Auteur: Krist Plaizier Datum: 23-05-2019

Fed laat zich niet beïnvloeden door Trump 

Waar in een land als Turkije het inmiddels gebruikelijk is dat de president van het land zijn invloed kan laten gelden op het monetair beleid van de centrale bank, is dit in een echt democratisch land als de Verenigde Staten gelukkig nog geen usance. Hoewel president Trump continu probeert door middel van zijn benoemingen van leden van de Fed of door uitingen in de media zijn invloed te laten gelden, blijft de Amerikaanse centrale bank zich gelukkig opstellen als een onafhankelijk instituut. Dat bleek gisteren maar weer eens uit de vrijgegeven notulen van de meest recente vergadering van het FOMC, het beleidscomité van het stelsel van Amerikaanse centrale banken.

Daar waar Trump blijft aandringen op een renteverlaging, blijkt uit de notulen dat de Fed zich momenteel senang voelt bij het even aankijken hoe de Amerikaanse economie zich ontwikkelt. Zelfs wanneer de economische en financiële omstandigheden wereldwijd zouden verbeteren, zou enig geduld op zijn plaats zijn volgens de notulen. Renteaanpassingen blijven daarom voorlopig achterwege. Wel zijn de verschillende leden van het comité verdeeld over de outlook van de rente. Waar de heersende opinie is dat er dit jaar geen renteverhogingen meer nodig zullen zijn, hintten diverse leden op een verlaging van de rente. Ook bij een meerderheid van de analisten is dit momenteel de heersende verwachting, mede ingegeven door de recente daling van de inflatie in de Verenigde Staten. Maar volgens diverse leden van het comité, waaronder voorzitter Jerome Powell, is de daling van de inflatie waarschijnlijk van tijdelijke aard. Overigens vond de vergadering plaats voordat de markten onder druk kwamen te staan door de escalatie van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. 

Hier sprak duidelijk iemand voor zijn beurt

Ruim een jaar geleden, in april 2018, kwamen T-Mobile US en Sprint Corp. overeen dat ze samen verder wilden als één mobiele telefoonmaatschappij. Na twee eerdere pogingen in 4 jaar tijd om tot een fusie te komen, bleek de derde keer toch scheepsrecht. In het najaar van 2018 gingen de aandeelhouders van beide ondernemingen akkoord met de beoogde fusie. T-Mobile US (80 miljoen klanten) is nu nog in handen van het Deutsche Telekom AG. Zij bezitten via een tussenholding met de zetel in Nederland zo’n 63 procent van de aandelen. Sprint (55 miljoen klanten) is voor zo’n 85 procent eigendom van de Japanse superbelegger SoftBank. De fusie zou één van de grootste worden in de telecomsector met een waarde van ruim 26 miljard dollar. De gefuseerde onderneming zou in de Verenigde Staten de derde provider worden na Verizon en AT&T.

Aangezien na de fusie er nog maar 3 telecomproviders in de Verenigde Staten echt zouden meetellen, moeten de mededingingsautoriteiten toetsen of er nog voldoende concurrentie op de markt zou blijven na de fusie. De autoriteiten nemen hier ruim de tijd voor en denken hier nu dus al ruim een jaar over na. Komende maand wordt er een uitspraak verwacht. Maar afgelopen maandag was daar ineens het bericht dat een meerderheid van de Federal Communications Commission (FCC) akkoord zou zijn met de fusie nu Sprint beloofd had om haar prepaid mobiele telefoonmaatschappij Boost Mobile te zullen verkopen. Zonder deze verkoop zou de gefuseerde onderneming 54 procent van de prepaid markt in handen krijgen en dat is teveel. Vooral de armere Amerikanen, die vooral prepaid bellen, zouden dan de dupe worden van teveel marktmacht van de gefuseerde onderneming.

Beide aandelen spoten omhoog. De aandelen Sprint sloten maandag 19 procent hoger, die van T-Mobile US 4 procent. De vreugde was echter van korte duur. Gisteren maakte Bloomberg bekend dat het ministerie van Justitie, dat ook akkoord moet gaan, de fusie vooralsnog helemaal niet ziet zitten. Mede omdat consumenten bij gelijksoortige fusies in de Verenigde Staten van bijvoorbeeld vliegmaatschappijen en farmacieconcerns uiteindelijk slechter af waren, is de fusie tussen de telekommers nog geen gelopen race. Nog steeds bestaat het vermoeden dat bij slechts 3 providers het mobiel bellen voor de Amerikanen uiteindelijk duurder zal gaan worden. De FCC sprak dus duidelijk voor zijn beurt. Sprint daalde 7,6 procent op het bericht, T-Mobile US 1,0 procent.