Auteur: Jan-willem Nijkamp Datum: 05-03-2019

Einde handelsoorlog in zicht 

Handelsoorlog nadert einde

Het einde van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten – de twee grootste economieën van de wereld – lijkt in zicht. Men lijkt elkaar te benaderen met afspraken over intellectueel eigendom en meer import van Amerikaanse producten. Daarmee zouden de importheffingen die de beide landen elkaar hebben opgelegd van de baan zijn. Zo importeert de Verenigde Staten jaarlijks voor 500 miljard dollar aan Chinese goederen. China voert voor 130 miljard aan Amerikaanse goederen in.

Bekrachtiging

Vorige week deed president Trump nog een handreiking door de verhoging van de heffing op 200 miljard dollar aan Chinese goederen te annuleren. Deze zou namelijk al per 1 maart zijn ingegaan. Op zijn beurt zou China de tarieven voor Amerikaanse landbouwproducten, chemicaliën en auto’s verlagen. Daarnaast zou China voor een bedrag van 18 miljard dollar aan gas kopen in de Verenigde Staten. Het is echter nog de vraag of de importheffingen meteen worden opgeheven of dat er een overgangstijd wordt ingevoerd om China onder druk te zetten aan zijn verplichtingen te voldoen. Er gaan geruchten dat de presidenten Trump en Xi elkaar op 27 maart zullen ontmoeten om de handelsovereenkomst te bekrachtigen.

Alleen maar verliezers

Trump mag graag roepen dat hij deze handelsoorlog heeft gewonnen. En het is waar dat de Chinese economie stevig is geraakt. Onderzoek wijst echter uit dat ook de Amerikaanse economie er behoorlijk onder heeft geleden. Zo gaven economen van de Federal Reserve Bank van New York en de universiteiten van Princeton en Columbia aan dat de kosten van vele miljarden vooral worden gedragen door Amerikaanse consumenten. Dat in tegenstelling tot de bewering van Trump dat vooral China betaalt voor de tarievenoorlog. Het heeft er daarentegen veel meer van weg dat deze strijd alleen maar verliezers kent.

Landbouwers en arbeiders betalen de prijs

Nu is het waar dat de Verenigde Staten minder “handelsgevoelig” zijn dan bijvoorbeeld Duitsland en daardoor ook minder hard is geraakt. Maar desondanks liepen Amerikaanse bedrijven en consumenten toch tegen fors hogere kosten aan als gevolg van de importtarieven. Om maar niet te spreken van de kosten gepaard met de reorganisatie en verlegging van handelsroutes om business te kunnen blijven doen. En wat te denken van alle uitgestelde investeringen omdat bedrijven erg onzeker zijn over de toekomst. Dat alles bij elkaar heeft de Amerikaanse consument en het bedrijfsleven erg veel gekost. Met als voornaamste slachtoffers de agrarische sector en de arbeiders in de industrie. Laat dat nu net de basis zijn van Trump’s electoraat.

Grootste handelstekort ooit

Morgen worden officiële data gepubliceerd waaruit blijkt dat het Amerikaanse handelstekort in 2018 een nieuw record heeft bereikt. Dat als gevolg van de sterk toegenomen importen die nog even snel werden gedaan voordat de tarieven van kracht zouden worden. Dat in combinatie met de afgezwakte exporten maakt het dat ook de Verenigde Staten zo langzamerhand zullen snakken naar het einde van deze weinig vruchtbare handelsoorlog.

Het bezit van de zaak….

En de beurzen? Die lopen al weken vooruit op een verwachte handelsovereenkomst. Du moment er daadwerkelijk een verdrag ligt zou het zo maar eens kunnen zijn dat een bekend adagium op de beurs weer opgeld gaat doen. Namelijk dat het bezit van de zaak meestal het einde van het vermaak vormt.