Auteur: Krist Plaizier Datum: 21-11-2019

Flink hogere vermogenswaarde voor HAL Trust

Gisteravond kwam investeringsmaatschappij HAL Trust met een trading update. Gedurende de eerste negen maanden van dit jaar is de nettovermogenswaarde flink gestegen vanwege de gestegen aandelenkoersen van de belangen die HAL aanhoudt. Per 30 september bedroeg de nettovermogenswaarde per aandeel € 160,05. Dit is een stijging van € 22,48 (16,3%) per aandeel sinds ultimo 2018. Vanaf het slot van het derde kwartaal tot en met 15 november steeg de nettovermogenswaarde verder, namelijk met € 5,28 per aandeel tot € 165,33. De forse stijging van de nettovermogenswaarde is vooral het directe gevolg van het bod dat EssilorLuxotica uitbracht op brillenverkoper GrandVision van € 28,- per aandeel. HAL bezit 76,72% van de aandelen van GrandVision. De geboden transactieprijs vertegenwoordigt een waarde van HAL’s belang van € 5,4 miljard. Het effect op de vermogenswaarde bedraagt € 1,7 miljard. Naast de gestegen koers van GrandVision, droeg ook de gestegen koers van Vopak (HAL heeft een belang van 48,15%) met € 0,5 miljard bij aan de stijging.

Aantrekkelijk disagio

De nettovermogenswaarde is flink hoger dan de huidige beurskoers van HAL Trust van circa € 141,80. De aandelen hebben dus een disagio van zo’n 16,5%. In het afgelopen kwartaal bouwde HAL Trust het belang in Boskalis, één van de grootste deelnemingen van de investeringsmaatschappij, met 0,4% lichtjes verder uit naar 43,51%. Een volledige overname van Boskalis ligt echter vooralsnog niet in de planning. Maar sinds vorige week is er wel weer de nodige speculatie in het aandeel Boskalis geslopen. Vanwege de aangekondigde megafusie in de oliedienstverlening tussen het Noorse Subsea 7 en het Italiaanse Saipem, wordt er in de media volop gespeculeerd op een mogelijk samengaan van de Nederlandse olietoeleveranciers SBM Offshore (voor 16% HAL), Fugro en Boskalis. Gezien de belangen van HAL in twee van de drie bedrijven, wordt de investeringsmaatschappij hierin een belangrijke rol toegedicht. Ook het belang van 49% in het nog niet aan een beurs genoteerde Coolblue spreekt tot de verbeelding. Gezien het prima beursklimaat van de afgelopen weken, zou HAL zomaar kunnen besluiten om het belang in deze succesvolle webshop naar de beurs te brengen.
HAL deed zoals gebruikelijk geen uitspraken over de speculatie in de media en evenmin over de resultaten over heel 2019. Deze worden namelijk voor een belangrijk deel bepaald door de ontwikkelingen op de beurs.

Rente Fed verandert dit jaar niet meer

De meeting tussen president Trump en Fed-voorzitter Powell eerder deze week, deed de hoop op een volgende renteverlaging weer eventjes opleven. Trump vindt immers de rente veel te hoog momenteel. Maar na publicatie gisteravond van de Fed-notulen van de laatste vergadering van het beleidscomité, is alle hoop weer vervlogen. Uit de notulen bleek dat de Federal Reserve naar verwachting niet meer zal sleutelen aan de belangrijkste rentetarieven van de Verenigde Staten. Vorig jaar verhoogde de Fed de rente in december nog veel te vroeg hetgeen een val van de beurzen inluidde. Maar dit jaar ziet de Fed daar gelukkig geen noodzaak toe. De zorgen die de Fed heeft over de impact van de mondiale groeivertraging en internationale handelsspanningen op de economie van de States, maken dat het beleidscomité even een afwachtende houding aanneemt. Het blijft dus voorlopig even bij de laatste renteverlaging van oktober. Opvallend in de notulen is het standpunt van de Fed over een negatieve rente. Hierover was gediscussieerd en de conclusie is dat een negatieve rente vooralsnog geen aantrekkelijk beleidsinstrument is voor de Verenigde Staten. Maar, indien nodig, zou dit standpunt in de toekomst wel weer opnieuw bekeken kunnen worden.