Auteur: Joop van de Groep Datum: 20-12-2019

Einde handelsoorlog in zicht 

Het eindspel is de laatste fase van een schaakpartij waarbij de waarde van de nog op het bord aanwezige pionnen kunnen promoveren. In deze fase verandert ook de waarde van de koning omdat hij actief gaat deelnemen aan het spel.

De overnamestrijd van Prosus en Takeaway om Just Eat bevindt zich sinds gisteren ook in het eindspel. Vanaf oktober zijn Prosus en Takeaway verwikkeld in een overnamestrijd maar gisteren verhoogden beide kemphanen hun bod op Just Eat en conform de Britse overnameregels gaat het om een finaal bod. 

Maandag in de AEX-index

Vanaf 11 september jongstleden kan er in Amsterdam gehandeld worden in de aandelen Prosus en aanstaande maandag wordt het aandeel opgenomen in de AEX-index ten koste van het aandeel Takeaway.com. Prosus is een afsplitsing van de internationale internetbelangen van het Zuid-Afrikaanse Naspers. Naspers heeft zelf nog een belang van 74% in Prosus, derhalve is de freefloat in Amsterdam 26%. In 2001 kocht Naspers voor een bedrag van 32 miljoen dollar een belang in de Chinese techreus Tencent. Momenteel heeft Prosus een belang van 31% in Tencent met een beurswaarde van ruim 120 miljard euro. Daarnaast is er nog sprake van een netto kaspositie van 5,3 miljard euro.

Maaltijdbezorgers

Prosus heeft sinds 2016 ongeveer 2,8 miljard dollar geïnvesteerd in maaltijdbezorgers wereldwijd waaronder het Braziliaanse iFood (30% in handen van Just Eat), het Indiase Swiggy en DeliveryHero in Duitsland. Volgens het laatste halfjaarverslag van Prosus worden de belangen in de maaltijdbezorgers gewaardeerd op ongeveer 4,7 miljard dollar.

Het verhoogde bod van Prosus bedraagt nu 8 Britse pond per aandeel. De techinvesteerder legt hiermee een bedrag van 6,4 miljard euro op tafel. Takeaway daarentegen heeft de ruilverhouding van zijn bod in aandelen verhoogd van 52,12% naar 57,5% voor de aandeelhouders van Just Eat. Op basis van de slotkoers van 88,90 euro op 18 december van het aandeel Takeaway, komt door de hogere ruilverhouding het bod per aandeel uit op 9,16 Britse pond.

Echter de aandeelhouders van Takeaway konden de verhoogde ruilverhouding niet waarderen en deden de aandelen van de hand. Het aandeel Takeaway sloot gisteren ruim 10% lager op 80,25 euro. 

Volgens analisten van de Amerikaanse zakenbank Citi mag de koers van het aandeel Takeaway zakken tot 77,38 euro om gelijkwaardig te zijn aan het bod in contanten van Prosus.

Manipulatie

Het bestuur van Just Eat maakte vandaag bekend unaniem achter het fusievoorstel van Takeaway te staan en mikt erop dat aandeelhouders zullen kiezen voor het bod van Takeaway. Volgens Takeaway hebben ongeveer 41% van de aandeelhouders van Just Eat zich al aangemeld.

Wie er uiteindelijk met de buit vandoor gaat is nog allerminst zeker. Prosus heeft een belang van ongeveer 23% in DeliveryHero en DeliveryHero heeft op zijn beurt weer een belang in Takeaway. Volgens investeerder Cat Rock, dat belangen heeft in zowel Just Eat als Takeaway, zou DeliveryHero op voorspraak van Prosus meerdere keren aandelen van Takeaway.com hebben verkocht om de koers te manipuleren

Volgens DeliveryHero is hiervan geen sprake en zijn de verkopen een uitvloeisel van een eerder genomen strategische beslissing om het belang in Takeaway af te stoten.

De koers van het aandeel Takeaway.com is vandaag verder weggezakt. Het blijft enerverend om deze schaakpartij tot het einde te volgen.