Auteur: Joop van de Groep  Datum: 24-03-2023

Elk nadeel heeft zijn voordeel

In eerste instantie reageerden de aandelenbeurzen opgelucht op het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank (Fed). De toonzetting van de Fed-voorzitter Powell tijdens de toelichting op het rentebesluit eerder deze week was aanzienlijk milder dan tijdens de verantwoording van het monetaire beleid van de centrale bank tegenover de financiële commissie van het Amerikaanse Congres twee weken geleden. Jerome Powell lijkt erop te hinten dat er binnenkort een einde komt aan de renteverhogingen.

De Amerikaanse minister van financiën, Janet Yellen, was voornemens om alle deposito’s boven de 250.000 dollar te verzekeren om een systeemcrisis in de financiële sector te voorkomen. Een dergelijk besluit moet eerst goedgekeurd worden door het Amerikaanse Congres. Na het rentebesluit van de Fed werd Janet Yellen op het maatje geroepen door de Amerikaanse Senaat. Zij kwam terug op haar schreden door te melden dat het verzekeren van alle deposito’s in de Verenigde Staten op korte termijn niet haalbaar is. Het garanderen van deposito’s van niet-systeembanken wordt per individueel geval beoordeeld. Indien een bank dreigt om te vallen en daardoor een gevaar vormt voor het financiële systeem dan grijpen de autoriteiten in om een domino-effect te voorkomen. De opmerkingen van Yellen zorgden ervoor dat met name de bankensector verder onder druk kwam te staan. 

Afkoeling

In reactie op de recente bankencrisis waarschuwde kredietbeoordelaar Moody’s dat ondanks de getroffen maatregelen door de monetaire autoriteiten, de toegenomen stress in het financiële systeem kan overslaan naar andere sectoren van de economie. De huidige algemene risicoaversie op de financiële markten en terughoudendheid van banken om kredieten te verstrekken als gevolg van de liquiditeitskrapte zetten druk op de economische groei. 

Om de inflatie te beteugelen is een afkoeling van de economie welkom. Met dit in het achterhoofd hoeft de centrale bank minder hard op de rem te trappen. De uitdrukking “elk nadeel heeft zijn voordeel” lijkt hierop van toepassing te zijn.

Bedrijfsnieuws

Betaaldienstverlener Adyen verwacht dat vanaf volgend jaar de winstmarge gaat verbeteren na een inhaalslag met het werven van personeel. Tijdens de coronacrisis konden minder mensen in dienst genomen worden dan gewenst. De markt voor softwareontwikkelaars was destijds oververhit. Volgens topman Pieter van der Does worden dit jaar veel nieuwe medewerkers aangenomen omdat er nu meer mensen beschikbaar zijn op dit deel van de arbeidsmarkt.

Adyen wijkt met het uitbreiden van het personeelsbestand af van de concurrenten die juist aan het afschalen zijn als gevolg van de verwachte economische tegenwind. De fintech-onderneming is voornemens om dit jaar meer dan duizend nieuwe mensen aan te nemen. Dit is ongeveer net zoveel als een jaar geleden. Ook dit jaar gaat derhalve de kost voor de baat uit waardoor de winstmarge nog onder druk blijft staan.

’s Werelds grootste lithium producent Albemarle met productiefaciliteiten in Chili, China en Australië gaat fors uitbreiden in de Verenigde Staten. Naast de productie van lithium in Silver Peak Nevada wordt er een nieuwe productiefaciliteit gebouwd in Chester Country South Carolina ter waarde van 1,3 miljard dollar. Met deze investering wordt de productiecapaciteit van lithium in Noord-Amerika verdubbeld. Albemarle hoopt met deze investering de hoeksteen te zijn voor de snelgroeiende Amerikaanse elektrische voertuigen industrie.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten