Auteur: Krist Plaizier  Datum: 09-03-2023

Eindelijk duidelijkheid voor beleggers in ASML

De Nederlandse regering deed zeer geheimzinnig over wat er in januari met de regering van de Verenigde Staten overeen was gekomen over het al dan niet leveren van geavanceerde productieapparatuur voor halfgeleiders aan China. Al langer was duidelijk dat ASML de zeer geavanceerde Extreme Ultraviolet (EUV)-machines niet aan China mag leveren. Een aanvraag voor een exportvergunning ligt al jaren te verstoffen bij onze overheid. Maar het gerucht ging dat er nog strengere maatregelen zouden zijn overeengekomen tussen beide landen en tevens Japan. Gisteravond kwam er dan eindelijk duidelijkheid over deze kwestie met de brief van minister voor Buitenlandse Handel Liesje Schreinemacher aan de Tweede Kamer. Uit deze brief valt op te maken dat ook de nieuwste machines van de generatie chipmachines van voor de EUV-generatie niet langer geleverd mogen worden aan China. Deze zogenaamde Deep Ultraviolet (DUV)-machines hebben een inmiddels verouderde technologie waarmee slechts chips te maken zijn voor minder ingewikkelde producten. Toch is de Verenigde Staten bang dat ook met deze machines chips gemaakt kunnen worden voor Chinees oorlogstuig. Althans dat beweren ze. Maar eigenlijk zijn de Verenigde Staten bang dat de technologische ontwikkelingen in China die van de Verenigde Staten voorbij zullen streven. Minister Schreinemacher schreef ook dat ze het liefst met de exportmaatregelen optrekt in multilateraal verband omdat dit effectiever zal zijn. De exacte maatregelen zullen voor de zomer bekend gemaakt worden in de Staatscourant.

ASML heeft al gereageerd op de brief van de minister. Hoewel veel klanten kiezen voor de verouderde DUV-techniek omdat deze goedkoper is, verwacht ASML dat de maatregelen geen invloed zullen hebben op de eerder gemelde financiële vooruitzichten voor zowel dit jaar als voor de langere termijn. ASML benadrukte dat de maatregelen alleen de meeste geavanceerde DUV-machines betreffen. Wat hieronder moet worden verstaan, moet nog verder verduidelijkt worden. Hoewel er nu duidelijkheid is, en ASML zelf aangeeft er geen problemen mee te hebben, werden beleggers toch niet blij van het bericht. ASML ging in de openingssessie vanochtend lichtjes lager, evenals ASMI dat ook getroffen wordt door de exportmaatregelen maar nog niet gereageerd heeft.

Inval bij Firmenich

Ook bij een andere belegging van Fintessa was er gisteren een opvallend bericht. Beoogd fusiepartner van DSM, de Zwitserse geur- en smaakstoffenproducent Firmenich, kreeg de mededingingsautoriteiten onverwacht op bezoek. Ook andere bedrijven in deze niche van de chemische industrie, Symrise, Givaudan en het Amerikaanse IFF, werden bezocht. Het voor (slecht) nieuws uiterst gevoelige DSM reageerde met een flinke daling van de aandelenkoers, ook al omdat branchegenoot Symrise met sterke maar minder dan verwachte jaarcijfers naar buiten kwam. Het aandeel Dutch State Mines ging gisteren tot 4,4 procent lager maar krabbelde terug omhoog en sloot uiteindelijk 1,7 procent in het rood.

Zowel in Zwitserland, Frankrijk als in het Verenigd Koninkrijk hebben de antitrusttoezichthouders inspecties gedaan en hebben ze informatie opgevraagd die een opmaat kunnen zijn tot de start van een onderzoek naar vermeend concurrentieverstorend gedrag in de parfumindustrie. Naast de mededingingswaakhonden van Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk doen ook de Europese Commissie en de Amerikaanse antitrustautoriteit mee. De autoriteiten vermoeden dat er onderlinge afspraken zijn gemaakt over het prijsbeleid door leveranciers van geurstoffen en -ingrediënten die worden gebruikt voor huishoudelijke en persoonlijke verzorgingsproducten. Alle bezochte bedrijven geven aan volledig mee te zullen werken en Firmenich liet weten dat het onderzoek geen gevolgen zou hebben voor de fusie met DSM. Maar dat is nog maar de vraag. Indien Firmenich (of een ander bezocht bedrijf) schuldig bevonden wordt, kan dit leiden tot een boete van maximaal 10 procent van de wereldwijde omzet van het bedrijf. Mocht dit gebeuren dan is het nog maar de vraag of DSM nog zoveel wil betalen voor de Zwitserse onderneming. Al zullen hierover ongetwijfeld afspraken gemaakt zijn in de overeenkomst tussen beide partijen.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten