Auteur: Krist Plaizier Datum: 01-04-2021

Er kan nog meer bij

Het afgelopen jaar kwam de ene na de andere centrale bank of overheidsinstantie met een hulpprogramma om de economie door de heersende pandemie heen te helpen. Er is inmiddels voor duizenden miljarden aan euro’s, dollars, yens en yuans bijgedrukt of geleend. De meest recente hulp dateert van begin deze maand toen het coronasteunpakket van president Biden ter waarde van 1900 miljard dollar door het Amerikaanse Congres werd aangenomen. De cheques van 1400 dollar voor Joe Sixpack zijn de deur al uit.

Maar er kan nog meer bij. Gisteren ontvouwde Biden tijdens een speech in Pittsburgh zijn plannen om nog eens zo’n 2000 miljard uit te gaan geven. Dit keer aan de infrastructuur van de Verenigde Staten. Hiermee wil de president de klimaatcrisis bestrijden en zijn land klaarmaken voor de concurrentiestrijd met China. Het plan beslaat een periode van 8 jaar en dit keer mogen de Amerikanen zelf de kosten opbrengen. Biden is namelijk voornemens zijn plannen in 15 jaar te bekostigen door de belastingen te verhogen. Zo gaan bedrijven 28 procent betalen over hun winst. In 2017 had de vorige president Trump deze ‘corporate tax’ nog verlaagd van 35 naar 21 procent. En Amerikaanse multinationals zullen weer meer belasting kwijt zijn aan hun buitenlandse winsten. Ook deze belasting was juist nog verlaagd door Trump waardoor er veel kapitaal van Amerikaanse multinationals ‘naar huis’ werd gebracht hetgeen een belangrijke stimulans was voor de Amerikaanse beurzen.

Het plan, ‘American Jobs Plan’ genoemd, wordt al als het grootste banenplan sinds jaren gezien. Het plan bestaat uit 2 fases. Tijdens de eerste fase moeten de in slechte staat verkerende Amerikaanse bruggen, wegen, havens, spoorlijnen en vliegvelden opgeknapt worden. Maar ook wordt er geld gestoken in lekkende rioleringssystemen en de veelal nog loden watervoorziening, in het openbaar vervoer en moet het internet sneller en krachtiger worden. Tevens wordt er veel geïnvesteerd in elektrisch rijden. Het aantal oplaadstations wordt fors uitgebreid en er komen belastingvoordelen voor de aanschaf van elektrische auto’s. Deze auto’s moeten natuurlijk wel gefabriceerd zijn in de Verenigde Staten. Onder andere hiermee, maar ook met de investeringen in schone energiebronnen zoals zon en wind, wil Biden zijn doelstelling bereiken dat in 2050 de Verenigde Staten volledig klimaatneutraal zullen zijn.

Over de tweede fase was Biden minder concreet. Hij komt over twee weken met meer details hierover. Het is de bedoeling dat er meer geld wordt geïnvesteerd in onderwijs, kinderopvang en de zorg voor arme gezinnen teneinde de sociale ongelijkheid in de Verenigde Staten te verminderen. De middelen hiervoor komen nog eens bovenop de 2000 miljard die nu vrijgemaakt wordt voor de plannen in de eerste fase. Over de plannen zal nog flink gestoeid moeten worden in het Amerikaanse Congres. Maar de diverse bedrijven die baat zullen hebben bij de plannen van Biden zagen gisteren hun aandelenkoersen al stijgen. Het infrastructuurplan van Biden was voor Fintessa één van de redenen om voor de cliënten het aandeel LafargeHolcim op te nemen in de portefeuilles. LafargeHolcim is de grootste cementfabrikant ter wereld.

Grote opdracht van defensie voor Microsoft

Microsoft, dat al jaren onderdeel uitmaakt van de Fintessa-portefeuille, heeft een grote opdracht ter waarde van bijna 22 miljard dollar binnengesleept van het Amerikaanse leger. Het betreft de levering van meer dan 120.000 ‘augmented reality’-headsets met scherm voor de komende tien jaar. Bij deze brillen kan het werkelijke livebeeld aangevuld worden met elementen zoals een kaart van een gebouw dat binnengevallen wordt of de handleiding van een tank die gerepareerd wordt. Hiermee wordt het leven van een Amerikaanse soldaat veiliger en eenvoudiger. De headsets zijn gebaseerd op de al commercieel verkochte HoloLens (á raison van 3500 dollar) van Microsoft en wordt gedragen door de cloud computing services van Microsofts Azure. Natuurlijk worden de producten gefabriceerd in de Verenigde Staten zelf. Het aandeel Microsoft sloot gisteravond 1,7 procent hoger op het nieuws.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten