Auteur: Krist Plaizier   Datum: 21-09-2023

Fed pauzeert, maar is nog niet klaar

Gisteren nam het FOMC, het beleidscomité van de centrale banken van de Verenigde Staten, een nieuw rentebesluit. Zoals wel vaker, was voor beleggers niet het rentebesluit zelf maar wat de beleidsmakers van plan zijn in de toekomst het richtpunt. Het rentebesluit zelf, de beleidsrente werd gelijk gehouden op 5,25 tot 5,50 procent, was vrijwel voor honderd procent ingeprijsd en dus geen verrassing. Veel meer aandacht ging gisteravond uit naar het zogenaamde ‘dot plot’, we schreven hier gisteren ook al over. Het ‘dot plot’ is een grafische voorstelling van hoe de individuele beleidsmakers van de Fed verwachten dat de federal funds rate zich zal ontwikkelen in de komende tijd. Uit het nieuwe puntenschema blijkt dat de centrale bankiers verwachten dit jaar nog eenmaal de rente te moeten verhogen om de inflatie definitief onder controle te krijgen. Volgend jaar worden er bovendien slechts 2 renteverlagingen verwacht. Dat viel tegen. Analisten hielden geen rekening meer met een verhoging dit jaar en prijsden een 4-tal verlagingen in voor volgend jaar. 

De Fed zegt dus niet dat ze klaar zijn met het verhogen van de rente, zoals de ECB dat, zij het enigszins omfloerst, wel deed vorige week. De Fed houdt graag wat flexibiliteit en laat zich leiden door nieuwe data die komende maand ter beschikking komen. Het is vooral uit strategische overwegingen waarom Powell en zijn medebestuursleden aan een mogelijke laatste renteverhoging vasthouden. Het is management by speech en geen werkelijkheid. Analisten blijven daarom in meerderheid vasthouden aan het idee dat de Fed net als de ECB klaar is met het verhogen van de rente. De Fed kwam zelf ook met nieuwe data. Zo is men positiever geworden over de economische vooruitzichten van dit en volgend jaar en vertrouwt men op een (veer)krachtige Amerikaanse economie. De Fed verwacht dit jaar een economische groei van 2,1 procent. Dit was in juni nog slechts 1,0 procent. Voor volgend jaar is de economische groei naar boven bijgesteld van 1,1 naar 1,5 procent. Verder verwacht de Fed dat de inflatie zal blijven afnemen maar ook in 2024 en 2025 hoger zal zijn dan de beoogde 2 procent. Net als dit jaar zal de komende 2 jaar de arbeidsmarkt sterk blijven volgens de Amerikaanse centrale bankiers. De werkloosheid zal slechts lichtjes oplopen van 3,8 procent dit jaar naar 4,1 procent in 2024 en 2025.

Verdere concentratie van de pulp- en papiersector?

Eerder deze maand werd bekend dat het Iers-Nederlandse Smurfit Kappa wil gaan fuseren met het Amerikaanse Westrock tot de grootste papierfabriek ter wereld. Andere partijen in de pulp- en papiersector zouden zich hierdoor bedreigd kunnen voelen en het noodzakelijk kunnen achten een partner te zoeken om samen sterk te staan tegenover de komst van deze gigant in de sector. Toevallig of niet, afgelopen maandag wisselde Stora Enso van bestuursvoorzitter. CEO Annica Bresky werd vervangen door de 58-jarige Hans Sohlström. Bresky zou nieuwe uitdagingen buiten Stora Enso ambiëren. Sohlström heeft bijna een kwart eeuw bij UPM Kymmene gewerkt en is goed ingevoerd in de pulp- en papiersector. Deze bestuurswisseling, die onverwacht was, voedt natuurlijk het geruchtencircuit. Waarom deze wisseling van de wacht en waarom nu? Het leidde eergisteren tot de speculatie dat Stora Enso mogelijk de Zweedse papierfabrikant Billerud over zou willen nemen. Het Zweedse bedrijf steeg met ruim 6,7 procent in koers op de geruchten. Stora Enso, dat de laatste weken met mooi koersherstel bezig was, daalde dinsdag ruim 2,8 procent op de geruchten en gisteren met nog eens 0,4 procent. Zit er een kern van waarheid in de geruchten? Time will tell. Feit is dat Billerud, dat ook verpakkingsmaterialen maakt, goed zou passen bij Stora Enso. De Finse onderneming heeft een marktkapitalisatie van 9,4 miljard euro. Billerud vertegenwoordigt een waarde van bijna 2 miljard euro.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten