Auteur: Krist Plaizier Datum: 20-06-2019

Fed laat rente ongemoeid 

Het beleidscomité van het stelsel van Amerikaanse banken, het FOMC, heeft gisteren besloten om de rente ongemoeid te laten. Het belangrijkste rentetarief, de federal funds rate, bleef daarmee op 2,25 tot 2,5 procent staan. Het besluit werd al verwacht door de Fed-watchers . Er werd dan ook meer uitgekeken naar de toelichting op het besluit. Het bleek dat in deze toelichting het woordje ‘geduldig’ was geschrapt. In de markt werd dit gezien als een bevestiging van de algemene verwachting dat later dit jaar de rente wel verlaagd zal gaan worden. Zo’n 80 procent van de markt rekent op minimaal één renteverlaging.

De inflatieverwachtingen werden door de Fed naar beneden bijgesteld. Dit jaar zal de inflatie waarschijnlijk gaan uitkomen op 1,5 procent terwijl er in maart nog 1,8 procent werd verwacht. De gewenste 2 procent prijserosie komt hiermee verder uit beeld. Ook dit is een signaal dat er een renteverlaging mogelijk is. Het zou de eerste renteverlaging in meer dan 10 jaar worden in de Verenigde Staten. Van de 17 Fed-leden verwachten er 8 dat er dit jaar een renteverlaging zal gaan komen. 8 andere leden zien geen verandering van het rentetarief dit jaar en 1 lid voorziet een renteverhoging. Het besluit van de Fed deed het 10-jaars tarief zakken tot onder de 2 procent. Dit gebeurde voor het laatst in 2016. De belangrijkste zorgen voor de Fed zijn de toegenomen handelsspanningen en de afgenomen groeivooruitzichten van de wereldeconomie. Mochten deze verder verslechteren, dan zal dit de Fed nopen tot ingrijpen. De ontwikkelingen zullen nauwgezet gevolgd worden. Overigens gaat het nog steeds erg goed met de economie van de Verenigde Staten volgens Jerome Powell, de president van de Fed. Ondanks de lage inflatie is de arbeidsmarkt sterk en stijgen de lonen van de laagst betaalden. Wel neemt het aantal nieuwe banen af.

Er is een hype gaande in de uitgifte van groene obligaties

Wereldwijd werd er dit jaar ruim 96 miljard dollar aan groene obligaties geplaatst. Hiermee werd tot op heden al 50 procent meer geld met een groen label uit de markt gehaald dan in heel vorig jaar. Gisteren werden er weer 2 nieuwe emissies geopend. Als eerste retailer kwam Ahold Delhaize naar de markt met een groene obligatie. Al eerder plaatsten onder andere Philips, Vesteda, de Nederlandse Staat en de Nationale Waterschapsbank met succes leningen met een groen label. Hoewel de kosten (de rentevergoeding) voor groene obligaties hoger zijn dan bij de reguliere varianten, blijken ze uiteindelijk toch mee te vallen voor de emittent. Dit komt door de grote interesse voor de leningen. Vermogensbeheerders krijgen namelijk steeds vaker van hun klanten en toezichthouders een groen mandaat opgelegd. Ahold had ingeschat 0,8 procent risico-opslag te moeten betalen voor een zesjarige lening, maar kwam weg met 0,5 procent. Bovendien haalde het 100 miljoen euro meer uit de markt dan de eerder verwachte 500 miljoen euro. Er werd voor meer dan 3 miljard euro ingetekend op de obligatie!

In tegenstelling tot gewone obligaties hebben groene obligaties de beperking dat de opbrengst alleen besteed mag worden aan vooraf gedefinieerde duurzame projecten. In het geval van Ahold zal de opbrengst geïnvesteerd gaan worden in duurzame huismerken, het terugbrengen van de ‘carbon footprint’ van Ahold en in inspanningen om gezonder eten te promoten.

Ook Nokia kwam gisteren naar de markt met een groene obligatie. Het betrof een vijfjarige lening in diverse valuta. Totaal werd er 1,5 miljard euro gevraagd. Met de opbrengst wil Nokia investeren in het terugbrengen van haar broeikasgasemissies bij de productie en het gebruik van de mobiele netwerken die het bedrijf produceert.