Auteur: Krist Plaizier Datum: 17-07-2019

EUV-belofte begint zich uit te betalen bij ASML 

Vandaag is ook in Nederland het cijferseizoen afgetrapt met de halfjaarcijfers van chipmachinegigant ASML. Hoewel de cijfers grotendeels in lijn waren met de verwachtingen, wordt de update van het bedrijf uit Veldhoven positief ontvangen op de beurs. Al snel steeg het aandeel met ruim 4% op een zijwaarts bewegende markt. Beleggers reageerden positief op de ontvangst van maar liefst 10 orders voor nieuwe EUV-systemen (Extreme UltraViolet). Deze vertegenwoordigen een waarde van € 2,83 miljard. Dit is ruim 40% meer dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. Eindelijk lijkt de belofte voor deze kostbare hypermoderne chipmachines dan toch een vlucht te gaan nemen.

2019 is overgangsjaar

Zoals bekend is 2019 een moeilijk jaar voor de chipindustrie. Als gevolg van overcapaciteit en minder vraag van vooral de makers van mobiele telefoons en tablets, komen er minder orders binnen bij de makers van halfgeleiders. Vooral geheugenchips zijn minder gevraagd. ASML blijkt in staat om de mindere vraag naar machines voor dit soort chips meer dan te compenseren met machines voor rekenchips, ook wel processoren genoemd. Rekenchips zijn vooral gevraagd vanwege de nakende uitrol van krachtigere mobiele netwerksystemen (5G). Het zijn vooral deze rekenchips die gemaakt worden met de EUV-machines van ASML.

Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2018 daalde de omzet van ASML met 6,3% tot € 2,568 miljard. Dit was in lijn met de eerdere prognose van het bedrijf en die van analisten. De nettowinst daalde met 18,5% naar € 476 miljoen oftewel € 1,13 per aandeel. Dit was fors beter dan de gemiddelde verwachting van zo’n € 400 miljoen. De prima winst is vooral te danken aan een mooi herstel van de brutomarge naar 43%. Hier werd 41,5% verwacht, maar de sterker dan verwachte winstmarge op verkochte EUV-systemen (door efficiënter werken) zorgde voor een sprongetje in de brutowinstmarge.

Sterke outlook

Het lopende derde kwartaal zal naar verwachting iets minder presteren dan eerder door het bedrijf werd aangegeven. CEO Wennink gaat nu uit van een omzet van ongeveer € 3 miljard euro en een brutomarge van tussen de 43 en 44%. Naar verwachting zullen er in het derde kwartaal 7 EUV-machines geleverd worden. Het vierde kwartaal daarentegen zal, zoals het er nu naar uitziet, veel sterker worden dan eerder werd verwacht. Niet alleen vanwege de verkopen van nieuwe machines en de lopende onderhoudscontracten, maar ook omdat dan de eerste service-inkomsten van eerder verkochte EUV-machines ontvangen gaan worden. In 2020 zal de omzet vervolgens doorgroeien naar zo’n € 13 miljard en zal de brutomarge boven de 50% gaan uitkomen. Van het lopende inkoopprogramma van eigen aandelen werd in het tweede kwartaal slechts voor € 15 miljoen ingekocht. Dit betekent dat er dit jaar nog voor zo’n € 1,3 miljard aan eigen aandelen ingekocht moet gaan worden.

Nieuw kredietplafond Verenigde Staten bijna rond?

Gisteren verklaarde de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin dat een deal met het congres over het nieuwe kredietplafond bijna rond zou zijn. De deal zou echter zeer ‘complex’ zijn omdat deze ‘in principe’ in combinatie met een 2-jarige begroting afgesloten moet gaan worden. Mnuchin onderhandelde gisteren met de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi over de deal. De komst van een deal heeft enige haast; wanneer de congresleden begin september terugkomen van hun zomerreces is namelijk het geld op van de Amerikaanse overheid. Het gevolg zou dan een nieuwe ‘shutdown’ zijn van diverse overheidsdiensten. Daarom mogen de congresleden niet eerder met vakantie dan dat er een deal is gesloten, aldus Mnuchin. Officieel is 26 juli de eerste vakantiedag. Wanneer ze er onverhoopt niet uitkomen met een pakketdeal, zal Mnuchin ook akkoord gaan met slechts een tijdelijke verhoging van het kredietplafond zei hij gisteren.