Auteur: Jan Bouius Datum: 16-12-2020

Eind goed, al goed

Ondanks dat Nederland sinds maandagnacht in een lockdown verkeert omdat het coronavirus wederom hoogtij viert, is de stemming op de beurs opperbest. Een schrijnender contrast tussen Main Street en Wall Street is haast niet denkbaar. In Europa staan de beurzen dit jaar dan nog wel gemiddeld 6 procent in de min, maar in Amerika staat de S&P 500 dit jaar 14 procent in de plus en de technologie-index Nasdaq zelfs 40 procent. Ook na aftrek van de waardedaling van de dollar van iets meer dan 8 procent is dat nog steeds een fraaie plus. Voor veel beleggers zal het dit jaar ook ondanks alle heftige bewegingen ‘eind goed, al goed’ zijn.

Zitvlees bij Boskalis wordt beloond

Dat laatste geldt ook voor de beleggers in Boskalis, die over behoorlijk wat zitvlees hebben moeten beschikken. De koersperformance was nou niet iets om over naar huis te schrijven en dat terwijl het coronavirus verhoudingsgewijs weinig impact had op de onderneming. Over het eerste halfjaar boekte Boskalis zelfs een hoger operationeel resultaat dan in 2019. Het orderboek was daarbij ook nog eens goed gevuld en bedroeg ultimo juni maar liefst 4,66 miljard euro. Dat is bijna twee jaar werk. En ondanks dat topman Berdowski bij de prestentatie van de halfjaarcijfers optimistisch klonk over de tweede helft van dit jaar en het bedrijf sindsdien leuke opdrachten wist te scoren, bleef het herstel in de koers uit. Tot gisteren. De aankondiging van het binnenhalen van een mammoetproject ter waarde van 1,5 miljard euro deed de koers van Boskalis met maar liefst 24 procent opveren, waardoor het aandeel year-to-date nu weer miniem in de plus staat.

Voor dat gigantische bedrag gaat Boskalis de komende jaren de internationale luchthaven van de Filipijnse hoofdstad Manilla ontwikkelen. Dit zal volgens de hoogste technische- en milieunormen gebeuren om toekomstige aardbevingen en stormen, evenals de stijging van de zeespiegel, te kunnen doorstaan. Voor de aanleg van het circa 1.700 hectare grote luchthaventerrein zal Boskalis zijn grootste mega hopperzuigers en een grote cutterzuiger aan het werk moeten zetten. Niet alleen zorgt de opdracht daarmee voor een goede bezettingsgraad voor de vloot van Boskalis op de korte en middellange termijn, het zal er tevens voor zorgen dat de prijsdruk in de baggersector eindelijk kan verminderen. Wij blijven dan ook positief op de aandelen.

Volkswagen schakelt versnelling hoger

Een ander aandeel wat ook nog hard zijn best doet om de min van dit jaar weg te poetsen is dat van Volkswagen. Steeg de koers van het aandeel gisteren al bijna 8 procent, in de loop van de ochtend voegt het daar alweer 4 procent aan toe. De Duitse autoreus wil zijn fabriek in Wolfsburg, waar jaarlijks 800.000 auto’s van de band afrollen, upgraden tot het enkel produceren van elektrische auto’s met een efficiency vergelijkbaar met die van Tesla. Aangezien elektrische auto’s minder complex zijn om te bouwen, ligt de huidige productietijd van een Tesla op ongeveer 10 uur, terwijl dat voor het bouwen van bijvoorbeeld een Golf of Tiguan dubbel zo hoog is. Een eenvoudige rekensom leert ons dat de fabriek in Wolfsburg straks 1,5 miljoen auto’s jaarlijks moet gaan produceren. Daarnaast is het ook nog eens de bedoeling dat de productiekosten flink omlaag worden gebracht. De strategie van CEO Diess, die de laatste tijd onder vuur lag, wordt intussen ook openlijk gesteund door de grootste vakbondsleiders en aandeelhouders. Met name die laatsten zullen de focus op elektrische auto’s wel zien zitten, want intussen is de beurswaarde van Tesla even groot als die van Ford, Honda, BMW, GM, Daimler, Volkswagen én Toyota tezamen. Met de nieuwe plannen zet Volkswagen overduidelijk de inhaalrace op Tesla in.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten