Auteur: Jan-willem Nijkamp      Datum: 27-07-2022

Equinor, een Noorse gigant in aardgas

Een goed bewaard geheim

Het Noorse Equinor is misschien wel één van de best bewaarde geheimen uit de olie- en gasindustrie. Het bedrijf is voor 67 procent in handen van de Noorse staat en gold lange tijd als de op één na grootste leverancier van aardgas in de EU. Na het Russische Gazprom. De forse stijging van de olieprijs en de geëxplodeerde gasprijs hebben de winst van het bedrijf afgelopen jaar ruimschoots doen verdrievoudigen. Vanmorgen rapporteerde Equinor zijn resultaten over het afgelopen tweede kwartaal. Zowel de winst als de omzet waren beter dan verwacht. Het aandeel is genoteerd aan de beurs van Oslo en staat dit jaar reeds op een winst van 56 procent.

Olie en aardgas

De nettowinst bedroeg 6,76 miljard dollar, waar vorig jaar nog 1,94 miljard dollar werd verdiend. De omzet verdubbelde tot ruim 36 miljard dollar. Equinor is goed voor de productie van 2 miljoen vaten olie- en olie-equivalenten per dag. De verhouding olie en gas ligt ongeveer op 50-50. Daarvan is twee derde afkomstig van de Noorse velden in de Noordzee. Het moge duidelijk zijn dat het bedrijf sterk profiteert van de huidige gastekorten in Europa. Het bedrijf verwacht dat de prijs van aardgas nog lang hoog zal blijven daar er geen eenvoudige oplossing op korte termijn voorhanden lijkt voor het tekort aan aardgas. Men verwacht pas tegen het einde van dit decennium een normalisatie van de markt.

Dividend en inkoop aandelen

Het bedrijf handhaaft zijn dividend van 0,20 dollar per kwartaal per aandeel. In het tweede en derde kwartaal wordt het buitengewone dividend echter verhoogd naar 0,50 dollar per aandeel. Daarnaast start men een derde tranche van de inkoop eigen aandelen ter grootte van 1,83 miljard en verhoogt men het bestaande inkoopprogramma van 5 naar 6 miljard dollar.

Nord Stream 1

Tot voor kort was Gazprom goed voor 40 procent van de gasvoorziening van Europa en Equinor voor 20 procent. Nu de Russen hebben bekendgemaakt de gastoevoer via Nord Stream 1 te reduceren tot 20 procent van de oorspronkelijke hoeveelheid wordt Equinor zelfs de grootste gasleverancier van Europa. De prijs van aardgas in de EU steeg gisteren tot 215 euro per MWh. Een jaar geleden was dit nog 22 euro. Bijna een vertienvoudiging. Het moge duidelijk zijn dat Equinor extreem profiteert van deze exorbitante stijging van de aardgasprijs.

Groter dan BP

Equinor heeft een marktkapitalisatie van 117 miljard euro. Daarmee is het bedrijf groter dan bijvoorbeeld BP. Wel dient opgemerkt te worden dat de Noorse overheid een fors gedeelte van de winst belast. De milieubewuste Noorse overheid belast maar liefst 78 procent van de in Noorwegen gerealiseerde winst. Als gevolg van de lage kostprijs van het aardgas blijft er desondanks nog erg veel nettowinst over. Equinor heeft momenteel een PE van 10.

“The Greenest”

De Europese aardgasmarkt is de meest interessante ter wereld. Nu het belang van Gazprom steeds verder afneemt geldt Equinor als de second best. Equinor geldt onder de globale energiebedrijven als “The Greenest”. Hun carbon footprint is minder dan de helft van het gemiddelde in de industrie. Hun belangen in de windenergie en activiteiten op het gebied van carbon capture dragen hier sterk aan bij. Hun boorplatforms worden voorzien van elektriciteit – afkomstig van de waterkrachtcentrales van Norsk Hydro - in tegenstelling tot die van veel concurrenten die op diesel functioneren. Verder heeft het bedrijf één van de grootste windmolenportefeuilles in Europa. Het streeft naar 12 tot 16 megawatts herwinbare energie in 2030. Goed voor de energievoorziening van 10 miljoen woningen.

Olie en gas blijft nog steeds corebusiness

Ondanks deze “groene” initiatieven vergeet Equinor zijn corebusiness niet. Zijn belangrijkste Troll veld is reeds 25 jaar operationeel en heeft nog een levensduur van nog eens 25 jaar. Met zijn pole position in aardgas en zijn lage carbon footprint lijkt Equinor voor beleggers een zeer interessante belegging in de energiesector.  

 

Fintessa heeft voor haar klanten een positie in de aandelen van Equinor.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten