Auteur: Joop van de Groep Datum: 17-05-2019

Escalatie handelsvete 

Afgelopen woensdag tekende de Amerikaanse president Donald Trump een decreet dat het Chinese technologiebedrijf Huawei en zeventig gelieerde bedrijven beperkt om hun apparatuur in de Verenigde Staten te verkopen. Eerder was het Chinese ZTE al slachtoffer van een dergelijke maatregel. Huawei ligt al langer onder een vergrootglas. Volgens Amerika werkt Huawei samen met de Chinese regering om Amerikanen te bespioneren door gebruik te maken van geheime achterdeuren in het communicatienetwerk van Huawei. Gisteren meldde de Volkskrant dat Huawei mogelijk is betrokken bij spionage in Nederland. Het zou gaan om klantgegevens van een grote telecomprovider. Het plaatsen van de Chinese bedrijven op een ‘zwarte lijst’ betekent tevens dat Amerikaanse bedrijven waarschijnlijk geen onderdelen en technologie aan deze bedrijven mogen verkopen zonder toestemming van de Amerikaanse overheid. 

Vorig jaar was de omzet van Huawei 107 miljard dollar en werd er voor een bedrag van 11 miljard dollar aan onderdelen gekocht bij onder meer Qualcomm en Intel. Door Huawei in de ban te doen, zien deze bedrijven derhalve een deel van hun omzet verdwijnen. Gisteren hadden de chipbedrijven het dan ook zwaar te verduren op Wall Street. Qualcomm, Micron Technology en NXP sloten respectievelijk 4, 2,9 en 2,5 procent lager. 

Verre Oosten

De aandelenbeurzen in het Verre Oosten lieten vanochtend een gemengd beeld zien. In Japan trokken de beleggers zich op aan het positieve slot op Wall Street. De Nikkei index eindigde bijna 1 procent hoger.
Sony stond met een stijging van 10 procent in de schijnwerpers. De maker van de Playstation gaat een samenwerking aan met Microsoft op het gebied van cloud-oplossingen voor computerspelletjes. Daarnaast onderzoeken beide bedrijven of er een nauwere samenwerking mogelijk is op het gebied van computerchips. 

Beleggers in China waren aanzienlijk somberder gestemd. De Chinese krant People’s Daily pakte op de voorpagina uit met de boodschap dat de handelsoorlog China nooit klein zal krijgen. De beslissing om Huawei in de ban te doen impliceert dat de Amerikaanse president voor de ‘nucleaire optie’ kiest. Dit betekent een volledige technologie-oorlog met China. Deze omstandigheden kunnen voor China aanleiding zijn om voorlopig niet meer te onderhandelen. De aanhoudende handelsspanningen hielden de Chinese aandelenbeurzen in de greep. De Hang Seng index in Hongkong sloot 1,2 procent lager en de beurs van Shanghai eindigde 2,5 procent in het rood.

Amazon aan tafel bij Deliveroo

De escalatie van de handelsoorlog valt op te maken uit de signalen van het Amerikaanse ministerie van Handel dat geen aanwijzingen heeft dat de onderhandelaars daadwerkelijk van plan zijn om de handelsbesprekingen te hervatten en af te reizen naar China. De onzekerheid over de voortgang van de handelsvete zorgt overwegend voor minnen op de borden van de Europese aandelenbeurzen. Negatieve uitschieter op het Damrak is maaltijdbezorger Takeaway.com met een daling van ruim 4 procent omdat Amazon een belang heeft genomen in de Britse concurrent Deliveroo. De steun van Amazon aan Deliveroo wordt door beleggers gezien als een concurrentievoordeel ten opzichte van de rivalen Uber Eats, Just Eat en Takeaway.com.