Auteur: Joop van de Groep Datum: 30-08-2019

Eind goed al goed? 

De groei van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal is bij de tweede raming conform de verwachtingen met 0,1 procent naar beneden bijgesteld. Volgens het Ministerie van Handel is de groei op jaarbasis uitgekomen op 2 procent. Het vorige kwartaal groeide de economie nog met 3,1 procent. In 2017 sprak de Amerikaanse president Donald Trump nog de ambitie uit om de komende jaren de Amerikaanse economie met gemiddeld 3 procent per jaar te laten groeien. Om dit te kunnen realiseren is er in 2017 een omvangrijke belastingverlaging doorgevoerd van 1,5 biljoen dollar. 

De bestedingen van de consumenten stegen het afgelopen kwartaal met 4,3 procent en de overheidsuitgaven stegen maar liefst met 5 procent, de grootste stijging sinds het tweede kwartaal van 2009.
Als gevolg van de opgelaaide handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China in mei jongstleden zijn de bedrijfsinvesteringen met 5,5 procent gedaald. Dit is de grootste daling sinds het vierde kwartaal van 2015. Bij de presentatie van de halfjaarcijfers hebben diverse Amerikaanse multinationals hun zorgen geuit over de tarieven oorlog en zijn daarom voorzichtiger geworden over de omzet- en winstverwachtingen voor het komende halfjaar. Het verslechterde bedrijfssentiment heeft een negatieve impact op de economische groei van 1 procent en speelt daarmee een belangrijke rol in de economische groeivertraging in het tweede kwartaal.

Onderhandelingstafel

Het is derhalve niet zo verwonderlijk dat het beurssentiment positief werd beïnvloed door het nieuws dat Peking bereid is om in september weer aan te schuiven aan de onderhandelingstafel. Het Chinese ministerie van Handel gaf te kennen dat het land wel de middelen heeft voor een harde confrontatie maar kiest voor diplomatie. China riep tegelijktijdig de Verenigde Staten op om af te zien van de nieuwe heffingen die aanstaande zondag ingaan omdat geen van beide landen hierbij gebaat zijn. 

Chipsector

Op Wall Street steeg gisteren de technologiebeurs Nasdaq met 1,5 procent het hardst. Vooral de chipsector profiteerde van het goede nieuws over de ophanden zijnde hervatting van de handelsbesprekingen. NXP Semiconductors kondigde nabeurs aan het kwartaaldividend met 50 procent te verhogen naar 37,5 dollarcent. Het aandeel sloot 1,3 procent hoger.

Nvidia, de producent van grafische kaarten en leverancier van grafische chips voor de Xbox van Microsoft en de PlayStation van Sony, steeg met 3,6 procent.
Dell opende nabeurs haar boeken. Het technologiebedrijf profiteerde van de strategische koerswijzing door klanten één loket te bieden voor zowel hard- als software oplossingen. De financiële resultaten van Dell overtroffen de verwachtingen van analisten. Voorbeurs staat het aandeel bijna 10 procent hoger.

De Europese aandelenbeurzen staan op de laatste handelsdag van deze maand flink in het groen. De behoorlijke koersdaling van de AEX in de eerste handelsweek van augustus wordt in de laatste week van augustus vrijwel gelijk getrokken door een flinke koersstijging. Eind goed al goed?