Auteur:  Krist Plaizier Datum: 16-05-2019

Financiële markten maakten opmerkelijke draai 

De financiële markten stonden gisteren lichtjes lager op tegenvallende economische cijfers uit China. Maar in de loop van de middag maakten ze een opmerkelijke draai. Dat kwam omdat het woord ‘importheffingen’ viel op de markten en dit keer eens in positieve zin. Zodra er op de markten over importheffingen gesproken wordt, is dit de laatste tijd munitie voor redelijk grote koersmutaties van aandelen. Vooral van aandelen die afhankelijk zijn van de Chinese markt. Zo ook gisteren. Volgens diverse bronnen van persbureau Bloomberg, zou het Witte Huis mogelijk besluiten om de importheffingen op Europese en Japanse auto’s uit te stellen. Dit besluit zou uiterlijk aanstaande zaterdag 18 mei genomen moeten worden door de regering Trump. Dit is zo afgesproken in een advies van het ministerie van Handel aan Trump. In dit advies werden verschillende opties aangedragen hoe de Verenigde Staten de handelsrelatie met de Europese Unie en Japan zou kunnen versterken. Een mogelijkheid zou zijn om de Europese Unie met gelijke munt te betalen door ook 10% heffing (of zelfs 25%) te gaan heffen op de import van Europese auto’s. De schade voor de Europese autosector van een degelijke heffing zou geschat worden op zo’n 50 miljard euro.

Omdat er nog steeds overleg plaatsvindt tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie en Japan, wil het Witte Huis deze onderhandelingen niet dwarsbomen door nu al heffingen in te voeren. Overigens dachten ze daar afgelopen vrijdag heel anders over ten opzichte van China. Wat ook meespeelt, is dat president Trump later deze maand op bezoek gaat in Japan. Daarom zal er waarschijnlijk besloten worden om nog eens 180 dagen te wachten alvorens de Amerikaanse importheffingen op auto’s ingevoerd zullen worden. De aandelen van Europese autofabrikanten reageerden direct en namen de aandelenindexen mee op sleeptouw omhoog. Kort voor het bericht stond bijvoorbeeld Volkswagen nog op een verlies van ruim 4%. Het aandeel ging echter onveranderd de dag uit. Ook toeleveranciers aan de industrie stegen fors. Neem bijvoorbeeld Kendrion, dat magneten levert aan diverse autofabrikanten. Het aandeel steeg gisteren met 5,8%. Overigens is de vreugde van korte duur. Vandaag wordt er alweer winst genomen op de automotive sector.

Chinese munt nadert kritieke grens

Sinds president Trump op 5 mei een tweet de wereld inzond met daarin het voornemen om de Chinezen hogere importheffingen op te leggen, is de Chinese renminbi begonnen met een gestage daling ten opzichte van de dollar. Kort voor de tweet van Trump ging er nog 6,7354 renminbi in een Amerikaanse dollar. Inmiddels is dit opgelopen naar 6,9139 renminbi voor een dollar, een verschil van ruim 2,6% en het laagste niveau in 5 maanden tijd. Hierdoor voelt China de inmiddels ingevoerde importheffingen een stuk minder dan de Amerikanen voor ogen hadden. Amerikaanse importeurs kunnen met een goedkopere Chinese munt immers meer van de Chinese producten kopen en voelen de hogere heffingen daardoor minder.

De verzwakking van de Chinese munt kan echter niet veel verder doorgaan. In de markt wordt gezegd dat de kritieke grens ligt bij 7 renminbi voor een dollar. In het verleden greep Peking bij dit niveau in met valuta-interventies. Verzwakt de munt verder dan zullen namelijk rijke Chinezen, waaronder veel rijke partijleden die hun vermogen snel in waarde zien dalen, met hun kapitaal naar het buitenland vluchten om het daar te beleggen in een sterkere valuta. Ook zouden veel Chinese bedrijven in problemen kunnen komen. Veel van de schuld van bedrijven is namelijk aangegaan in Amerikaanse dollars. Zij zien de kosten hiervan, gemeten in de eigen munt, sterk toenemen. Een derde reden waarom de verzwakking van de Chinese munt grenzen kent, is meer van politieke aard. China wil namelijk in de wereld serieus genomen worden als wereldhandelsnatie. Daarvoor heeft men een stabiele munt nodig, die als reservemunt zou kunnen gaan dienen. Een reservemunt is een munt waarin grote beleggers hun vermogen voor langere tijd kunnen parkeren. De huidige flinke schommelingen van de renminbi ten opzichte van de grootste reservemunt ter wereld, de dollar, scheppen vooralsnog geen vertrouwen in de renminbi bij deze grote internationale beleggers.