Auteur: Jan Bouius Datum: 21-10-2020

Fraaie beursdag

Gisteravond wist Wall Street bijna een half procent in de plus te sluiten. Hoop doet leven en beleggers hebben nog steeds hoop dat er deze week toch nog een extra stimuleringspakket komt om de gevolgen van de coronapandemie te bestrijden. Op zich niet onterecht, want de Republikeinen en de Democraten zitten nog steeds om de onderhandelingstafel en ook president Trump, die 4 jaar geleden nog de grote dealmaker beloofde te zijn, is inmiddels weer voorstander.

Maar ook aan deze kant van de plas zouden we nog wel wat extra steun kunnen verwachten. Volgens ECB president Lagarde is de tweede coronagolf onverwacht vroeg gekomen en dat is een groot risico voor het herstel van de Europese economie. Wie weet geeft ze volgende week al een voorzet op mogelijk komende stimulus in november of december.

Intussen blijft China redelijk onverstoorbaar doorgaan. Dat zie je onder andere terug aan de rally in de yuan. Die steeg gisteravond alweer naar het hoogste niveau in twee jaar ten opzichte van de dollar. En dat maakt alles wat in dollars noteert voor de Chinezen een stuk goedkoper. In het kielzog van de stijgende yuan staat dan ook de koperprijs op een tweejarig hoogtepunt, alhoewel dat ook mede geholpen wordt door aanbodproblemen in Chili, waar de mijnwerkers wederom aan het staken zijn. Hetgeen dan weer goed is voor onze positie in Rio Tinto...

Maar laten we eerlijk zijn, hoe het algemene sentiment op de beurzen ook is, het maakt de individuele belegger niet zoveel uit, zolang zijn eigen posities maar goed draaien. Zo zie je op het Damrak vandaag ook weer grote verschillen. Waar Galapagos 7 procent zakt vanwege een verkoopadvies van Goldman Sachs en een koersdoel verlaging naar 87 euro, daar stralen de beleggers in Randstad, die hun aandelen juist met 7 procent zien stijgen. Voor hen is het weer een fraaie beursdag.

Goed herstel bij Randstad

Alhoewel de vanochtend gepubliceerde resultaten over het derde kwartaal nog wel een stuk lager liggen dan die van een jaar geleden, sprong Randstad met alle gemak over de lat van de analisten. En dat is niet alleen goed voor de aandeelhouders. Het is ook een goede indicatie dat het met het herstel van de economie de goede kant op gaat. Had Randstad eerder dit jaar nog 18.000 mensen in Nederland thuiszitten, intussen zijn daar weer zo’n 14.000 - 15.000 van aan het werk.

Wereldwijd kreeg de uitzender alweer 140.000 mensen aan werk. Het momentum is goed en Randstad verwacht een verder herstel in het vierde kwartaal. Het onderdeel dat mensen begeleidt naar ander werk groeide ten opzichte van vorig jaar met 100 procent. Niet zo verwonderlijk. Waar mensen uit de reissector er niet snel op hoeven te rekenen hun oude baan terug te krijgen, voorziet Randstad nog tekorten in het vierde kwartaal in de distributiesector. Dus wie werken wil…

De goede gang van zaken zorgde er al met al voor dat de winst over het derde kwartaal uitkwam op 104 miljoen euro, terwijl Randstad in het tweede kwartaal nog een verlies leed van 57 miljoen euro. De vrije cash flow kwam uit op een robuuste 494 miljoen euro. Daarmee vertoont Randstad duidelijk beterschap en kan het aandeel voor de beleggers van de intensive care af.

Nestle verhoogt omzetprognose

Ook bij Nestlé kennen ze goede tijden. Het bedrijf zag zijn autonome omzet in het derde kwartaal met maar liefst 4,9 procent groeien. Reden genoeg om de outlook voor het gehele jaar te verhogen. Rekende Nestlé eerder nog op een autonome omzetgroei van 2 tot 3 procent, nu gaat het uit van 3 procent groei. Onder andere steeg de vraag naar koffie door alle thuiswerkers, evenals die naar diervoeding. Ook werd er steeds meer vanuit huis besteld. De online verkopen stegen met 47,6 procent en maken intussen al 12,3 procent van de totale groepsomzet uit. Daarnaast ziet Nestlé, net zoals Danone al eerder aangaf, dat de consumenten steeds vaker de grote bekende merken willen kopen. Wie weet letten ze tegenwoordig iets minder op de kleintjes, nu ze het vakantiegeld niet meer op de geijkte wijze kunnen uitgeven.