiging, in Duitsland zeer machtig, verzet zich tegen de voordrachten van CEO Herbert Diess voor een nieuwe CFO en een Procurement Chief (directeur inkoop). Chief Financial Officer Frank Witter zal namelijk per juni 2021 zijn functie neerleggen wegens persoonlijke redenen. En ook inkoopchef Stefan Sommer heeft per afgelopen 30 juni het bedrijf verlaten, al zat hij pas 2 jaar op zijn post. Deze vacatures moeten dus met spoed ingevuld worden. Wie Diess voorgedragen heeft, is vertrouwelijk (al noemt Bloomberg de CFO van Audi, Arno Antlitz). Ook wil Diess meer hervormen dan zijn werknemers. De CEO acht dit noodzakelijk om het zojuist goedgekeurde investeringsplan van 150 miljard euro in voornamelijk de elektrificatie van het wagenpark een succes te laten worden. Er moet scherp in de kosten gesneden worden, maar hoe scherp daarover verschilt men van mening. Dat de onmin naar buiten komt, is zeer ongebruikelijk. Het autoconcern weigert dan ook elk commentaar op de geruchten.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten