Even rustig ademhalen…

Nadat de beurzen gisteren in Europa gemiddeld met 4% daalden, zagen we hetzelfde beeld, zij het iets bescheidener, op Wall Street. De S&P 500, Dow Jones en NASDAQ daalden tussen de 3,3-3,7%. Voor de Dow Jones was de daling met meer dan 1.000 punten de op twee na grootste in de geschiedenis. Dat lijkt enorm, maar als je het in perspectief zet valt het in het niets bij de daling van 508 punten in 1987. Het betrof toen een daling van 22,6% tegenover een daling van 3,56% gisteren.

Toch zullen veel beleggers vandaag hun wonden likken. Nadat de aandelenbeurzen wekenlang de uitbraak van het coronavirus zo goed als negeerden, blijkt de uitbreiding ervan naar onder andere Italië en Zuid-Korea een flinke wake-up call. Aan de andere kant, laten we eerlijk zijn, als we naar de year-to-date rendementen van de beurzen kijken is het leed wel te overzien. Dat is zeker zo als we kijken naar het feit dat we er een méér dan goed 2019 op hebben zitten. Van paniek zou dan ook geen sprake hoeven te zijn.

Als we kijken naar de laatste tien keer dat de Dow en S&P 500 meer dan 3% daalden, dan blijkt dat de dag er vaak één is van bezinning. Het is een dag waarop de eerste koopjesjagers opstaan, maar ook één waarop nog een aantal beleggers eieren voor z’n geld kiest. Gemiddeld genomen daalde de beurs dan nog een kwart procent. Kijk je echter een week, een maand of een jaar later, dan hebben die koopjesjagers wel degelijk het gelijk aan hun zijde gekregen. Gemiddeld genomen stond de Dow Jones dan respectievelijk 2,07%, 2,93% en 12, 52% hoger blijkt uit de gegevens van Dow Jones Market Data. Nogmaals, voor wat het waard is, want het COVID-19 virus hebben we nog niet eerder meegemaakt en volgens sommigen is een pandemie nauwelijks te voorkomen.

Neemt niet weg dat het leven voor de meesten onder ons gewoon doorgaat. Zo ook bij de bedrijven die we bij Fintessa voor onze klanten in de portefeuille hebben.

Gisteravond maakte het Spaanse energieconcern Iberdrola bekend dat het voor 1,56 miljard euro eigen aandelen in gaat kopen tussen nu en 12 juni. Dat betreft ongeveer 1,73% van het totaal uitstaande aandelen. Het is een leuk steuntje in de rug dat het aandeel vandaag 0,5% hoger zet. Daarnaast is het uitkijken naar de jaarcijfers die het concern morgenvroeg publiceert. Grote verrassingen zullen daar waarschijnlijk niet bijzitten, want op 14 februari publiceerde het concern al de productiecijfers. Daar zagen we dat Iberdrola het afgelopen jaar 9,9% meer energie heeft opgewekt dan het jaar ervoor.

Ook Rio Tinto publiceert morgen de jaarresultaten nadat het al in januari de productiecijfers bekend maakte. Toen waren de analisten nog zeer tevreden, vooral door de gemiddelde verkoopprijzen. We zijn heel benieuwd of en zo ja hoe het bestuur vooruit durft te blikken voor 2020 nu alle grondstofprijzen flink onder druk staan vanwege het coronavirus.

Ten slot maakte het Zwitserse ABB vandaag bekend dat het samen met de Silicon Valley start-up Covariant magazijnrobots gaat bouwen voor e-commerce bedrijven als Amazon en Alibaba. De robots worden uitgerust met kunstmatige intelligentie, de ‘Covariant Brain’, die de magazijnrobots taken kan laten uitvoeren die nu (nog) te complex zijn voor de traditioneel geprogrammeerde robots.