Auteur: Jan Bouius     Datum: 28-09-2022

Feestje te midden van alle ellende

Waar aanvankelijk de beleggers op Wall Street onder aanvoering van wat bodemvissers er zin in leken te hebben sloten de Dow en S&P 500 uiteindelijk toch lager. Alleen de Nasdaq wist een klein plusje te scoren, zij het niet overtuigend. Op macrovlak kreeg Wall Street dan ook zoet en zuur voorgeschoteld. Zo zagen we geheel tegendraads aan de beursbewegingen dit jaar het Amerikaanse consumentenvertrouwen oplopen naar de hoogste stand in 5 maanden. Ook de daling van de duurzame goederen was minder erg dan gevreesd, slechts 0,2 procent in plaats van de verwachte daling van 0,5 procent.

Daar stond echter ook heel wat zuur tegenover. Zo komt er bijvoorbeeld aan de stijging van de obligatierente maar geen eind. Het rendement op tienjarig Amerikaanse staatspapier is tot boven 4 procent gestegen en de Amerikaanse hypotheekrente voor 30 jaar vast boven 7 procent. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Amerikaanse huizenmarkt wat begint te kraken. Volgens de Case-Shiller huizenprijsindex daalden de huizenprijzen in de 20 grootste steden van Amerika gemiddeld met 0,8 procent op maandbasis.

Daarnaast zagen we sabotage bij de Nord Stream 1 en 2 gaspijpleidingen met sterk stijgende gasprijzen ten gevolg en trok Apple zijn eerdere geplande verhoging van de iPhone productie weer in. Wel ziet het concern de vraag naar de duurdere iPhone 14 Pro modellen hoger liggen dan naar de ‘instapmodelletjes’. Luxe verkoopt dus nog goed, maar desalniettemin daalt het aandeel Apple nabeurs met 4 procent.

Doorbraak in Alzheimer onderzoek?

Toch viert een aantal beleggers te midden van deze slechtnieuwsshow een eigen feestje.

Het Japanse Eisai en het Amerikaanse Biogen maakten vanochtend bekend een zeldzaam succes te hebben behaald in de zoektocht naar een medicijn tegen Alzheimer. Een ziekte waar naar schatting in 2050 wereldwijd tot 140 miljoen mensen aan zal lijden.

Uit groot onderzoek van Eisai en Biogen onder 1.800 patiënten bleek dat hun experimentele medicijn Lecanemab de voortgang van de ziekte met 27 procent wist te vertragen in 18 maanden tijd ten opzichte van de patiënten die een placebo kregen. Eisai zal de Amerikaanse medicijnenwaakhond FDA dan ook om een versneld goedkeuringstraject verzoeken waarna het schip met geld kan binnenlopen. De handel in de aandelen Eisai werd in Japan enige tijd stil gelegd om uiteindelijk (slechts) 17 procent hoger te sluiten.

Na veel mislukte onderzoeken van diverse farmaceuten die al miljarden in een bodemloze put leken te storten is er nu dan eindelijk succes. Dat straalt meteen positief af op alle andere farmaceuten die hier nog steeds onderzoek naar verrichten. Ook het Zwitserse Roche, waar we bij Fintessa voor onze cliënten in beleggen, weet op het nieuws van de concurrentie met 6 procent te stijgen. Trok Roche eerder dit jaar nog de stekker uit zijn Alzheimer onderzoek met het medicijn Crenezumab, het farmacieconcern heeft nog een ijzer in het vuur met Gantenerumab. Roche hanteert daarmee dezelfde benadering voor de behandeling van de ziekte als het middel Lecanemab van Eisai. Beide medicijnen richten zich op afzettingen van beta-amyloïde in de hersenen, waarvan vermoed wordt dat het de oorzaak van Alzheimer is. Het nu behaalde succes van Eisai en Biogen is dan ook een uitstekend voorteken voor Roche, dat in het najaar van plan is zijn onderzoeksresultaten te publiceren.

Andere bedrijven die in het kielzog stijgen zijn onder ander het op de Nederlandse beurs genoteerde Vivoryon, waarvan de koers met 23 procent oploopt, en het Amerikaanse Eli Lilly. Voorbeurs stijgt deze laatste met 8 procent. Dat valt echter in het niet bij de voorbeursindicatie van Eisai’s 50-50 partner Biogen. Dat aandeel zou zo maar eens 50 procent hoger kunnen openen.   

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten