Auteur:  Jan Bouius Datum: 15-01-2020

Financials openen het cijferbal 

Onder aanvoering van JPMorgan Chase werd gisteren het nieuwe cijferseizoen op Wall Street geopend. De bank behaalde over heel 2019 een nettowinst van maar liefst 36,4 miljard dollar. Ter vergelijking, dat is bijna de beurswaarde van ABN Amro, Aegon en NN Group samen.

Vooral de trading-afdeling deed in het vierde kwartaal goede zaken, maar dat komt mede doordat het wordt afgezet tegenover het resultaat van de storm die op de beurzen woedde in het vierde kwartaal 2018. De inkomsten uit de obligatiehandel stegen met maar liefst 86 procent en die van de aandelenhandel met 15 procent. Al met al steeg de winst van de trading-afdeling met 48 procent naar 2,9 miljard dollar. De standaard retailbank-activiteiten, als credit cards en autoleningen deden het eveneens goed. De winst steeg hier met 5 procent naar 4,2 miljard dollar. De netto rentebaten daalden weliswaar licht van 2,55 naar 2,37 procent als gevolg van de renteverlagingen van de Fed, maar last van een negatieve rente heeft men in de Verenigde Staten nog niet. Banken ontvangen van de Fed altijd nog 1,55 procent rente over de gelden die ze niet nodig hebben. Dit in tegenstelling tot de 0,5 procent boeterente van de ECB hier in Europa. Al met al leverde JPMorgan solide resultaten die de koers van het aandeel 1,17 procent hoger stuurden.

Nu worden de cijfers van JPMorgan wel eens de richtingaanwijzer voor de beurs genoemd, maar dat kwam (nog) niet helemaal uit. Mede-financial Citigroup (+1,56 procent) presteerde in het kielzog dan wel beter dan verwacht, maar Wells Fargo (-5,39 procent) stelde mede door hoge juridische kosten zwaar teleur. Breder gezien wist de Dow gisteren net te plussen en liet de technologie index NASDAQ een kleine veer.

Gemengde resultaten dus, die over de gehele linie gedrukt werden door het nieuws over de Fase-1 deal die vandaag door de delegaties van de Verenigde Staten en China wordt ondertekend. Volgens Bloomberg blijven de huidige invoerheffingen van kracht tot na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. Op die manier zouden de Verenigde Staten de druk op de ketel willen houden om ervoor te zorgen dat de Chinezen hun afspraken nakomen. Afspraken waar veel analisten overigens hun vraagtekens bij zetten. Zij vragen zich veelal af of die überhaupt te verwezenlijken zijn. Waar hier en daar dit staakt-het-vuren als een historische dag werd betiteld, wordt het nu meer en meer als een doekje voor het bloeden gezien in een strijd zonder winnaars.

Geen windeieren

Gelukkig hebben we dan ook nog flink wat bedrijfscijfers tegoed om ons bij de les te houden. Vandaag zullen onder andere Goldman Sachs, Bank of America en BlackRock de cijfers over het vierde kwartaal publiceren. Interessant daarbij is vooral wat ze van 2020 verwachten. Zo voorspelde oprichter en CAO Larry Fink van BlackRock vorig jaar nog een melt-up van de aandelenmarkten. Dat bleek een uitermate goede voorspelling die hopelijk ook de kassa bij BlackRock goed heeft laten rinkelen als grootste vermogensbeheerder ter wereld. BlackRock is onder andere bekend van de iShares ETF’s, waarin beleggers eind 2019 ongeveer 2.200 miljard dollar belegd hadden. Totaal heeft BlackRock ongeveer 7.000 miljard dollar onder z’n hoede. Ten opzichte van vorig jaar zal de winst dan ook flink zijn toegenomen.