Auteur: Krist Plaizier Datum: 21-03-2019

Federal Reserve ziet noodzaak van verkrappen niet langer 

Gisteravond maakte het beleidscomité van het stelsel van Amerikaanse centrale banken, het FOMC, het nieuwste rentebesluit bekend. Het comité verwacht dat de Amerikaanse economie minder hard zal groeien dan waar het in december nog van uitging. Thans rekent het op een economische groei van 2,1% voor dit jaar, de eerdere raming was 2,3%. De Amerikaanse economie blijft dus goed draaien. De lagere prognose is dan ook vooral het resultaat van externe bedreigingen. Met name de economische ontwikkeling van Europa en China baart voorzitter Jerome Powell zorgen, al voorziet hij geen recessie in Europa.

Aangezien ook de inflatie naar verwachting van het comité laag zal blijven, is afremming van de economie door de Fed niet langer nodig. Daarom besloot het FOMC de rente ongemoeid te laten en te handhaven in een bandbreedte tussen 2,25% en 2,5%. Ook voorzien Powell en zijn medebestuursleden geen volgende rentestap meer dit jaar en slechts 1 stapje in 2020. Daarnaast besloten ze om de geldhoeveelheid niet langer te verkrappen. Tot mei van dit jaar zal er maandelijks nog 30 miljard dollar aan aflopende obligaties niet worden herbelegd. Vanaf mei wordt dit bedrag teruggeschroefd naar 15 miljard dollar per maand. Vanaf september zal de balansafbouw vervolgens helemaal worden gestaakt. Wel zullen aflopende hypotheekobligaties alleen vervangen worden door staatsobligaties. Aangezien de hoeveelheid geld op de markten hierdoor groter wordt dan eerder werd verwacht, daalde de rente (de prijs van geld). Nog maar 4 maanden geleden stond de Amerikaanse 10-jaars rente op 3,2%. Inmiddels is deze met ruim 20% gedaald tot 2,5%.

De aankondigingen van de Fed zijn natuurlijk koren op de molen van de aandelenmarkten. Beleggers liggen immers nog steeds aan het verslavende infuus van lage rentes. Behalve dan de financiële sector. De koersen van banken en verzekeraars, die hun geld verdienen met rentemarge, stonden gisteravond in New York onder druk. En ook op de Europese markten bungelen deze aandelen vandaag onderaan de lijstjes met stijgers en dalers.

Tencent komt met lagere resultaten dan verwacht

Vanochtend kwam het grootste internetbedrijf van Azië, Tencent, met de vierde kwartaalcijfers. Hoewel de verwachtingen van analisten al laag waren omdat Tencent in het vierde kwartaal vrijwel geen computerspellen mocht verkopen van de Chinese overheid, vielen de uiteindelijke resultaten toch nog tegen. Naast de terugval in de verkoop van spellen, daalden de resultaten ook als gevolg van de grote investeringen die Tencent deed in clouddiensten en mobiel bankieren.

De nettowinst in het vierde kwartaal daalde jaar op jaar met 32% naar 14,23 miljard yuan (circa $ 2,1 miljard). De analistenconsensus was 17,55 miljard yuan. De (aangepaste) winst per aandeel kwam echter wel hoger uit dan de verwachtingen. De winst per aandeel daalde met 15% tot 2,07 yuan waar analisten 1,83 verwachtten. Ook de omzet van 84,9 miljard yuan (+28% ten opzichte van een jaar eerder) versloeg de verwachtingen (83,4 miljard yuan). Vooral de advertentie-inkomsten deden het goed. De online advertentie-opbrengst steeg jaar op jaar met 38% en de advertentie-opbrengst via sociale media zelfs met 44%. De omzet uit clouddiensten en mobiel bankieren nam met 72% toe tot 24,2 miljard yuan.

Over heel 2018 zien de cijfers er een stuk vrolijker uit omdat de negatieve gevolgen van het stilleggen van de spellenverkoop en het opvoeren van de investeringen pas later in het jaar gingen wegen. Afgelopen jaar groeide de omzet met 32% (312,7 miljard yuan), de nettowinst met 10% (80,0 miljard yuan) en winst per aandeel met 10% (8,097 yuan). Tencent verhoogt het dividend met 14% tot HKD 1,00.

Al eerder deze week maakte Tencent bekend te gaan bezuinigen op het personeel. Zo’n 10% van alle managers kan een andere baan gaan zoeken. De laatste jaren is Tencent enorm gegroeid, ook met het aantal arbeidskrachten. Begin 2016 werkten er nog zo’n 30.000 mensen bij het bedrijf. Dit was afgelopen kwartaal met tweederde toegenomen tot 50.000.

Inmiddels is het verbod op de verkoop van spellen vrijwel geheel opgeheven. Beleggers kwamen daardoor terug en kochten het aandeel de afgelopen maanden weer. Sinds het dieptepunt in oktober is het aandeel daardoor met 44% gestegen en werd het bedrijf zo’n 140 miljard dollar meer waard. De beperkte daling van vandaag op de tegenvallende cijfers doet beleggers dan ook geen pijn. Zij zijn bezig met de rooskleurige toekomst van Tencent. Van de 60 analisten die het aandeel volgen, geven er 55 dan ook een koopadvies.