Auteur: Joop van de Groep Datum: 01-11-2019

Elf op een rij 

De eerste weken van oktober deden de aandelenbeurzen wereldwijd een stap terug. Beleggers maakten zich zorgen over een mondiale economische groeivertraging vanwege een reeks tegenvallende macro-economische data. De verwachtingen van economen voor de economische groei in het derde kwartaal voor zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie waren derhalve niet hoog gespannen. Met name de inkoopmanagers in de industrie zijn somber vanwege de onzekerheden over de uitkomsten van het handelsconflict tussen Amerika en China. Onzekerheid over de toekomst is funest voor de bedrijfsinvesteringen. In het derde kwartaal daalden de bedrijfsinvesteringen in de Verenigde Staten met 1,5%. Ondanks de daling van de bedrijfsinvesteringen groeide de economie het afgelopen kwartaal met 1,9%, dit is aanzienlijk beter dan de verwachte 1,6% groei op jaarbasis. 

De beter dan verwachte stijging van de consumentenbestedingen met 2,9% en de stijging van de overheidsuitgaven met 2% waren hier debet aan. De Amerikaanse economie groeit voor het elfde jaar op rij na de tweede wereldoorlog, een record.

De Amerikaanse economie is voor ongeveer tweederde afhankelijk van de binnenlandse bestedingen. Volgens Fed-voorzitter Jerome Powell draait de Amerikaanse economie dit jaar op de bestedingen van de huishoudens. Het consumentenvertrouwen is goed omdat de werkloosheid op het laagste niveau in 50 jaar staat en de lonen met name aan de onderkant van de arbeidsmarkt stijgen.

De ontwikkelingen op de Amerikaanse arbeidsmarkt behoren tot de belangrijkste economische cijfers. Vanmiddag publiceerde het Amerikaanse ministerie van Arbeid een stijging van het aantal banen met 128.000 in oktober, veel beter dan de verwachte toename van 85.000. Vorige maand steeg het aantal banen nog met 180.000, maar de cijfers van oktober zijn volgens zakenbank JP Morgan dan ook vertekend als gevolg van de personeelsstaking bij General Motors. JP Morgan becijferde dat de groei van het aantal banen door de staking met 75.000 lager zou uitvallen. 

Cijferseizoen

Deze week was het drukst wat betreft de publicatie van de kwartaalcijfers. Inmiddels zijn 342 van de 500 bedrijven in de S&P 500 met hun financiële resultaten gekomen. Volgens FactSet hebben 75% van de bedrijven de verwachtingen van de analisten overtroffen. Wat opvalt is het positieve verschil in resultaten van de Amerikaanse bedrijven die meer dan de helft van hun omzet in de Verenigde Staten behalen. Gemiddeld genomen blijft de winst van deze bedrijven gelijk bij een 4,9% gemiddelde stijging van de omzet. Bedrijven die voor meer dan de helft van de omzet afhankelijk zijn van het buitenland laten gemiddeld een winstdaling zien van 7,4% en een daling van de omzet van gemiddeld 2,2%. De beter dan verwachte bedrijfscijfers is één van de redenen dat de S&P 500 index aan begin van de week een all time high liet zien. 

Olie en granen

De kwartaalcijfers van Royal Dutch Shell waren beter dan verwacht dankzij de goede prestaties van de LNG tak en de downstream activiteiten. De winstdaling van 15% op jaarbasis was minder dan waarop analisten hadden gerekend. Tegenvaller voor de beleggers in Royal Dutch Shell was de waarschuwing van CEO Ben van Beurden dat het olieconcern er mogelijk niet in slaagt om voor het einde van volgend jaar voor 25 miljard dollar eigen aandelen in te kopen en tegelijkertijd ook de schuldengraad te verlagen onder de 25% als gevolg van economische tegenwind.

De grootste graanhandelaar ter wereld Archer Daniels Midland (ADM) presteerde in het afgelopen kwartaal beter dan verwacht. Vrijwel alle bedrijfsonderdelen lieten een groei van de omzet zien waardoor de totale omzetstijging uitkwam op 5,9%. De gecorrigeerde winst per aandeel daalde met 16,3% op jaarbasis minder hard dan waarop analisten hadden gerekend. 

Beleggers reageerden enthousiast op de cijfers en beloonden het aandeel met een flinke koersstijging.